מה זה עמלץ?

דובושכ

New member
מה זה עמלץ?

יש כרישים שנקראים עמלץ . מה מקור השם? מה פרוש השם? אני מבין ששם מדעי הוא : " קרחה לבנה" או בשמו העממי כריש עמלץ לבן. אודה לחברים בפורום על מידע בנושא זה.||
 

rachelea

New member
עמלץ לבן - הכריש הלבן

ביחס למקור שמו, לא מצאתי חומר. אך הנה תיאור מאחד מאתרי האינטרנט: כריש לבן קרחה, Carcharodon, סוג במשפחת העמלציים הכולל את המין קרחה לבנה, Carcharodon carcharias. אורך גוף: 3-8 מטר משקל: עד 3 טון מזון: יונקים ימיים, צבי ים, דגים שונים ופגרים. מסוכן לאדם אך אינו טורף אותו תפוצה: בכל הימים והאוקיינוסים באזורים הסובטרופיים והממוזגים כריש זה מוכר גם בשמות: הכריש הלבן או עמלץ לבן. הוא אוכל הבשר הגדול שבכרישים. סבורים שהינו כריש נודד עונתי, ששוחה בעקבות בעלי חיים ימיים נודדים, המשמשים כמזונו. גופו של כריש זה דמוי טורפדו ושלדו סחוסי. עורו קשה ומחוספס ומכוסה קשקשים קטנים ובולטים העשויים מדנטין ואמייל. החרטום קצר ומחודד ומשני צדדיו נמצאים הנחיריים. פתח הפה רחב ומקושת בתחתית הראש. בפיו שיניים משולשות חדות, ששוליהן משוננות כמסור. הן מתחלפות ללא הרף רק בחלק הלסתות האחורי. לקרחה זוג סנפירי גב: הקדמי ממוקם במרכז הגב והאחורי מעל סנפיר השת. סנפירי החזה שחורים בקצותיהם ובבסיסם כתם שחור. סנפירים אלה גדולים ודמויי מפרש. סנפיר הזנב גדול ושתי אונותיו כמעט שוות בגודלן. בצידי הגוף, לפני סנפירי החזה, ישנם חמישה פתחי זימים אנכיים ארוכים. גבו של כריש זה אפור כהה וגחונו לבנבן. הוא בעל יכולת שחיה מהירה. את טרפו הוא תוקף באכזריות ובולע את הנתחים שהוא קורע באמצעות מלתעותיו. הנקבה גדולה מהזכר. הפרית הביצים היא פנימית והן מתפתחות ברחם האם עם קשר דמוי שלייה אל גופה. היא משריצה כעשר וולדות חיים שאורכם כמטר ואשר זהים במראם לבוגרים. הרבייה מתקיימת אחת לשנתיים ואורכם של הצעירים בהגיעם לבגרות מינית הוא כשלושה מטרים. כריש זה ידוע כמסוכן ביותר לאדם, אך נמצא שהוא תוקף את הבריות בשל טעות, בחושבו שצללית האדם השוחה מעליו הוא בעל חיים המהווה לו טרף, דוגמת כלב ים. כאשר הוא מזהה את האדם בדרך כלל מתרחק ממנו הכריש. אם בכל זאת נגס בבשרו, הרי חוש הטעם מורה לו כי אין מדובר בטרפו ובמצולות משחרר הוא את האדם מבין לסתותיו, אמנם פצוע אך חי. הקרחה הלבנה מאתרת את טרפה בעזרת חוש הראייה והריח וכן בעזרת תאי עצב המכסים את עורה, שבעזרתם היא קולטת תנודות במים. במשך שנים ניטש הויכוח מיהו הטורף הפראי ביותר בממלכת הים. במאבק היחיד אי פעם שתועד אל מול המצלמות בים הפתוח גבר פרט בוגר של אורקה על פרט בוגר של קרחה לבנה, ובכך הטה את הכף לזכות האורקה. קטגוריה:עמלציים עמלציים Isuridae, עמלציים. משפחה בסדרת הכרישאים הכוללת את הסוגים: - קרחה לבנה - (הכריש הלבן) - עמלץ כחול קטגוריה:כרישאים
 

