מה יותר בריא ולמה?

מה יותר בריא ולמה?

שלום לכל חברי הפורום. רציתי לדעת איזה הרגלי אכילה יותר בריאים. צימחוני או בשרני ולמה דרך אחת עדיפה על השניה (מבחינת בריאות). והאם הצמחוניים מקבלים את כל הויטמינים הדרושים לגוף באופן טבעי או שחייבים לקחת כל מיני כדורים. תודה לכל המגיבים.

d a p h n a

New member
שתי שיטות התזונה יכולות להיות בריאות

בתנאי שאתה מקפיד לקבל את כל אבות המזון, מצמצם אכילה של דברים לא כל כך בריאים, ומקפיד על איזון. לגבי ויטימינים וכו', שתי הבעיות הנפוצות אצל צמחונים הן מחסור בויטמין בי-12 ומחסור בברזל. יחד עם זאת, מחסורים אלה אינם מחוייבי המציאות (לי למשל יש מחסור בברזל אבל לא בבי-12, למרות שאני צמחונית כבר 15 שנה). אבל אם שומרים על אכילה מאוזנת אפשר לצמצם את הסיכון למחסורים הללו. בנוסף, המחסורים הללו יכולים בהחלט להופיע גם אצל אוכלי בשר. מטבע הדברים כאן בפורום ישנם אנשים רבים שתומכים באכילה צמחונית כדרך בריאותית יותר (ולא רק כדרך מוסרית יותר). אכילה צמחונית מאוזנת נוטה להכיל פחות שומן רווי, פחות כולסטרול רע, יותר סיבים תזונתיים ויותר מגוון של ויטמינים (בגלל אכילת מגוון הירקות) מאשר תזונה בשרית ובמובן זה תזונה צמחונית טובה יכולה להיות בריאה יותר מתזונה בשרית.

SeeIntoMyEyes

New member
יש מומחה תזונה אחד שנחשב בין הגדולים בעולם

שלא חושב שתזונה בשרנית (או בכלל תזונה שכוללת משהו מהחי) היא מאוד מזיקה ואף גורמת להרבה מחלות, בינהן סרטן. אם את רוצה. אם תרצה לדעת את דעתו

אם לא קשה לך

פה בפורום אני מעדיפה להראות קישורים לאתרים מדעיים, או לפחות אוביקטיביים. בדיוק כמו שאני לא אענה על השאלה שלו ע"י קישור למאמרים באתר של מועצת הבשר, אל תזלזל באינטליגנציה שלו (או של אחרים) ע"י קישור לאתר אידאולוגי למען זכויות בעלי חיים.

