מה לדעתכם הולכת להיות המהפכה הבאה?

sivan120

New member
מה לדעתכם הולכת להיות המהפכה הבאה?

באיזה תחום? ביולוגיה, פיזיקה, כימיה, אסטרונומיה?
 

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
יכול להיות גם ביולוגיה סינטטית

יצירת חלבונים, איברים ואפילו אורגניזמים על-ידי סנתוז של חלבונים על בסיס חלבונים שקיימים בטבע. כך אפשר יהיה לייצר עוד סוגי חלבונים רבים, שלא קיימים כיום בטבע, לפתח תרופות חדשות, לשקם רקמות ולבנות איברים וגם לייצר אפילו בעל חיים ואדם שסונתז במיוחד.
 
תלוי למה את מתכוונת במילה "מהפיכה".

יש שני מובנים למושג "מהפכה" בהקשר של השאלה שלך. יש את המהפכה המדעית האמיתית ויש את הקפיצה הטכנולוגית (אלה, אגב, לא שמות רשמיים, רק תיאורים שהצמדתי עכשיו). אני אגיד כבר עכשיו מראש שאין כאן עניין של שיפוט ערכי. זה לא שסוג אחד של מהפיכה הוא "יותר טוב" או "יותר נכון" ממשהו. אלה פשוט שני דברים שונים במהותם. מהפכה מדעית אמיתית משנה את כל תפיסת המציאות של העוסקים באותו תחום, וגורמת למומחים בתחום לזרוק את כל ספרי הלימוד הישנים ולהתחיל לחשוב על המציאות בצורה שונה. המהפיכה הקופרניקאית באסטרונומיה, המהפיכה הניוטונית בפיזיקה, והאיינשטיינית אחריה; המהפיכה הדארוויניסטית בביולוגיה, המהפכה המיקרוביאלית ברפואה באמצע המאה ה-19, המהפיכה המולקולארית בביולוגיה של המאה העשרים (שעדיין בעיצומה). המהפיכה בכימיה של סוף המאה ה-18 ואילך - כל אלה מהפיכות מדעיות אמיתיות. אם, למשל, היית לוקח פרופסור לכימיה מלפני המהפכה הכימית ומושיב אותו בקורס מבוא לכימיה של אחרי המהפיכה - הוא לא היה מבין בכלל על מה מדובר. מולקולות? קשרים כימיים? זה היה כמו סינית בשבילו. רופא מ-1800 שהיה מסייר בבית-חולים מודרני לא היה מבין למה חדרי ניתוח צריכים להיות סטרילייים ומה זה "אנטיביוטיקה". קפיצה טכנולוגית היא הרבה פחות תיאורטית והרבה יותר יישומית. מהפיכת המיחשוב של שלושים השנים האחרונות היא התקדמות מטורפת בכל פרמטר שנרצה, אבל זה לא בגלל שנתגלו איזה עקרונות חדשים או חוקי טבע שלא חשדו בקיומם, אלא פשוט התקדמות תיאורטית ומעשית (מי שקרא את קון יזהה פה את המושג normal science), שהיא תוצאה של הרבה עבודה קשה של אנשים חכמים בתחום. המחשב שעליו אני מקליד את ההודעה הזו היה נחשב לפני חמישים שנה לפלא טכנולוגי, אבל כל אדם מתחום המחשבים של לפני חמישים שנה היה מזהה את עקרון הפעולה, את המפרט הטכני הבסיסי ואת ההגיון שעומד בבסיס הפעלת המכשיר. אז כששואלים "מה תהיה המהפיכה הבאה?" צריך לחלק את התשובה לשתיים: מה תהיה המהפיכה ה"אמיתית" הבאה, ומה תהיה המהפיכה הטכנולוגית הבאה? מהפיכה מדעית אמיתית קשה מאד לחזות. בגלל זה קוראים לה "מהפיכה"
- היא מפתיעה מאד, טורפת את כל הקלפים, מחוללת שינוי שאף אחד לא חזה. אני לא הייתי מעז לומר מתי ואיך תחול מהפיכה כזו. התקדמות טכנולוגית, לעומת זאת, אפשר לנסות לחזות. כתבו לך כאן על ננוטכנולוגיה וביולוגיה סינתיטית. אני אוסיף לרשימה גם בקרת אקלים גלובאלית ורפואה הוליסטית מערבית. אלה, כמובן, רק ניחושים פרועים. אם היתה לי אינדיקציה טובה מנין תגיע המהפיכה הטכנולוגית הבאה, כבר הייתי משקיע את הכסף בסטרט-אפ שקשור לתחום. משהו על הקשר בין שתי התופעות: תיאוריה וטכנולוגיה במדע אינם שני דברים שונים, ויש ביניהם קשר אמיץ. המהפכה התיאורטית לא מגיעה ממישהו שיושב לו בכורסא ופתאום צץ לו בראש רעיון חדש ומהפכני, אלא כתוצאה של מידע חדש שמגיע לקהילייה המדעית - והוא מגיע לשם כתוצאה של תצפיות חדשות שנערכות - והתצפיות הללו מתאפשרות בגלל מכשור חדש. המהפיכה הקופרניקאית לא היתה מגיעה בלי הטלסקופ. המהמפיכה המיקרוביאלית הגיעה בגלל המיקרוסקופ. איינשטיין ראה בעיות שהתחילו לצוץ במכניקה הניוטונית בגלל תוצאות ניסוייות חדשות; וכן הלאה. ולבסוף, על מהפכות והציבור הרחב: למהפיכה מדעית עמוקה לוקח הרבה זמן - זמן שנמדד במאות שנים - עד שהיא משפיעה על חיי היום-יום של האזרח. קופרניקוס, איינשטיין ודארווין לא שינו את חייהם של הבנאי, עורך הדין, הטבחית והחייל שחיו בזמנם או קצת אחריהם. התקדמויות טכנולוגיות, לעומת זאת, משפיעות בטווח זמן קצר הרבה יותר (שנים או עשורים בודדים) - פתאום יש חשמל בכל בית! פתאום אפשר לשלוח מברקים לכל מקום ביבשת! פתאום יש לכולם מכוניות! פתאום אפשר להבעיר אש במערה בלילה! וכן הלאה. אז מיש מחפש את הדבר הגדול הבא - רצוי שלא יחפש את המהפכה המדעית הבאה, אלא את הטכנולוגיה היישומית הבאה. זו לא תהיה מהפיכה, אבל זה יהיה יותר רלוונטי.
 

Gidi Shemer

New member
יפה כתבת, אך למהפכה המדעית הבאה יש כבר שם:

קוראים לה: ע-צ-ב-ר
 

magal101

New member
דווקא כאוס התחיל את הכל...

ממנו נוצרו האלים הראשונים...
 
למעלה