מה מקור המנהג לחבוש כיפה?

בבקשה:

בתלמוד מסכת קידושין (קידושין לא, א) מסופר על רב הונא בריה דרב יהושע, שלא היה הולך ארבע אמות בגילוי הראש. משום שאמר: שכינה למעלה מראשי ואיך אלך בראש מגולה, הכיפה כאילו תוחמת את גבולו של האדם, ומזכירה לו שיש מי שהוא מעליו. ובמסכת שבת (שבת קנו, ב), מסופר שהחוזים בכוכבים אמרו לאימו של רב נחמן בר יצחק בעודו תינוק, כי על פי חכמת המזלות ברור להם לגמרי שבנה עתיד לצאת גנב. כדי למנוע את התגשמות המזל, הדריכה האם את בנה שיקפיד תמיד לחבוש כיפה לראשו, כדי שיהיה עליו מורא שמים, וכן שיבקש רחמים בתפילתו שיצר הרע לא ישלוט עליו. ולא ידע רב נחמן מדוע אימו הקפידה כל כך על כיסוי ראשו, עד שפעם אחת נפל הכיסוי מראשו, והרים את עיניו וראה אשכול תמרים בדקל, ולמרות שהדקל לא היה שלו חשק בתמרים, ולא הצליח להתגבר על יצרו, וטיפס בידיו על הדקל ונגס בתמרים בשיניו. לאחר שהרגיש את חוזק יצרו לגנוב, הבין רב נחמן מדוע אימו הקפידה כל כך שיכסה תמיד את ראשו. ומבחינת ההלכה, חבישת הכיפה התחילה כמנהג חסידות, שחלק מהחכמים הקפידו שלא ללכת ארבע אמות ללא כיסוי ראש, כדי להתעורר ליראת שמים. ובמשך הזמן התפשט המנהג בכל ישראל, עד שיצא מגדר מנהג חסידות והפך להיות מנהג מחייב, שלא לילך יותר מד' אמות ללא כיסוי ראש. ומנהג חסידות שלא לילך אפילו פחות מארבע אמות בלי כיפה (מ"א ב, ו). (מתוך פניני הלכה של הרב אליעזר מלמד)

ואני פעם שמעתי בכלל,

שזה רוטשילד התחיל עם המנהג הזה. ולכן בגני הברון בזכרון יעקב, בכניסה בשער יש באמצע מן "כובע מוזר", (תבליט) שזו התחלת המסורת לכיפה.

tamarhp

New member
אולי הכוונה

לצורת הכיפה הנהוגה כיום.. בתכל'ס הגמרא מדברת על כיסוי ראש, לא משנה איזה.

בשנת 1215 מתכנסת הוועידה הלטרנית

וקובעת שהיהודים יובדלו מנוצרים בלבושם , http://www.snunit.k12.il/seder/anti/hate2.html#five כובע היהודים http://ofna.project.org.il/info/ofmuz-teachers/muhan/katavot/kova.htm "בימי הביניים היה הסיווג החברתי אחד מתפקידיו המרכזיים של הבגד" הכנסייה מחוקקת חוקים להבדלת היהודים משכניהם - על היהודים היה ללבוש בגד מיוחד שיזהה אותם ויבדיל אותם מהנוצרים

זה מעניין כי גם אם חבשו יהודים כיפה בתקופה

מוקדמת לחוקי הכנסייה, הרי שלא כול היהודים חבשו כיפה ולא רק יהודים חבשו כיפה. ואם חבשו כיפה כול היהודים הרי עשו את זה מתוך כפיה של חוקי הכנסיה זה מה שהעלית ברשת .

למה נמחקתי?../images/Emo12.gif

בס"ד רק בגלל שכתבתי את האמת? לא לכלכתי חס ושלום. 'האמת והשלום אהבו'. אני מוחה על מחיקת דבריי. זו סתימת פיות. אין לי דבר וחצי דבר נגד הנצרות,אבל כאחד שלמד את הברית החדשה,אני יודע משהו ויכול להאיר את עיניהם של שאר הגולשים. שבת שלום ול"ג בעומר שמח
.

הבנתי את הכתב תודה גם לך

אני מבין שהמנהג לחבוש כיפה השתרש בדורות מאוחרים גם אתה וגם מנהל הצט מדברים על מנהג חסידי שהשתרש או אולי זה היה מנהג אחר, כלומר בתקופת התנך למשל לא חבשו כיפה, גם בתקופת חשמונאים לא חבשו כיפה. אני כותב את זה כי חזרתי מהצבא עם נשק ומדים ועברתי בשכונה חרדית וילד עצר אותי "איפה הכיפה" מסתבר שדוד המלך אם היה קיים לא חבש כיפה מעולם, לא מתוך אותו מנהג מאוחר בכול מקרה.

למעלה