אין הכרעה ברורה בעניין

לפחות לא בצורה משמעותית (לפי המחקרים שאני מכירה וקראתי בעניין). תזונה צמחונית יכולה להיות בריאה או לא בריאה, בהתאם להרכב שלה ולתפריט. כנ"ל תזונה שכוללת בשר. הימצאות בשר בתפריט או היעדרו אינם מעידים אוטומטית על שום דבר. לא כל הבשרים נוצרו שווים (הערכים התזונתיים וההשלכות הבריאותיות של חזה עוף אינן כמו ההשלכות של סטייק עין שאינן כמו ההשלכות של כבד ואיברים פנימיים שאינן כמו ההשלכות של דגי מים עמוקים, וכן הלאה). וכמובן, שאותו עניין גם לגבי מאכלים צמחוניים - סלט אינו פלאפל שאינו מגד'רה שאינה יוגורט. יש אינסוך דרכים להרכיב תפריט צמחוני ותפריט שאינו צמחוני, כך שאי אפשר להכריע רק על פי ההגדרה המאוד כללית הזו האם תפריט הוא בריא או לא. אם נתייחס לתפריטים מאוזנים ובריאים, צמחוני מול לא צמחוני, אין עדיפות מיוחדת לאחד מהם. תפריט צמחוני עשוי להיות נמוך בחלבון, ברזל או ב B12 (למרות שזה לא הכרחי), ותפריט בשרי יהיה עשיר יותר בכולסטרול ושומן רווי (שוב לא בהכרח). כך שלכל אחד מהם יש יתרונות וחסרונות. בפורום תזונה
היו שרשורים רבים בנושא, עד כמה שאני זוכרת לא היו מחקרים שהכריעו בצורה חד משמעית לטובת תזונה כזו או אחרת. היו כאלה שהראו שלצמחונים תוחלת חיים מעט ארוכה יותר, אבל גם זה לא אומר הרבה (רבים פונים לצמחונות מתוך אמונה שהיא בריאה יותר, כלומר - מדובר לעתים קרובות באנשים שבלאו הכי מודעים לבריאותם ולתזונתם, ולכן תוחלת החיים שלהם צפויה להיות ארוכה יותר. לא בגלל הצמחונות אלא בגלל שאלה אנשים בעלי מודעות בריאותית גבוהה יותר). ובקיצור, נכון להיום, אין המלצה ברורה מה עדיף מבחינה בריאותית. לגבי שאלתך השניה - תזונה צמחונית עלולה, כאמור, להיות נמוכה בברזל וב B12. צריך להיות במעקב, ובמקרה הצורך ייתכן שיהיה צורך בכדורים. אבל זה לא משהו שקורה עם כל הצמחונים באשר הם, אלא אינדוידואלי ותלוי בתפריט, באורח חיים, ביכולת הספיגה של הגוף וכו'. חסרים בברזל וב B12 נוצרים לעתים קרובות גם אצל אוכלי בשר, ולמעשה נפוצים באופן כללי באוכלוסיה.

TheFinalCut

New member
תשובה

כפי שכבר נאמר כאן, תזונה צמחונית או לא-צמחונית או טבעונית יכולה להיות מתוכננת בכל מיני צורות, ובהתאם להוביל להשפעות שונות. לכן קשה להשוות באופן כללי בין כל אחת מהגישות, אבל כן אפשר להשוות למשל בין צמחונות או טבעונות לתזונה המערבית הממוצעת - ובמקרה זה יש הסכמה די גורפת שיש לצמחונות יתרונות בריאותיים משמעותיים, כגון הפחתת הסיכון למחלות לב, סוכרת, השמנת יתר וסוגים מסוימים של סרטן. כאמור, חשוב לשמור על תזונה מאוזנת (מכל סוג), אחרת יכולים להיווצר חסרים או עודפים. זו הסיבה העיקרית לכך שהתזונה המערבית הקונבנציונלית מקושרת לכל כך הרבה מחלות - היא עתירת שומן (וספציפית שומן רווי), כולסטרול וחלבון מן החי. הייתי שמח לומר שכל תזונה שתכיל מוצרים מן החי תהיה כזו, אבל כפי שנאמר לעיל זה לא ממש מדויק - אפשר לשנות ולאזן גם תזונה שמכילה את אלו. לגבי תוספים - עם קצת מודעות צמחונים וטבעונים יכולים לקבל את כל הרכיבים הנדרשים להם מן המזון, מלבד B12. למעשה, גם B12 אפשר לקבל ממזונות מועשרים כגון דגני בוקר, משקאות מועשרים ו... במבה (לא מזון בריאות, אבל מועשר ב-B12). אבל מומלץ (אגב, לא רק לצמחו\טבעונים) לקחת כדורי B12 ליתר ביטחון (אין סיכון של רעילות בצריכה גבוהה של ויטמין זה, בניגוד לכמה ויטמינים אחרים).

אלי ו.

