מה עובר בראש ללוחמים במהלך הקרב

yekl100

New member
מה עובר בראש ללוחמים במהלך הקרב

שלום לכולם, בעקבות התגובות החמות שקיבלתי על 2 המאמרים האחרים שכתבתי (חיתוך משקל וסימום בספורט) אני כותב עוד מאמר. והפעם : מה עובר בראש לספורטאי בקרב. כמו בפעמים קודמות, אני אקדים ואומר שמה שאני כותב פה הוא תקף מהחוויות שלי בתור ספורטאי בענף הג'ודו, משיחות עם עמיתים אולימפיים כמו מתאבקים, מתאגרפים ולוחמי טאי קוון דו, ולא בהכרח מקביל אחד לאחד למה שעובר לוחם MMA בקרב, אבל לדעתי יהיה מעניין לחבר'ה לקרוא את המאמר כיוון שלדעתי יש הרבה קווים מקבילים (ואני אתן דוגמאות בהמשך) לבין מה שעובר לי בראש בקרב לבין שעובר בראש ללוחמי MMA. לפני שנתחיל, החלוקה של המאמר, כמו במאמרים הקודמים, תהיה לחלקים- כללי, לפני הקרב, תחילת הקרב , אמצע הקרב, סוף הקרב, אחרי הקרב. כללי- אופי של ספורטאי והיכולת שלו להיות חזק בראש זה 80% מהצלחתו לפי דעתי. הרבה פעמים שומעים את הקלישאה : אופי וראש חזק יותר חשוב מהכל. הקלישאה הזו נכונה ומוכיחה את עצמה כל פעם מחדש. ראיתי המון ספורטאים שזכו באולימפיאדות ואליפויות עולם כשיש להם מעט מאוד כישרון אבל יש להם אופי מברזל וראש חזק. דוגמא עדכנית- דן הנדרסון הוא לא ספורטאי כישרוני, הוא לא אתלט גדול- אבל הוא מאוד חזק בראש, מאוד חכם ומאוד קר רוח. זו אחת הסיבות שהוא אגדה בספורט, אותו כנ"ל לגבי פיודור- פיודור הוא לא אתלט מדהים , אבל יש לו אופי וסטייט אוף מיינד שצריך להעריץ. דוגמא נוספת היא ג'ו פרייז'ר ז"ל שנפטר לאחרונה- מי שראה (ומי שלא - מומלץ) - זה ספורטאי שכל ההישגים שלו באו כתוצאה מאופי ועקשנות של שור. דוגמאות נוספות מה-MMA של ספורטאים מצליחים נטו בזכות אופי חזק הם - צ'ייל סונן, ג'ון פיץ', פרנקי אדגר, יורייה פייבר(שבר את 2 הידיים שלו בקרב השני עם מייק בראון והמשיך להילחם את כל 5 הסיבובים- אם זה לא אופי אני לא יודע מה כן) . המאמר שלי ינסה להתקרב למה שעובר לספורטאים הללו ואחרים בראש ואיך הם מתמודדים עם קשיים ומצבים שונים בקרב. לפני הקרב: המון מחשבות עוברות לספורטאי לפני הקרב, הכל כמובן אינדיבידואלי מאוד, אבל הנפוצות שבהן הן: "האם עשיתי מספיק באימונים?" "מה אני הולך לעשות מולו?" "אסור לי לאכזב את המאמן\הורים\בת זוג (או בן זוג)" ועוד. ספורטאים