מה מקור הפחד מהחושך?

אורי-

New member
מה מקור הפחד מהחושך?

בתכנית ששודרה לאחרונה, נבחן נושא הפחד מהחשיכה. השאלה המרכזית היא: האם מדובר בפחד שטבוע בנו אבולוציונית, או שמדובר במשהו שהושרש בנו עם הזמן? במאה האחרונה הולכים ופוחתים המקומות החשוכים באמת, עקב הוספת תאורה מלאכותית בבתים, רחובות ואף כבישים בין עירוניים. ההילה שנוצרת משפיעה למרחק רב (מה שמשפיע גם על בעלי חיים שונים, אבל זה נושא אחר). בעידן המודרני, קשה לדמיין עלטה של ממש, ללא תאורה ברחוב וכשבבתים של פשוטי העם יש תאורה בסיסית מאוד וצנועה. כיוון שלא היה בטוח להסתובב בחוץ, אנשים הסתגרו בבתיהם עם רדת החשיכה, וכשעה לאחר מכן החלו את שנת הלילה. (זה גרם לפיצול השינה לשני מחזורים, כך שבסביבות חצות אנשים התעוררו לפרק זמן כלשהוא ואז חזרו לישון). בכדי לקבל תמונה עדכנית יותר של החיים בעבר (נשמע כמו אוקסימורון), רואיינו כמה חברים מקהילת ההאמיש בפנסליווניה, שנמנעים משימוש בטכנולוגיה, מה שהופך אותם למטרה נוחה לתקיפה - בעיקר בלילה. הם עדיין משתדלים להמנע מתנועה בחוץ בחשכה, ומגיפים את הבתים כל ערב. ועוד בנושא הפחד - השוואה בסיסית, היתה בין תרבויות שבהן הסכנה היא החיות בטבע, ואין לאן לברוח (שבטים באפריקה, וכדוגמא נוספת - בדווים כאן בנגב. המרואיין אגב, דיבר בעברית) לבין איזורים כפריים או עירוניים, ששם עיקר הסכנה נובעת מבני אדם אחרים ובנוסף היה חשש מכוחות על טבעיים (למרות שבאירופה יש גם חשש מזאבים). סברה נוספת היא שהתלות באש כמקור תאורה, והשריפות שנוצרו עקב כך, הביא גם לחששות מאש. בעוד שהחששות של החברות המסורתיות יותר יכולות להתאים לאיזו תיאוריה אבולוציונית (נזהרים בחושך כי יש חיות טורפות), החברות שחיו בכפרים ועיירות באירופה, פיתחו בנוסף גם פחדים מאנשים אחרים (שודדים וכד') ומהעל טבעי. אגב, ביהדות אפשר למצוא את החשש מהחשכה - תפילת ליל שבת (אי אפשר להסתובב עם תאורה) כוללת הארכה, שמטרתה להמתין למי שעדיין לא סיים את תפילת 18, ובכך לא יצטרך ללכת לבד בחשכה.
 

masorti

New member
יש פה סלט בין פחד מהחושך ובין חיים בעבר...

אנשים ניהלו את חייהם בעבר בין הזריחה לשקיעה והלכו לישון מוקדם לא בגלל הפחד מהחושך אלא משתי סיבות: 1. החברה היתה ברובה חקלאית, והחקלאות היא לפי שעות האור. בניגוד לחברת הייטק, אין הרבה מה לעשות בשדה בשעות הערב המאוחרות. חוץ מזה, תנסה לקום ב- 4 בבוקר לחלוב את הפרות ונראה האם יהיה לך כוח להישאר ער ופעיל עד מאוחר בערב. 2. לא היתה טכנולוגיה ובפרט לא מכשירי חשמל, ולכן לא היה הרבה מה לעשות בלילה. מכסימום לשבת ליד המדורה ולספר סיפורים. אז הלכו לישון מוקדם. (סימולציה למצב הזה רואים בערב יום כיפור, כששידורי הטלויזיה ובתי העינוגים מושבתים. אנשים מטיילים ברחוב בשעות הערב ואח"כ הולכים לישון.) אני לא יודע האם נכון התיאור שלך לגבי תפילת ליל שבת. (ממה שאני מכיר, מסיימים את תפילת "מעריב" די מהר) אבל הרבה יותר מעניין לשים לב איך החיים לפי שעות האור הכתיבו את שעות התפילה היומית. שחרית נקבעה לשחר, ומעריב לזמן השקיעה. פעם אדם סיים את העבודה בשדה או את המסחר בשוק עם השקיעה והלך לבית הכנסת לתפילת מעריב. היום הוא צריך להפסיק את עבודתו באמצע יום העבודה (שנמשך עד 8 או 9 בערב) וללכת להתפלל, ואז לשוב. זה כמובן טיפ-טיפונת לא נוח.
 