rachelea

New member
העמלץ הכחול - Isurus oxyrhinchus

הכריש, עמלץ, כחול שייך למשפחת העמלציים והוא נציגה היחיד של משפחה זו הנמצא בצפון ים סוף. הוא נפוץ באוקיינוס השקט, ההודי, האטלנטי ובים התיכון. באזורנו נמצא במפרץ אילת ובמפרץ סואץ וגם לאורך החוף הישראלי של הים התיכון. זהו כריש של מים עליונים. גופו ההידרודינמי מותאם ביעילות מרבית לשחיה מהירה. אורכו מגיע עד ל-3.5 מטר (אורכו של הפרט הארוך ביותר שנאסף בים סוף הגיע ל-2 מ'). צבע הגב כחול כהה, הבטן לבנה. החרטום מחודד למדי. סנפיר הגב הראשון גבוה יחסית וקבוע באמצע הגוף. סנפיר הגב השני קטן מאוד. לזנב 2 אונות כמעט שוות. גבעול הזנב נושא חיזוק צדדי. השיניים מוארכות ופונות פנימה. תפקידן לתפוס את הטרף ולא לחתוך אותו. ניזון מדגי ים עליונים כטונות ופלמידות אך גם מכרישים. ידוע מעט על רבייתו. נראה שהנקבה משריצה כ-6 ולדות בהשרצה אחת. העוברים ניזונים בתוך הרחם משק החלמון, ולאחר שהמזון תם הם אוכלים ביצים אחרות שהנקבה משחררת אל הרחם. אורך הוולד: כ-60 ס"מ ובהגיעו לבגרות מינית כ-2 מ'. מין זה מסוכן מאוד לאדם. תוקף סירות על נוסעיהן. נמצא במקום השני ברשימה העולמית של כרישים התוקפים בני אדם. ב-1974 אירעה תקיפה אחת של מין כריש זה במפרץ אילת. (מתוך: החי והצומח של א"י /החיים במים (כרך 4). עורך עזריה אלון, הוצ' משרד הבטחון והחברה להגנת הטבע 1983). את הכרך הזה ערך: לב פישלזון. ונא לא לבלבל. עמלץ כחול איננו כריש כחול Prionace glauca (השייך למשפחת הכרישיים ואף הוא מסוכן לאדם). במשפחת הכרישים).
 

rachelea

New member
וקצת ידע אישי

בעבר, צללתי במימי ים סוף. למדתי שמותיהם של דגים, אלמוגים ורכיכות. השם עמלץ לא הוזכר אז. נתקלתי לראשונה ב"עמלץ" כמילה נרדפת לכריש, בסוף שנות ה-80 תחילת ה-90, בעת פתרון תשבצים והופתעתי לגלות כי קיים גם עמלץ. חיפוש במילון אבן שושן, מהדורה מ-1975, מעלה חרס. המילה לא קיימת. באינציקלופדית החי והצומח של א"י מ-1983 השם כבר קיים. בעשור השנים של 1970-1980 ניתנו שמות עבריים למיני דגים ושורצי ים בעידודו של פרופ. לב פישלזון ז"ל מאוניברסיטת ת"א. ייתכן מאוד שגם ה"עמלץ" הוא פרי יוזמה ברוכה של פיזלזון או מי מתלמידיו. ואגב, למשפחת העמלצים שייך גם: למנה חטמנית Lamna nasus - שהוא נדיר בחופי הים התיכון אך גם הוא מסוכן לבני אדם.
 

דובושכ

New member
תודה רבה

בינתיים עוד לא ברור לי בוודאות מקור השם עמלץ או משמעותו. אני מבין עכשיו היטב לאיזה סוג (משפחות) של כרישים ניתן השם.
 

powo

New member
רחל ועוד איך הוא מסתובב

רק השבוע הוא גרם לנו נזק לא קטן.בהחלט דג גדול ומרשים
 

ala40

New member
תנסה לראותו בסדרת מלתעות הכריש

סדרה נהדרת יפה ומקסימה ,תלוי מה אתה אוהב .
 

11moti

New member
דעתי בנושא

ראשית למען ה"גילוי הנאות" אציין - שאני חובב טבע מזה שנים רבות, גם צולל בעווותי הרבים , ובעיקר בעל אוסף של שיני כרישים שעליו סיפרתי בעבר ואפרט מעט בהמשך. לדעתי -וברצינות לשם שינוי- השם נובע מהכוונה לציין את אופיים הרע והמסוכן של המשפחה - ונובע ממשחק מילים/צלילים שמקורו בשם עמלק. כאמור היום הדבר לא היה עובר עקב ה"פולטיקלי קורקט" הנמנע מלעשות כן מתוך כוונה לשמור על אוכלוסיות בעלי חיים באשר הינם בלי קשר לאופיים/מעשיהם .(ולראיה תנועת "תנו לכינות לחיות" סתאאאם,זו בדיחה -ולהזכירכם אני חובב טבע..). ובתמונה שן של אחד כזה.(לצערי לא מהאוסף שלי..)
 

11moti

New member
ואם בכרישין עסקינן

אין הזדמנות טובה מלרענן את זכרונכם. בשורה העליונה מאובני שיני כרישים -מלפני כ-70,000,000 שנה (כן שיבעים מיליון - טוב יש כאלה שרק 40מיליון אבל מה זה 30 מיליון ביני לבינכם) בשורה השניה בצד שמאל - כריש נמר (טייגר שרק ) ובצד ימין כריש מאקו ( מאקו שרק) בשורה השלישית כריש שורי (בול שרק) , ובשני השורת התחתונות כריש לבן (וויט שרק )
 

11moti

New member
וקצת מקרוב

ניתן לראות את השינון הנותן לשיניים חוד של תער- ממש כך.(והדגמתי זאתלא פעם במפגשי הפורום)
 

11moti

New member
ואם כבר-אחת קטנה בנוגע לשימור טבע

אמנם על לוויתנים ולא על כרישים אבל מתאים לנושא: לווייתן שוחה ליד לווייתנה ואומר : "עשרות ארגונים אקולוגיים, מאות פעילים, אלפי פוליטיקאים ומדענים, מאות אלפי אנשים בהפגנות, ממשלות ופרלמנטים בכל העולם, כולם עושים כל מה שביכולתם כדי שהמין שלנו לא יכחד – ואת באה ואומרת לי שבדיוק יש לך כאב ראש ?!"
 
למעלה