מה נחשב ל deity?

איתן134

New member
מה נחשב ל deity?

שלום רב. אני מכיר מסורות שעוסקות בפנתיאון הקלטי, היווני, הרומי, הכנעני, המצרי והאשורי. שמעתי גם על מסורות נורדיות שונות. כולן עניינן האלים המרובים (אלילים). לעומת זאת בדיונים שלי עם בעלי מסורה ממרכז אירופה, נתקלתי במכשפות רבות שבוחרות לכנות את הכוחות שעוזרים להן "רוחות טבע", וחלקן אף זילזלו ברעיון של "אלוהות" כמו שאני מבין אותו. כמו כן, שמעתי על קוונים (לפי הגדרה שלהם) שיצרו לעצמם "פנתיאון" משלהם, של כוחות שאין לכנותם אלים. הם שונים בכוחותיהם ויכולותיהם מהמושג הרגיל של אל או אליל. האם גרסאות "מחוסרות אלוהות" כאלה של אמונה, כישוף וקסם נכללות בהגדרה "פאגאניות"?

זה באמת תלוי את מי אתה שואל

קשה לתת מילה מהז'רגון הקיים לסוגי האמונה שאתה מציין, אם כי נראה לי שהמושג "אנימיזם" הוא הקרוב ביותר. הלא-פגניים בהחלט יכנו אנשים אלו כפגנים, מאחר והאנימיזם קיים גם באמונות פגניות רבות באופן גלוי אך הוא מוצנע ביותר, אם לא חסר בכלל, בדתות המונותאיסטיות המערביות. האם התפיסה הזו ראויה להקרא פגנית? לדעתי כן, מאחר והיא מפקיעה מידי ה-אל כוחות מסויימים, דבר שהוא כפירה בעקרי הדתות המונותאיסטיות. בנוסף, מכשפות אלה עשויות להאמין באיזה אלים שירצו (ואף ב-אל האחד), ולא לערבם בפרקטיקה הכישופית שלהם. בוויקה ומסורות כישוף דתיות אחרות, קיימים אלים. בניגוד לתפיסות המונותאיסטיות, עפ"י רוב אלים אלו הם לא כל יכולים, כל יודעים ואינם טרנסנדנטליים. הנצרות רואה באלים אלו שדים, למשל. אחרים עשויים לראות בהם כוחות טבע, כדי לא לכנותם אלים. לא מן הנמנע שישנה חפיפה בין הישויות שאותם קוונים שאתה מציין קוראים להם, לבין אלים פגניים שונים. המושג "אלים" אף הוא בעייתי כאשר מנסים לעמוד על דקויות המשמעות של "מהו אל".

איתן134

New member
אני מתכוון לdeity=כוח אלוהי,

ול- entity=ישות. והשאלה שלי היא האם מסורת שמעניקה פרסוניפיקציה אישית עצמאית ומקורית לכוחות שהיא בוחרת משוייכת לאותו זרם אמונתי (פאגאניזם) כמו למשל מסורת השואבות את הפרסוניפיקציה של הכוחות איתם היא עובדת מפנתיאונים קיימים (למשל, האלים היוונים) וכך גם מגבילה את עצמה לכוחות מוגדרים מראש. זה אמנם קרוב לאנימיזם ולפטישיזם, אם כי אני מדבר על הגדרות שמעבר למה שנראה מציאותי.

איתן134

New member
מסיבה מאגית

ההגדרות הן המעצבות את המציאות מתוך האינסוף. אני בא במגע בזימון ובהכלה עם ישויות שלדעתי הן רבות עוצמה מאוד, אבל הן לא "אלוהימים". מעניין אותי לדעת אם אני פגאן.

שוב, השאלה היא את מי תשאל.

אם תשאל מונותאיסטים, סביר להניח שהם יסכימו שאתה פגן/עובד אלילים (או בעצם, עובד שטן, כי מבחינת הנצרות למשל, כל מה שלא בא מאלוהים, בא מהשטן). התפיסה הפוליתאיסטית של האלים שונה בצורה מהותית מהתפיסה המונותאיסטית (למעט התפיסה של הפוליתאיזם הרך שהיא מוניסטית ביסודה וקרובה-רחוקה של המונותאיזם). אלים הם ישויות בעלות כח, לחלקן השפעה על בני אדם באופן ישיר וניהול סדרי טבע עפ"י חלק מהאמונות, אחרות אף לא נקראות "אלים", אם כי הן באותו מעמד פחות או יותר (הטיטאנים היווניים, למשל, בחלקם, גיבורים ו"מפלצות" שונות גם כן. מה גם שיש בכוחם של אלה להיות אלים והמערכת דינמית הרבה יותר). האם אתה פגן? יכול להיות. הביטוי די פתוח ופרוץ, כך שההגדרה העצמית היא בעלת משקל, אם כי עדיין יהיו כאלו שישמחו להתווכח איתך.

neophile

New member
Deity=יישות

אלו יכולים להיות "אלים" טרנסנדנטים ואלו יכולים להיות "אלים" אימננטים, שהם חלק מהעולם. אין אמת אחת...

למעלה