מה ידוע על דמוי-אסטרוגן בפשתן?

mm130

New member
מה ידוע על דמוי-אסטרוגן בפשתן?

והשפעתו על בנים?

TheFinalCut

New member
תשובה

פשתן עשיר בפיטואסטרוגנים ממשפ' הליגנאנים (סויה עשירה בפיטואסטרוגנים מסוג אחר, בעיקר איזופלבונים). לפי סקירות מקיפות שקראתי ההשפעות המוכחות היחידות שיש לחומרים אלה היא בהקטנת הסיכון למחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן, אך לא על ההתפתחות המינית בבני-אדם (במינים מסוימים של בע"ח, בריכוזים גבוהים מאוד, תועדו מספר תופעות, אבל בבע"ח אפשר להוכיח כמעט כל דבר). Branca F & Lorenzetti S. 2005. Health effects of phytoestrogens. Forum of Nutrition 57: 100-111 Dixon RA. 2004. Phytoestrogens. Annu Rev Plant Biol 55: 225-61 Kurzer MS & Xu X. 1997. Ditary Phytoestrogens. Annu Rev Nutr 17:353-81

mm130

New member
תודה רבה.

אילו תופעות תועדו אצל בעלי חיים?

TheFinalCut

New member
->

המידע המפורט להלן נלקח מהסקירה של דיקסון (1), וכיוון שהוא מפנה למחקר ספציפי שנערך בבני-אדם, אפנה גם למחקר זה. כבשים שניזונו בצורה אינטנסיבית על תלתן עשיר באיזופלבונים לקו בפוריותם. נסיונות לשחזר את התופעה בעכברים הניבו את התוצאה ההפוכה. ניסויי הזנה בבני-אדם שכללו תזונה עשירה באיזופלבונים למשך חודשיים לא גרמו לכל תופעה מדידה על הפוריות (2). (1) Dixon RA. 2004. Phytoestrogens. Annu Rev Plant Biol 55: 225-61. (2) Mitchell JH, et al. 2001. Effect of a phytoestrogen food supplement on reproductive health in normal males. Clin. Sci. London 100:613–18. (המאמר נגיש בחינם במלואו)

C H 4

New member
זה קצת מרתיע

בעצם אצל בע"ח יותר קל לבודד גורמים, יש גבול לשליטה על תזונה ולחודרניות של בדיקות שאפשר לעשות בבני אדם ולפי מה שאתה מתאר כן מצאו שפיטואסטרוגנים משבשים את מערכות המין של בעלי חיים שונים.

TheFinalCut

New member
רתיעה מיותרת

ראשית, אם זה מרתיע אותך, באותה המידה את יכולה להרתע מאנטיביוטיקה המבוססת על פנצילין, שהורגת שרקנים ואוגרים, מאספירין שגורם למומים מולדים בחולדות, מלצחצח שיניים עם משחת שיניים שמכילה פלואוריד כי החומר מסרטן בחולדות, מתרופות המבוססות על צמח האצבעונית (Digitalis) שמסייע בהפרעות לב בבני-אדם - כי הן דווקא גורמות לעליית לחץ דם בבני-אדם וממספר עצום של חומרים נוספים שהוכח כי הם בטוחים בבני-אדם, אך התגלה כי הם מסוכנים במינים מסוימים של בע"ח. שנית, זה נכון שיש יותר שליטה במחקר בבע"ח, אבל ככלל מחקרים אלו נעשים במתודולוגיה גרועה, עם תכנון לקוי, ללא עיוורון, לעיתים ללא קבוצות ביקורת ברורות ועם ניתוח סטטיסטי ירוד. בנוסף, מדובר בבע"ח - לא בבני-אדם, ומעבר להבדלים הבין-מיניים בד"כ מדובר בבע"ח שעברו in-breeding ארוך טווח, שעד הניסוי ניזונו בצורה בלתי מבוקרת ולרוב סובלים מהשמנת יתר, וגם מעקה שמשפיעה בצורה חריפה ומדידה על הפיסיולוגיה שלהם. המתודולוגיה במחקר קליני איכותית בהרבה והמחקר עצמו קפדני ומתוכנן היטב, ומדובר בבני-אדם. בצריכה אוראלית, המין היחיד שמצאו עבורו שיבוש בפוריות עקב אכילת פיטואסטרוגנים הוא כבשים. במינים אחרים התופעה לא שוחזרה, ולעיתים נמצאה הפוכה לחלוטין. כל זה לא רלוונטי מסיבה פשוטה אחת: ההשפעה נבדקה בבני-אדם ונמצא כי אין הבדלים. ובנוסף, למרות שיש לכך מגבלות מסוימות, לא ניתן להתעלם מהעובדה שניסוי ארוך טווח מתקיים בצריכה גבוהה של פיטואסטרוגנים במזרח ובאוכלוסיות מזרח אסייתיות שחיות במערב, ללא כל תופעות על הפוריות או ההתפתחות המינית. לגבי התפתתחות מערכת המין - מצאו שבתנאים מסוימים, בריכוזים גבוהים מאוד, בעיקר בהזרקה תת עורית של פיטואסטרוגנים, במינים מסוימים (מכרסמים בעיקר) ישנן בעיות בהתפתחות מע' המין. אולם מבדקים ארוכי טווח בבני-אדם (שממילא צורכים ריכוזים נמוכים בהרבה ובצריכה אוראלית, לא בזריקה) גילו שהתופעה אינה מתרחשת. בנתחשב בכך, אני לא חושב שיש סיבה לדאגה ממשית או לרתיעה.

