מה זה "לעשות שכונה"?

GoldenEyes

Well-known member
ואיפה משתמשים במושג הזה?
זה בטוי בסלנג
חיפף, השקיע מאמץ מינימלי, זלזל בעבודה או בתפקיד המוטלים עליו, עשה דברים רק למראית עין, העמיד פנים כאילו הוא עושה משהו, עושה ככל העולה על רוחו

trilliane

Well-known member
מנהל
ואיפה משתמשים במושג הזה?
"שכונה" היא דימוי לבלגן, התעלמות מחוק וסדר, איש הישר בעיניו יעשה וכו'. בסלנג בוטה יותר, "בית זונות".

ובהקשר זה מעניין לציין שהמילה "ברדק" היא במקור "בית זונות" (בורדל) ובמשמעות שאולה "בלגן".
עוד פרטים במילונים:
מילון אבניאון - מה זה ברדק – פירוש המילה ברדק ,פרוש, הסבר, משמעות והגדרה (milononline.net)
ברדק - ויקימילון (wiktionary.org)

נערך לאחרונה ב:

dory30

Well-known member
לעשות דברים בצורה מרושלת ולא יסודית. משתמשים בזה בכל מקום.

Borisyo

Member
@GoldenEyes

האם ניתן להשתמש בביטוי הזה במקרה של ניצול סמכות והונאה? דוגמה:

כשמדברים על עובדי חברה שאמורים לטפל במכשיר במסגרת אחריותו ואחרי שמאות של נזק מאשימים לקוח על גרימת נזק שבפועל לא אמת?

GoldenEyes

Well-known member
@GoldenEyes

כשמדברים על עובדי חברה שאמורים לטפל במכשיר במסגרת אחריותו ואחרי שמאות של נזק מאשימים לקוח על גרימת נזק שבפועל לא אמת?
לא יודע
זה לא ביטוי שאני משתמש בו , ואני אישית לא אוהב אותו
מתקשר לי איך שהוא לשפת רחוב של ערסים :)

trilliane

Well-known member
מנהל
@GoldenEyes

לא בדיוק, אבל אולי בהקשר כמו 'הטכנאים של החברה "עושים שכונה" במעבדה'.

נוף-צלול

Active member
@GoldenEyes

אם אני מבין נכוחה, מדובר באיזו תלונה. במקרה זה ראוי להגביה (ומכל מקום - לא להנמיך) את המשלב הלשוני. עושים שכונה ו"שבפועל לא אמת" לעניות דעתי שני משלבים שלא ידורו היטב בכפיפה אחת.
אגב, לדעתי "במסגרת אחריותו" לא כל כך מוצלח. זו אחריות החברה, או אחריות העובדים. אם הכוונה למכשיר: במסגרת האחריות שחלה על ה/שניתנה ל מכשיר
טל"ח

קלייטון.ש

Well-known member
אני מבין את הביטוי אבל לא מכיר אותו בשימוש בפועל.
לא חושב שזה ביטוי שרווח בשפת היומיום והוא גם נשמע קצת ארכאי.
בחיפוש באינטרנט הדפים הראשונים מתייחסים כולם לאיזה סרט ולכמה מיזמים ששמם הוא הביטוי הזה.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מבין את הביטוי אבל לא מכיר אותו בשימוש בפועל.
לא חושב שזה ביטוי שרווח בשפת היומיום והוא גם נשמע קצת ארכאי.
בחיפוש באינטרנט הדפים הראשונים מתייחסים כולם לאיזה סרט ולכמה מיזמים ששמם הוא הביטוי הזה.
רווח בהחלט, אבל כמו רוב ביטויי הסלנג, לא בפי כולם. אם הוא ארכאי הוא כנראה עשה קאמבק כי אני נתקלת בו לא מעט.

לדוגמה, הסטנדאפיסט והסאטיריקן תם אהרון משתמש בו המון, ובעונה האחרונה של תוכנית הלילה שלו ("פעם בשבוע" בכאן11) הייתה לו פינה קבועה בשם "חדשות השכונה" שהוא הגדיר "כל מה ששכונה בחדשות וכל מה שחדש בשכונה".

קבצים מצורפים

• Screenshot_20210527-134040.png
    Screenshot_20210527-134040.png
    1.9 MB · צפיות: 3

trilliane

Well-known member
מנהל
ועוד דוגמה טרייה, מפרק 10 של "המפקדת":

1622291268478.png

קישור לסצינה (מסוף פרק 10 שהוא הפרק האחרון בעונה. אפשר להבין אותה גם בלי לצפות בכלום, אבל זה ספוילר למי שמתכוון לצפות).

המקור, למיטב ידיעתי, הוא שדרני כדורגל שהישוו את המשחק המסוקר למשחקים שכונתיים (ולא כמחמאה). משם זה זלג לתחומים שונים, בד"כ כדי לבטא משהו באיכות ירודה, חלטורה חובבנית וכד' (בין השאר כתחליף ל"עבודה ערבית" שכבר אינו PC).

למעלה