מה מקור הצמד "עץ או פלי"?

rhbe

New member
מימי המנדט

"עץ או פלי" - אלו שני הצדדים של המטבע. כשמטילים מטבע כל אחד בוחר צד. בימי המנדט הבריטי היו מטבעות שבצד אחד שלהם היה כתוב Palestine באנגלית, עברית, וערבית. בעברית הוסיפו לזה בסוגריים (א"י). אז פלי זה קיצור של פלשתינה. עץ זה עברית של Heads. באנגלית אומרים "Heads or Tails" כשמטילים מטבע - כלומר ראש או זנב. לדוגמה, בתמונה הראשונה שבדף רואים מטבע של 100 מיל.
 

galvin

New member
העץ הוא שיבוש של "הדס",

הכוונה דמיון שמיעה? הדס, עץ ? נראה לי רופף משהו... אלא אם כן קיים פירוש לHEADS שמשמעו עץ... אני לא מכיר פירוש כזה. ?
 

rhbe

New member
זה ההסבר שאני מכיר

כלומר ש"עץ" הוא שיבוש של "הדס (הדז)". שמעתי גם "הסבר" אחר, שאומר שעל צד אחד של המטבע כתוב פלשתינה ועל הצד השני מצוייר עץ. אבל ברור שזה לא ההסבר הנכון, כי ברוב המטבעות מימי המנדט בכלל לא מצוייר עץ, ובמטבע של 100 מיל (בתמונה שהבאתי) שבו אפשר למצוא משהו שדומה ל"עץ", רואים שהעץ מופיע באותו הצד שבו כתוב פלשתינה. אז לא יכול להיות שעץ או פלי הם במשמעות של שני צדדים של המטבע.
 

Yuvalenko

New member
אני בדעה שזהו בדיוק ההסבר הנכון!

בכמה מהמטבעות בעבר ככל הנראה היה מצויר עץ, כמו שרואים בבירור בקישור שהבאת. לכן זה נקרא עץ! מסובך?
 

rhbe

New member
בעצם זה יכול להיות

כי בדקתי עוד כמה מטבעות ומצאתי אחד (של שני מילים), שבו העץ והפלי הם בצדדים מנוגדים.
 
האם ייתכן שהיה מטבע שעליו

נכתב פלסתינה בקיצור? כלומר כך: פאל. (א"י) אם אכן היה כזה - אז זה המטבע שנתן למשחק את שמו.
 
הממממ, כנראה שלא.

דוד שחם כותב בעיתונרשת "הגדה השמאלית": כולנו, לפחות כל אלה שהיו ילדים בפלסטינה-א"י, מכירים את שיטת ההתערבות בהטלת-מטבע על "עץ או פאלי" (ילדים בגילי היו אומרים "עץ או פלסטין" והיה אפילו סרט כזה, אבל "פאלי" הרבה יותר פטריוטי). ואהרון חבר כותב: "בכל יום שישי, במסיבת קבלת השבת של הכיתות הנמוכות של בית הספר היסודי, היה התורן עובר עם הקופסה הכחולה ואנחנו, כל אחד בתורו, היינו משלשלים לחריץ ביראת כבוד וברגש פטריוטי, את המיל האחד שהיה לנו.( אז שאף אחד לא יגיד לנו שאין לנו חלק באדמת ארץ ישראל). על צד אחד של המטבעות האלה היו כתובות שלוש שורות האחת מעל לשניה. למעלה היה כתוב "פלסטין" בערבית. באמצע היה כתוב "פלסטיין" באנגלית. למטה היה כתוב "פלשתינה א"י" בעברית. צד זה הוכר כ"פלסטיין" או "כתב" כשהיה מדובר בהטלת מטבע לצורך הגרלה או קביעת הגורל. בצד השני של המטבעות היה מוטבע ה"עץ". זה לא היה עץ ולא צל של עץ. זה היה ענף קטן של זית. כמה עלים וכמה גרגרים על גיבעול ישר שעד כמה שאני יודע, קשה מאוד למצוא עץ שכזה ואפילו ענף שכזה."
 
למעלה