מנוסים נרגעים וחושבים בעיקר על הגיים פלאן שלהם לקראת הקרב, ונזכרים בחוזקות שלהם ובדברים הטובים שהם עשו באימונים לקראת הקרב\תחרות- זה מה שאני עושה וזה עוזר לי המון- להיזכר בדברים קטנים וקרבות באימונים שהייתי טוב נותנים המון ביטחון. דבר נוסף שאני עושה הוא שאני נזכר את מי אסור לי לאכזב - וזאת מחשבה נוראית, בכלל בחיים, זאת מחשבה שרק עושה רע ומכניסה ללחצים - אם אני אפסיד- מה המאמן יחשוב, מה חברה שלי תחשוב, איך ההורים יגיבו- אוסר לחשוב ככה!!! אני אומר לעצמי - "על הזין שלי" !!! (סליחה על הביטוי) - "לא אכפת לי להפסיד, אני עולה לתת הכל ולנצח!" אני יודע בוודאות ומשיחות שהרבה ספורטאים אולימפיים עושים את זה- אומרים לעצמם על הזין הכל ומתרכזים בקרב ונטו בקרב. אני לא חסיד גדול של "הטרפה עצמית" - לצעוק, לצרוח, לחבוט על החזה- זה דברים שרק מעלים דופק ולא באמת תורמים- אני אישית חושב שזה פוזה מזוייפת- כשראיתי את הקרב של ג'ו לוזון נגד מלווין גילארד וראיתי את גילארד צורח וקופץ , אמרתי לעצמי- אני ממש מקווה שהוא יפסיד, כדי שילמד לקח- זו לא הדרך לעלות לקרב. שימו לב שכל הלוחמים הגדולים עולים בצורה מאוד רגועה : ג'ון ג'ונס, סילבה ,סיינט פייר, ולסקז, דוס סנטוס, פיודור, אפילו ניק דיאז ורמפייג'(למעט היללה שלו) מאוד רגועים בעלייה לקרב. כל הצועקים והמשתוללים הם ספורטאים בינוניים ומטה - דן הארדי ומייקל ביספינג - 2 הדוגמאות הבולטות שעולות לי לראש , אבל בטוח יש עוד. תחילת הקרב: העלייה לקרב שבה אתה מסתכל על היריב והדקה הראשונה (או סיבוב ראשון ב-MMA) מאוד מאוד קריטיים. כשספורטאי עולה לקרב ומסתכל ליריב בעיניים אפשר לראות הרבה- אני ישר יכול לזהות מה עובר ליריב שלי בראש כשאני מסתכל לו בעיניים- אם הוא מפחד, לא מפחד. לדעתי האישית- להסתכל בעיניים זה סימן של חוסר פחד (ככה לפחות אני מפרש את זה). למרות שיש המון ספורטאים גדולים שלא מסתכלים בעיניים בכלל (פיודור, חוזה אלדו, ג'ון ג'ונס בקרב מול רמפייג'). אבל אני יכול להבטיח לכם דבר אחד- אם ספורטאי מסתכל לספורטאי אחר בעיניים ולשנייה מפנה מבט - הוא מפחד ויש לו ספקות!! זה בדוק ובטוח. בשנייה שמתחיל הקרב אתה שוכח לגמרי מי הבן אדם שמולך , אין לך רגש אליו- לא רגש של שנאה, לא רגש של אהבה- שום רגש- זאת הסיבה שכשלוחמי