New member
עוד תשובה

ע ק ר ו נ י ת, כל תזונה יכולה להיות בריאה או מזיקה לבריאות. למשל, בתזונה אומניבורית (אוכל כל) היית יכול לקחת אדם שאוכל 3 פעמים במקדונלדס או לחלופין אדם שאוכל דגים וחזה עוף עם ירקות. בתזונה צמחונית היית יכול לקחת אדם שאוכל בורקסים צ'יפס ועוגות או לחלופין אדם שמבסס את התזונה שלו על קטניות אגוזים דגנים פירות וירקות. אם השאלה שלך היא סטטיסטית, אפשר להתמקד יותר. יש מספר מחקרים שהראו שלצמחונים אובו-לקטיים (כאלה הצורכים חלב וביצים) נהנים מתוחלת חיים ארוכה יותר. הביקורת העיקרית עליהם היא שיש צמחונים רבים "מטעמי בריאות" שמעבר לצמחונות שומרים על אורח חיים בריא (פחות בורקסים ועוגות, פעילות גופנית וכו') מול הביקורת הזו יש מחקרים על קבוצות דתיות צמחוניות שבחרו בתזונה הזו מטעמים דתיים כמו למשל אדוונטיסטים של היום השביעי. מחקרים עליהם באמת מראים שגם הם נהנים מתוחלת חיים ארוכה יותר מאדוונטיסטים לא צמחונים. למיטב זכרוני, טבעונים אינם נהנים מאותה תוחלת חיים ארוכה כמו הצמחונים.

מרינה75

New member
עוד נקודה למחשבה

כל התקריות של האנטיביוטיקה במצרי בשר והזרקה של חומרים לחיות, והמקרים של פרה משוגעת, שפעת העופות וכל אלו...מנגד את לא תשמעי על "שעועית משוגעת"... וגם אוכלי בשר חשופים ליותר מזון מעובד ומזיק, כשאני אכלתי בשר אז פה ושם אוכלים המבורגר או נקניקיה, או פסטרמה או פיצה עם פפרוני וכל הבשרים המעובדים האלו לכי תדעי מאיפה באו ומה עבר עליהם וכמה זמן הם יושבים. לעומת זאת אני מכינה בבית אורז ופסטה ועדשים ושעועית וקינואה ומלא ירקות ופירות ועוד הרבה מוצרי בסיס שאפשר להיות הרבה יותר שקטים לגביהם מבחינה בריאותית. בשורה התחתונה, זה נכון שגם צמחוני יכול לאכול ג'אנק פוד, אבל המבחר ש ג'אנק צמחוני הוא הוא קטן ופחות מזיק מהג'אנק הבשרי. מהבחינה הזו הצמחונות עזרה לי גם לרשת במשקל ולהרגיש הרבה יותר טוב עם הגוף.

lightflake

New member
צמחונים שאוכלים טוב אכן מקבלים את כל מה שהם

זקוקים לו מהתזונה ולא זקוקים לשום כדורים. (ולמען הסר ספק אני מדבר על צמחונים ולא על טבעונים - שככל הנראה כן זקוקים להשלמה תזונתית מסוימת) אבל.. בריאות זה לא רק תזונה.. היום יש נטייה חזקה לעשות את הקשר הזה.. לדעתי הוא פחות גדול ממה שהיום הרוב חושבים. או במילים אחרות, יש צמחונים חולים מאוד ובשרניים בריאים כמו שוורי בר.. ולהיפך.. בשרניים שחוטפים מחלות ממאירות בזו אחר זו וצמחוניים שמדווחים על כושר ובריאות פיזית ונפשית מקסימלית... בנוסף, מבחינתי "בריאות" קשורה גם לשלמות המצפונית שלי ולא רק למולקולות שנספגות במעיים שלי. אני לא אהיה בריא אם אקח חלק בתעשייה שיש בה המון סבל.. רובו מיותר.. פעמים רבות ממש מדובר על התעללות ואכזריות, כלפי יצורים עדינים ורגישים.. לדעתי להיות מודע לזה ולקחת אחריות אישית לגבי זה זה גם חלק ממה שמרכיב את בריאות האדם. בהצלחה בבחירות שלך.

למעלה