מה הקשר בין נטיפים במערה לחומציות?

magal101

New member
מה הקשר בין נטיפים במערה לחומציות?

קראתי שהטבע בונה נטיפים במערות בעזרת חומצה חלשה מאוד, כשכל זמן מה הנטיף גודל בסנטימטר- יש לזה איזשהו קשר לחומציות ובסיסיות? איזה חומצה זו?
 

Gidi Shemer

New member
חומציות וקלציום ביקרבונט

שווי המשקל ברקאציה שבה נוצר ומתפרק קלציום ביקרבונט (שפחרוקן יוצר את הנטיף או את הזקיף) מושפע מה- pH. ככל שהסביבה בסיסית יותר (רכוז גבוה יותר של CO2), כך הראקציה תיטה יותר לכוון יצירת קלציום ביקרבונט והנטיף "יתפרק".

http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_bicarbonate
 
יש לציין שהשחקן הראשי הקובע

את כיוון הריאקציה אינו ריכוז הפחמן הדו חמצני בסביבה אלא הטמפרטורה. בקיצור, כאשר הטמפרטורה גבוהה מעט מאד פחמן דו חמצני נמס במים והמעט שכן נמס הופך ליון הדו ערכי, CO3-- המגיב עם יון הסידן Ca++ וביחד הם מתגבשים כקלציט או אראגוניט. כאשר הטמפרטורה נמוכה נמס הרבה פחמן דו חמצני במים, רובו בתור HCO3-, היון החד ערכי שאינו מגיב עם הסידן. בנוסף מאחר והוא לקח ממולקולת מים את יון ה-OH-, עכשיו מסתובב במים יון H+ ותוקף גבישי פחמת סידן (או ליתר דיוק את מולקולות המים המקשרות בין הפחמה והסידן).
כך אנחנו יכולים לראות שבמערת הנטיפים בה הטמפרטורה גבוהה (21 מעלות) מתגבשת פחמת סידן בצורת נטיפים למרות שריכוז הפחמן הדו חמצני באויר שבה גבוה מאד, ואילו בקרקע שמעליה שריכוז הפחמן הדו חמצני בה נמוך בהרבה מומסת פחמן סידן על ידי מי הגשם הקר.
 
למעלה