MMA עושים טראש טוק ואומרים שהקרב הזה הוא PERSONAL בשבילהם- זאת חרטא מוחלטת, בשנייה שמתחיל הקרב זה פשוט 2 גברים ללא פרצוף שנלחמי אחד בשני. כשאני עושה קרב, אפילו באימון , אני לא רואה פרצוף של בן אדם, זה פשוט דמות בלי פרצוף- וזה משהו שקורא אוטומטית, זה לא משהו שחושבים עליו. הדקה הראשונה תקבע הרבה- בדקה הזו, יש הרבה גישושים והתבוננות, אבל אם פתאום משהו הולך- יש איזה ניקוד , או הטלה שנכנסה טובה, זה נותן המון המון ביטחון להמשך. לעומת זאת - אם משהו פתאום מהתחלה השתבש, זה יכול להשפיע לכל אורך הקרב ולבלבל אותך, זה ההבדל בין ספורטאי עם ראש חזק לכזה שלא- האגרוף שחטף טים סילביה בסיבוב הראשון הרס לו את כל הקרב ובלבל אותו, למרות שבתכלס- סילביה (באותה תקופה )היה יותר טוב מקוטור. לעומת זאת הסיבוב הראשון (הנוראי) שפרנקי אדגר חטף ממיינרד פעמיים לא שבר אותו. לכן , לסיכום- הדקה הזו , אם משהו הולך טוב- זה מצויין, אם לא- מתחילות מחשבות של חוסר ביטחון, לחצים ובאותה השנייה את חייב להיות מספיק חזק בראש כדי להמשיך הלאה. אמצע הקרב: במהלך הקרב -אם הכל הולך טוב ולפי הגיים פלאן , לא עובר יותר מדי בראש- אתה פשוט זורם עם הקרב ולא חושב יותר מדי .הבעיה מתחילה כשדברים משתבשים, ויש 2 רגעים כאלה: 1) השעון באמצע הקרב- לפעמים, גם כשהולך טוב, אבל בעיקר כשיש שיוויון מסויים בקרב ודרומה (כלומר הלוחם נמצא במצב של הפסד) אתה מסתכל על השעון ופתאום רואה שנשאר 3 דקות לסוף - 3 דקות נשמע מעט מאוד, אבל זה המון!!! ההכרה העצובה שעבר רק 2 דקות ונשאר עוד כ"כ הרבה יכולה לשבור ספורטאים, דבר דומה קורה לאצני מרתון וריצות ארוכות בכלל - קוראים לזה "הקיר" (זקס11 מוזמן להרחיב על זה :) ) בשנייה הזאת אתה צריך לסגל כל כוח רצון שיש לך כדי לא להישבר- זאת אחת הנקודות המשמעותיות במהלך קרב -ההסתכלות בשעון, ההבנה שנשאר עוד הרבה וצומת הדרכים - פה אתה יכול להישבר , אם להיות חזק. הפעם האחרונה שראיתי ב-MMA ספורטאי נשבר ככה היא בריאן סטאן-סונן . סונן בסיבוב הראשון הטיל את סטאן והצמיד אותו לגדר- סטאן העיף מבט בשעון ואני קלטתי לאלפית השנייה את המבט שלו שאמר הכל- "מה , אנחנו רק בסיבוב הראשון ונשאר עוד 3 דקות" ופה הוא נשבר. (זאת , כמובן נקודת המבט שלי- יכול להיות שדברים אחרים תרמו להפסד).

