מה לעשות דבר ראשון

לב אם

New member
מה לעשות דבר ראשון

אני רוצה לבנות מוקד ידע של הפורום שאחר כך נוכל להכניס למאמריםץ והשאלה הראשונה: הילד מגיע ומספר שמישהו "עשה לו משהו רע" מה אנחנו כהורים צריכים לעשות.
 

0 אור 0

New member
הכי חשוב לנשום עמוק, להירגע

הדבר הראשון שקורה בהודעה כזאת הוא שכל העולם שלנו מתמוטט - הדבר הכי חשוב לנו נפגע. התגובה הראשונה שלנו יכולה לגרום לכך שאירוע שקרה לילד יהפוך ממשהו חולף למשהו טראומטי לגמרי. מה הכוונה: אם ילד נופל תוך כדי ריצה ומקבל פצע - אין כאן שום ארוע טראומטי. מטפלים בפצע, נשיקה, ואחרי כמה ימים זה עובר. אם מישהו מאיים בא עם מקל גדול וגרם לילד פצע דומה - הארוע נשאר לתקופה ארוכה או לכל החיים. למה? בגלל הפחד, בגלל חוסר הבטחון וחוסר האמון. לכן, לפעמים אנו כהורים, עם תגובה נכונה שממעיטה בערך מה שקרה יכולים למנוע חלק מהנזקים של הטראומה. לכן, הכי חשוב כשהילד בא - לנסות להירגע, לחשוב טוב איך מגיבים. לתת לו תחושה של תמיכה עוטפת, שאנו שם בשבילו, ויחד עם זה לברר את כל הפרטים - ולראות מה צריך לעשות. האם זו פניה למשטרה האם זו פניה להורי ילד אחר שפגע האם זו פניה למחנכת הכתב ואיך לטפל בילד - בית חולים, רופא, יועץ או רק במסגרת הבית - רק אחרי שחשבנו והבהרנו לעצמנו את מה שקרה נוכל לחשוב על דרכי תגובה.
 

גן חיות

New member
לברר בשקט

קודם כל מרגיעים אותו כדי שיהיה אפשר לנהל שיחה. אחר-כך בודקים אם יש צורך בטיפול רפואי(פגיעה פיזית). שומעים את כל הפרטים ומבקשים הבהרות לדברים לא ברורים.עושים את כל זה בשקט, בחיבוק, תוך מתן התחושה שההורה צריך את כל המידע כדי להגן על הילד ו/או אחרים מפגיעה נוםפת. לנו היה מקרה של "מישהו רדף אחרי" שהיה דמיון או השלכה של פחד אחר. שיחת בירור היה מספיק להרגיע את כולם(הפחד האחר מטופל ). אבל גם היה מקרה שזה היה בהחלט נכון והיה צורך לפנות להורים של ילד מאיים ופוגע. לכן כל-כך חשוב שנשמע את הכל בשקט ונברר פרטים לפני שקופצים לפעול.
 

לב אם

New member
סיכום ביניים: מחכה לתוספות ותיקונים

1. מובן מאליו: לבדוק אם הילד זקוק לטיפול פיזי (פצע, מכה, כאב). במידה שמדובר בפגיעה קשה, אז כמובן שהפניה הראשונה תהיה לרופא, חדר מיון. 2. הרגעה וניחומים של הילד. 3. לברר בשקט מה בדיוק קרה ומי מעורב בנושא. להשתדל לתת לילד לספר מה קרה, לא להגיב בצורה אמוציונלית (גם אם מאד קשה) ולא לכוון אותו. אם לא ברור מה קרה - אפשר להיעזר ב"עדים" נוספים: החברים, המחנכת, שכנים .. 3. אם אחרי מה ששמענו אנחנו לא יודעים מה לעשות: גורמי היעוץ עומדים לרשותנו : - אם מדובר בארוע בבית הספר - מחנכת, יועצת בית הספר (בתנועה - המדריך, ובחוג - מדריך החוג, רכז החוגים) - מוקדי סיוע טלפוניים (ערן, אלי ועוד) - ההפניה בקישורי הפורום - אתרי סה"ר ואתר זה - ההפניה בקישורי הפורום 4. המלצות שונות: - כאשר הפגיעה בילד היא מינורית ונעשית על ידי ילד בגילו - כדאי לנסות קודם כל להשיג הדברות בין הילדים, אם ישירות מול הילד, אם באמצעות ההורים או גורמי החינוך. יתכן שמדובר בפגיעה שלא בכוונה, או בויכוח רגיל. - אם משוכנעים שהארוע חמור ופלילי - אפשר בהחלט להתייעץ עם חוקרי נוער גם ללא הגשת תלונה - הם מאד מיומנים ורגישים. - בארועים של תקיפה מינית - אגודות אל"י ומיט"ל ערוכות לייעץ ולסייע. - תקיפה מינית על ידי מבוגר - מחייבת דיווח למשטרה, אך כדאי ליצור קשר קודם עם עמותת סיוע שיעזרו לנו לתאם את הביקור במשטרה בצורה נעימה ולא טראומטית לילד. 5. ליידע את מי שצריך: - אם מדובר בילדים נוספים (פוגעים או נפגעים) - חשוב ליידע את הוריהם. - אם מדובר בגורם מסוכן לסביבה - חשוב מאד ליידע את מי שיכול לעצור פגיעה נוספת: בבית הספר או במתנ"ס ליידע את המנהל, ברחוב - ליידע את המשטרה ואת תושבי השכונה. אם הילד לא רוצה להיחשף כמי שנפגע - אפשר לבצע את היידוע דרך גורם מתווך.
 

לב אם

New member
תוספות ותיקונים בעקבות הערה שקיבלתי

לעתים הטראומה נובעת מארוע חיצוני ששותפים בו עוד ילדים ומבוגרים - כגון התקפת טרור, ילד שהתאבד בבית הספר וכד'. במקרה זה , חשוב שהילד ישתתף בפגישות שנערכות בצורה מסודרת על ידי גורמי בית הספר או הרשות, אולם חשוב שנשים את היד על הדופק. ילד רגיש עלול להסתגר ולפתח פחדים והתנהגות של נפגע קשה - גם אם לכאורה היה רחוק מהארוע. ואז חשוב שנפנה אותו לטיפול ותמיכה.
 
למעלה