אורי-

New member
קיים פחד מהחושך

הפחד מהחשכה קיים ומושרש בתרבויות שונות, השאלה היא האם מדובר בעניין ביולוגי שמושרש בנו, או במשהו שלמדנו. גם היום בעידן המודרני, התסריט ה"קלאסי" של סרט אימה כולל חושך. כדי ליצור תרחיש מפחיד שמתרחש במקום מואר, הבמאי צריך להתאמץ הרבה הרבה יותר. גם היום, אנשים חוששים להשאר לבד בבית בלילה, אבל לא בשעות היום. בחשכה יש גם משהו קלסטרופובי. לדוגמא - צלילת לילה היא לא משהו שכל צולל מרגיש איתו בנוח. כנ"ל נסיעה בכבישים חשוכים באמת, כמו הכבישים באיזור הנגב, שאין בהן תאורה נוספת. אנשים בעבר הלא מאוד רחוק, יכלו להרשות לעצמם להשאר ערים מבחינה פיזית - כך שיש כאן משהו מעבר לעייפות שמנעה מהם פעילות בלילה. יש עדויות גם לכך שיש עבודות משק וחקלאות שכן התבצעו לאור עששית, אבל היו רק בסביבה הקרובה למקום המגורים. מי שהלך בדרכים, נמנע מלעשות זאת בשעות החשיכה (ושבילים נסללו בהתאם לכיוון שביל החלב, כדי להגביר את כמות האור), בעבר היו ערים שנעלו את השערים עם רדת הלילה. ככל שהתקדמה היכולת להאיר את הסביבה בצורה יעילה, כך התרחבו הגבולות בהם אנשים הסתובבו בלילות. החשש מהחשכה הביא גם לאמונות בדבר כוחות על טבעיים שפועלים בלילה - ערפדים, אנשי זאב וכו' (ולמה שערפד יסתובב רק בלילה ולא ביום? הלילה נתפס כזמן שבו כוחות האופל פועלים ללא חשש). האנשים לא רק הלכו לישון מוקדם, אלא נמנעו מלצאת מבתיהם, והסתגרו בפנים מאחורי מנעולים. השינה שלהם חולקה לשני מחזורים כיוון שהלילה היה ארוך, והם עדיין נמנעו להסתובב בחוץ באמצע הלילה. לגבי תפילת ליל שבת: ברכת מעין שבע מוויקיפדיה, ומאתר דעת. למה לא היו דאגות מסכנות שיתרחשו במהלך היום? הסיבה ההגיונית, היא טורפים למינהם (זאבים, צבועים, אריות) שפועלים בלילות. הסיבה האחרת - חשש מהעל טבעי, שמתפתח בלילה כשלא ניתן לראות הסבר הגיוני לקולות חשודים ולצלליות לא ברורות.
 

Y. Welis

New member
ביהדות היו בעיקר שדים

שחלקם בדמות אנושית (ר' סיפור מעניין על יהודי שנישא לאשה שהיתה בעצם שד, באסופת סיפורים יהודיים שערך עלי יסיף) וחלקם מתקיימים במקומות מסויימים או בשעות מסויימות. באיזור בבל התגלו השבעות שנחרטו על אבני משקוף או על מגילות-קלף (כמו במזוזות). הנה כמה שמצאתי בזמנו במאמר גרשום שלום (מ-jornal of near east studies) - 'לעפתא בחדר חושך: עבור, פועם, פועם לילי!' 'סז - זית לי פתחי ואור לנו עד יצא שמש חלד חולד' ('סז' מוגדרת ע"י שלום כ-she-wolf)
 

mishauli

New member
כמה מג"בניקים דרושים להחלפת נורה שנשרפה?

אף לא אחד: מג"ב - גברים שלא מפחדים מהחושך.
 

Y. Welis

New member
מסתבר שזו תופעה פסיכולוגית

שעשירית מהאוכלוסיה סובלת ממנה - ר' כתבה כאן http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/825980.html כלומר פחד לא רציונאלי מפני החושך (בלי קשר למקום שבו אתה נמצא - או האור שמסביב). כמי שמאמין במקור אבולוציוני לכל התנהגות אנושית (ענף חדש בפסיכולוגיה), אני בטוח שהמקור לכך אבולוציוני, כי הלילה אצל יצורים רבים (רוב הטורפים הקטנים, חלק גדול מהחרקים ועוד) הוא זמן הציד האידיאלי, ואין ספק שהפחד נמצא שם לצורך הישרדותי. אבל כמו עם נפגעי טראומה - יש אחוזים באוכלוסיה שסובלים יותר מהחרדות.
 
למעלה