yekl100

New member
המשך הפוסט

) כשהמהלך\תרגיל שאתה טוב בו לא הולך לך- דבר נוסף שקובע את ההבדל בין ספורטאי גדול לאחד שהוא פחות הוא הדבר הזה- כשהטכניקה שהיא ה-GO TO MOVE פתאום לא הולך זה נורא מתסכל. לי זה למשל מאוד קשה- כשאני נכנס לתרגיל שהוא התרגיל הכי טוב שלי- והיריב לא נופל או מתחמק, מאוד קשה לי עם זה ואני אומר לעצמי-"מה !?!?! איך הוא לא נפל מזה?!?!?" אני זוכר את אליפות ישראל עד גיל 18 שפתחתי מאוד חזק את הקרב מול איזה בחור, ונכנסתי מאוד חזק לתרגיל שקוראים לו קטה גורומה (http://www.youtube.com/watch?v=eHz40iUNIsc) , היריב התלבש לי בצורה מושלמת על הכתף ופשוט התחמק, כל הקרב שלי התחרבש, התחלתי לנשום בכבדות ובסוף גם הפסדתי. היום ספק אם זה יקרה (אבל זה עדיין קשה). דוגמא מדהימה לשבירה של ספורטאי כשמשהו לא הולך היא לסנר-ולסקז, לסנר ניסה 3 פעמים להטיל את ולסקז בקרב, פעם אחת הוא הצליח וולסקז קם כמעט מיד, פעם שנייה הוא הצליח וולסקז מיד זינק למעלה ועם שלישית הוא בכלל לא הצליח (יכול להיות שאני לא מדייק , אבל אני זוכר בבירור פעמיים שולסקז זינק מיד אחרי הטלה\נסיון הטלה של לסנר). העניין הזה (והעובדה שולסקז פשוט יותר טוב) שברו את לסנר, היה לו מאוד קשה עם זה שמה שהולך לו כ"כ טוב באימונים ובקרבות עד עכשיו פשוט לא מצליח. דוגמאות הפוכות לחבר'ה שלא נשברים הן : סילבה (לא צריך להזכיר את הקרב שלו מול סונן, או את הסיבוב הראשון מול הנדרסון, או אפילו את הסיבוב הראשון מול טרוויס לות'ר) , פיודור (חזר המון פעמים ממצבים קשים וניצח) וכמובן דן הנדרסון (ספורטאי שאני פשוט מעריץ). סוף הקרב: בדקה האחרונה של הקרב זה, לרוב, נטו אופי, הלב משתולל ואתה לא באמת מתפקד אלא נלחם. הדבר הזה הוא כמובן פונקציה של עד כמה אתה בכושר, אבל לרוב ברמות הגבוהות, כולם עייפים בדק האחרונה של הקרב, ופה זה מתחלק ל-2: 1) אתה מנצח- כשאתה מוביל, המחשבה מתרכזת בלשמור על היתרון , לא להשתולל, לא לעשות שטויות , למשוך את הקרב לאיפה שנוח לך- זה מה שאני חושב עליו לפחות. 2) אתה מפסיד- פה שוב המחשבות הרבה יותר מסובכות, יש כאלה שלא נשברים ונלחמים עד השנייה האחרונה. כי הם אומרים לעצמם- "אני חייב לנצח " (ראה ערך אנדרסון סילבה –צ'ייל סונן). יש כאלה שנשברים ופשוט מעבירים את השניות האחרונות ומחזיקים רק להפסיד בניקוד. ויש את הסוג השלישי – כאלה שלא רוצים להישבר אבל כיוון שקשה להם לשמור על קור רוח מתחילים לעשות דברים שהם בחיים לא עשו ושזה בכלל לא העבודה שלהם, אגב זה דברים שתוכלו לראות גם באמצע הקרב כשלא הולך – ככה תראו פתאום את ריאן ביידר מושך גארד בקרב עם ג'ון ג'ונס (ממתי לעזאזל ריאן ביידר מושך גארד), תראו אנשים שולחים ברכיים מעופפות וכל מיני דברים כאלה כי בדקה האחרונה, במיוחד כשאתה מפסיד הראש כבר לא עובד וזו עוד נק' שמבדילה בין הגדולים לכאלה שלא- הדק' האחרונות שבהם המוח מקבל פחות חמצן וקשה לשמור על קור רוח. אחרי הקרב: אני אישית, לא מרוצה אף פעם, ניצחתי או הפסדתי (במיוחד אם הפסדתי) אני אף פעם לא מרוצה, אני תמיד חושב שיכולתי פה לעשות יותר, ושם לעשות יותר, אני תמיד חושב מה אפשר לשפר. הרבה ספורטאים שאני מכיר הם ככה, ורק ככה אתה נשאר חד. שמעתי פעם ראיון עם המאמן של סיינט פייר שאמר שג'ורג' אף פעם לא מרוצה ותמיד רוצה להשתפר. זה לדעתי מראה על גדולה. דבר אחד אני כן יכול להגיד לכם, המחשבה הכואבת על ההפסד הרבה יותר עוצמתית מהשמחה של הניצחון. וכמעט כל ספורטאי יגיד לכם את זה. קשה מאוד לנתח את הקרב מיד אחרי סיומו, אתה עדיין בסטרס ואתה לא באמת חושב בצורה צלולה ורגועה. זהו בגדול, אני מאוד מקווה שנהניתם, אני מקווה שזה יתרום בצפייה של הקרבות והבנת הנפש והראש של הספורטאי והיכולת לנתח לאן קרב הולך.

fatut7

New member
תותח אתה תאמין לי.

שלח לבלייזר מפרסמים בטוח. מאד מעניין ומאיר עיניים וכתוב נפלא. ריספקט.