C H 4

New member
לשניה שכחתי למי אני מגיבה

את ההשפעה התאית של פניצילין כבר מכירים, לכן יודעים מה הוא גורם לבני אדם. לגבי פיטואסטרוגנים, ע"פ השורה וחצי שכתבת (לא הצלחתי להכנס מהבית למאמרים ואני לא אסע עכשיו לסיפריה) נשמע שלא ממש יודעים איך הם משפיעים, לא מצאו את ההשפעה בבני אדם, כן מצאו השפעה בחיות אחרות. אני מניחה שזה מיותר לכתוב את כל זה, כי אתה לא מאמין באמינות של מחקרים בבע"ח אבל אצלי זה מעלה חששות. גם פעולה הפוכה משיבוש בפוריות (הגברת הפוריות?) זה שינוי במערכת המין. חבל שלא הצלחתי להכנס למאמר, אני אעשה את זה (אם אזכור) ואחליט על דעת עצמי מה העמדה החדשה שלי בנוגע לפיטואסטרוגנים.

TheFinalCut

New member
המאמרים ועוד

יש לי את הטקסט המלא של רוב המאמרים שהזכרתי (לפחות הסקירות והמחקרים הקליניים), ואני יכול לשלוח לך אם תרצי (העבירי לי כתובת מייל במסר אם את מעוניינת). לא ידוע מהו המנגנון המדויק שדרכו משפיעים פיטואסטרוגנים, לא בבע"ח ולא בבני-אדם - מלבד הידיעה שהם מסוגלים לקשור בצורה חלשה קולטנים לאסטרוגן, וכתלות ברקמה ובתנאים שונים לחקות את פעילותו או לעכב אותה. בתרביות תאים נמצא שיש להם כמה השפעות נוספות שלא קשורות לכך, כגון הגנה מפני נזק חימצוני, עיכוב של אנזימים מסוימים (טירוזין קינאז ודנ"א טופואיזומראז), עיכוב יצירת כלי דם בגידולים סרטניים ועוד. זה לא נכון שלא מצאו את השפעתם בבני-אדם, יש לחומרים אלה מספר השפעות מובהקות עלינו בצריכה אוראלית; רק שהראיות הקליניות הרציניות שיש בידינו מצביעות רק על השפעות חיוביות, בעוד כמה ראיות ניסיוניות מבע"ח מראות גם על השפעות שליליות במקרים מסוימים (וגם על השפעות חיוביות הרבה יותר נרחבות ממה שהתגלה בבני אדם - שגם בהן אני נוטה לפקפק, כיוון שרבות מביניהן לא שוחזרו בבני-אדם). . כמובן שתחליטי בעד עצמך (ושום דבר שאני אומר לא יכול לקחת את החופש הזה ממך, לא שאני מעוניין לעשות את זה), וזכותך לחשוש בהתבסס על כל סוג של מידע. אבל המידע שציינתי לעיל נראה לי רלוונטי לנושא, ואני מקווה שהוא יילקח בחשבון בניסיון לבצע הערכה מושכלת של מידע המתקבל ממחקר בבע"ח שהינו בעל משמעות ורלוונטיות מפוקפקת in the best of times.

למעלה