אורני המקורית
Active member
אצלי משהו שקורה פעם בשנה -
סיר עלי גפן ממולאים בבשר עם כמות סמלית של אורז לספיחת נוזלים מיותרים
קציצות טונה אפויות
סלט חסה ושאר ירוקים
סלט ביצים ואבוקדו
והמלצה - על גפן ממולאים
עלי גפן ממולאים
לצנצנת קטנה של עלים משומרים (זו ששוקלת 680 גר' ברוטו - 400 גר' נטו)
או שליש קילו עלים טריים (העונה הטובה היא מאמצע אפריל עד סוף מאי)
2 כוסות אורז עגול (כדאי להשרות במים לאיזה שעתיים-שלוש)
1/2 (או יותר) ראש שום כתוש או קצוץ
עגבניות בשלות קצוצות
1-1.5 כוס עלי כרפס קצוצים
(אם קוצצים במעבד מזון, כדאי בפולסים ולא קצוץ דק מדי)
כפית מלח
כפית אבקת עמבה (טורשי לחמוצים צהובים) - לא הכרחי אך מומלץ
1/4 כוס שמן זית
ואם רוצים דל פחמימה – 1.5 ק"ג בשר טחון + 1/2 כוס אורז
אם משתמשים בעלים טריים – שמים בקערה ויוצקים מים רותחים שיכסו הכול. משאירים כך כחצי שעה ושופכים את המים. עלים משומרים – מפרידים בעדינות ומשכשכים בקערה עם הרבה מים. מחליפים את המים וחוזרים על הפעולה עוד פעמיים.
פותחים על עלה ומניחים עם החלק המבריק כלפי מטה (נוח מאד לעבוד עם מגש שעליו אפשר להניח כל פעם כמה עלים, למלא ולגלגל), שמים קצת מלית בקצה התחתון של העלה, זה שקרוב אלינו, מקפלים משני הצדדים כלפי פנים ואז מגלגלים כלפי מעלה, שזה הקצה הרחוק ממני. ממולאים בבשר יש להדק היטב. בממולאי אורז מהדקים פחות כי האורז תופח.
מסדרים את העלים בצפיפות בסיר נון-סטיק רחב, כי עדיף לא לעשות יותר מ-3 שכבות של עלים.
על הממולאים המוכנים, סוחטים לימון או שניים, מוסיפים עוד קצת שמן זית, מים בכמות כפולה מכמות האורז שיש בממולאים (במקרה זה - שתי כוסות) ואחרי שמוזגת את כוס המים הראשונה באופן שגם יפזר וישטוף כלפי מטה את הלימון והשמן, מניחה צלחת כדי שהממולאים לא יצופו ומוזגת את שאר המים. אם מכינים דל פחמימה, צריך פחות מים ומספיק שהמים יגיעו כמעט לגובה הממולאים.
מרתיחה, מקטינה להבה (משאירה את הסיר במקום שבו הלהבה המוקטנת רחבה שכזו)
ומבשלת 3 שעות (אימא שלי אהבה לבשל בסיר לחץ). כ- 20 דקות לאחר תחילת הבישול, אפשר להוציא (בזהירות!) את הצלחת.
סיר עלי גפן ממולאים בבשר עם כמות סמלית של אורז לספיחת נוזלים מיותרים
קציצות טונה אפויות
סלט חסה ושאר ירוקים
סלט ביצים ואבוקדו
והמלצה - על גפן ממולאים
עלי גפן ממולאים
לצנצנת קטנה של עלים משומרים (זו ששוקלת 680 גר' ברוטו - 400 גר' נטו)
או שליש קילו עלים טריים (העונה הטובה היא מאמצע אפריל עד סוף מאי)
2 כוסות אורז עגול (כדאי להשרות במים לאיזה שעתיים-שלוש)
1/2 (או יותר) ראש שום כתוש או קצוץ
עגבניות בשלות קצוצות
1-1.5 כוס עלי כרפס קצוצים
(אם קוצצים במעבד מזון, כדאי בפולסים ולא קצוץ דק מדי)
כפית מלח
כפית אבקת עמבה (טורשי לחמוצים צהובים) - לא הכרחי אך מומלץ
1/4 כוס שמן זית
ואם רוצים דל פחמימה – 1.5 ק"ג בשר טחון + 1/2 כוס אורז
אם משתמשים בעלים טריים – שמים בקערה ויוצקים מים רותחים שיכסו הכול. משאירים כך כחצי שעה ושופכים את המים. עלים משומרים – מפרידים בעדינות ומשכשכים בקערה עם הרבה מים. מחליפים את המים וחוזרים על הפעולה עוד פעמיים.
פותחים על עלה ומניחים עם החלק המבריק כלפי מטה (נוח מאד לעבוד עם מגש שעליו אפשר להניח כל פעם כמה עלים, למלא ולגלגל), שמים קצת מלית בקצה התחתון של העלה, זה שקרוב אלינו, מקפלים משני הצדדים כלפי פנים ואז מגלגלים כלפי מעלה, שזה הקצה הרחוק ממני. ממולאים בבשר יש להדק היטב. בממולאי אורז מהדקים פחות כי האורז תופח.
מסדרים את העלים בצפיפות בסיר נון-סטיק רחב, כי עדיף לא לעשות יותר מ-3 שכבות של עלים.
על הממולאים המוכנים, סוחטים לימון או שניים, מוסיפים עוד קצת שמן זית, מים בכמות כפולה מכמות האורז שיש בממולאים (במקרה זה - שתי כוסות) ואחרי שמוזגת את כוס המים הראשונה באופן שגם יפזר וישטוף כלפי מטה את הלימון והשמן, מניחה צלחת כדי שהממולאים לא יצופו ומוזגת את שאר המים. אם מכינים דל פחמימה, צריך פחות מים ומספיק שהמים יגיעו כמעט לגובה הממולאים.
מרתיחה, מקטינה להבה (משאירה את הסיר במקום שבו הלהבה המוקטנת רחבה שכזו)
ומבשלת 3 שעות (אימא שלי אהבה לבשל בסיר לחץ). כ- 20 דקות לאחר תחילת הבישול, אפשר להוציא (בזהירות!) את הצלחת.