LORSIN

New member
מעניין

האמת הרבה מהדברים פה ברורים מאליו אבל כתבת את זה בצורה מרתקת יש לומר. אני המון פעמים אוהב לנתח את האלופים והלוחמים המובילים בMMA על פי קריטריונים מסוימים, לחפש מה משותף או מה שונה.. והמון פעמים יצא לי לחשוב על עניין המנטליות. מבין 5 האלופים העיקריים הנוכחיים, 3 הוכיחו מנטליות ענקית, GSP, פרנקי, אנדרסון סילבה. ג'ון ג'ונס וJDS עדין לא הוכיחו מנטליות גדולה, למרות שאולי יש להם. אני חושב שעניין המנטליות הוא מורכב, ומכיל המון רבדים שלא בהכרח משותפים לשלושתם. בין הרבדים שעולים לי לראש: לקחת ברצינות אימונים, להתמודד עם לחץ של פייבוריטיות/אנדרדוגיות, ריכוז ומיקוד במטרה, להתמודד עם מצבי נחיתות במהלך הקרב, בטחון עצמי, קילר אינסטינקט ועוד. אם ננתח את שלושת האלופים, אז ניתן לראות שאנדרסון סילבה הצליח להתמודד היטב עם העמדה של הפייבוריט, הוא מאד מאד בטוח בעצמו, ויודע להתמודד עם מצבי נחיתות, וקילר אינטסינקט כמעט מושלם. GSP לעומת זאת, הנקודות החזקות שלו, זה לקחת מאד ברצינות את האימונים, להיות מאד מרוכז וממוקד במטרה. פרנקי אדגר, שלדעתי מכיל את המנטליות המושלמת, מכיל גם הוא את הרצינות באימונים והמיקוד במטרה שיש לGSP, אבל הוא בעל גם קילר אינסטינקט מפותח יחסית, ומעל הכל יכולת פמנומלית להתמודד הייטב עם לחץ ומצבי נחיתות. אפשר להוסיף למימד המנטליות את האינטילגנציה והאופי של הבן אדם. שגם הם אני מאמין יש להם השפעה גדולה על ההצלחה של הלוחם.

BeniTaz

New member
מעולה! תודה רבה

כל המאמרים עוסקים בדברים חשובים ומעניינים שלצופה הממוצע אין הרבה ידע לגביו.. לא יכולתי לבחור נושאים אחרים. אנא תמשיך.

זקס11

New member
תיקון לגבי ה"קיר"

המאמן עצמו הוא מעולה, כרגיל. הסיבה העיקרית לקבלת "קיר" במרתון היא פיזיולוגית, והיא נגרמת כאשר נגמרים מאגרי הגליקוגן בגוף (אנרגיה יעילה), והגוף עובר לפירוק שומנים (אנרגיה לא יעילה). כעקרון, רץ מיומן חייב גיים-פלאן. המשמעות היא קצב ריצה קבוע וידוע מראש, שלרץ אסור לחרוג ממנו, בטח לא בחצי הראשון של המרתון (21 ק"מ). בדר"כ, אם מאגישים ממש טוב, ניתן "להתפרע" רק אחרי הק"מ ה 30. מבחינה טכנית, רץ מיומן הוא כמו מכונית חסכונית, שיכולה לנסוע בדיוק 42 ק"מ במצב נהיגה מסויים. בהרבה מקרים, הרצים חורגים מהגיים-פלאן, ואז הדלק נגמר הרבה קודם. וכאמור, מכונית ללא דלק זו לא בעייה מנטלית. הסיבות לחריגה יכולות להיות הרגשה טובה בהתחלה, שגורמת להתחיל בקצב גבוה מדי. גם קצב מהיר ב 10 שניות לקילומטר יכול לעלות הרבה מאד כאשר מגיעים לקילומטר ה 35. סיבה מנטלית להגברת מהירות היא הרצון להצטרף לקבוצה יותר מהירה מהיכולת הפיזית של הרץ, וזה רלוונטי במיוחד לרצי עילית. ברמה המנטלית, יש בהחלט חשיבות רבה לחישול מנטלי, וזה עושה את ההבדל בין האלופים לשאר.

elad547

New member
וואוו, איזה מאמר מעניין!

כל הכבוד אחי, ממש מעניין, היה תענוג לקרוא!

למעלה