מה פירוש המושג "בצלם"?

לקשמי

New member
מה פירוש המושג "בצלם"?

למה הכוונה כשאומרים שהאדם נברא בצלם אלוהים? הרי ידוע שהאל אינו אדם.

גלבטרון

New member
לא ממש יודעים, הכל תלוי בפרשנות

בעבר באמת האמינו שלאלוהים יש צורת אדם לאחר מיכן האמונה השתנתה והכלו להאמין שאין לו צורה מוגדרת.

MrAnderson

New member
בצלם הרוחני כמובן. אלוקים אין לו גוף ולא דמות

הגוף. אדם יכול להגיע בדרגה הרוחנית שלו כמעט לאלוקים."ותחסרהו מאט מין האלוקים..." אני יכול להסביר אולי קצת לפי הסוד על פי תורת אשל"ג(אני לא יודע הרבה אז לא להתחייס לדברים שלי בכובד ראש) הבורא הוא רק משפיע. הוא משפיע לנבראיו. לבורא אין ממי לקבל. כי אם היה ממי הוא לא היה מושלם ולא היה אחד חס ושלום. אז הוא השפיע הכי גדול. אדם יכול להגיע לדרגה כמעט כמו הבורא. רק מה...האדם חייב לקבל מהבורא. אז חסר לו רק קצת. אדם הכוונה כללות כל הנשמות. ולא אדם יחיד. כשכל האנשים בעולם יהו על מנת להשפיע ולא על מנת לקבל אז נהיה הכי קרובים לצלם האלוקי. בינתיים כל העולם חי באגויזם גדול. רחוק מאוד מהבורא. בעזרת השם נגיע לגאולה ונחיה באושר ואושר.

ניסיון לענות על פי חוכמת הקבלה.

על פי מאמרו של הרב"ש, (רבי ברוך שלום אשלג), "מהו בחינת מרגלים" -----> "לכן כנ"ל, מי שרוצה ללכת בדרך להגיע לבחינת "אדם", כבר נאמר עליו הפסוק "ורוח בני האדם העולה הוא למעלה, למקום העליון, היינו לה'", שכתוב בו "בצלם אלקים עשה את האדם" וכתוב "נר ה' נשמת אדם". שפירושו "בצלם אלקים" הוא, כמו שה' הוא המשפיע, כמו כן האדם צריך להגיע לדרגה זו להיות משפיע. והגם שהאדם מתחיל את העבודה בשלא לשמה, ואיך האדם יכול להגיע לדרגת משפיע. והתשובה היא כמו שאמרו חז"ל "הבא לטהר מסייעין אותו". ושואל הזה"ק "במה". ומשיב "בנשמתא קדישא", היינו שה' נותן לו נשמה וע"י הוא מקבל את הסיוע. וזהו פירוש "נר אלקים נשמת אדם"." כל מהות ה"אדם" היא "רצון לקבל". הבורא או האלוקים או הטבע...ברא רצון להתמלא בכל טוב. כל עולמינו מושתת על יסוד הקבלה, הרצון לקבלה. ישנן דרגות ברצון לקבל : דומם צומח חי מדבר (מלשון דיבור). הנשמה הכללית שממנה ירדו נשמות בני האדם נקראת "נשמת אדם הראשון". החוש הזה שנקרא נשמה הוא נסתר מאיתנו ואינו מהווה בעולם הזה חלק מחושינו, אבל אם נגלה את העולם הרוחני בעזרת חוש הנשמה נוכל להגיע להיות "אדם", מלשון "אדמה לעליון" (ספר ישעיהו). אלוקים ברא יש מאין, כלומר, הוא יש מיש, היה הווה ויהיה, הוא רצון או טבע לתת, להשפיע, והוא ברא רצון שיקבל את נתינתו. אבל על מנת לקבל את ההטבה הזו, עלינו להשוות עימו צורה, על פי מידותיו של הבורא. ולכן צלם אלוקים, כלומר, שאנו נהיה כמוהו, משפיעים, ומתוך כך שנקבל נוכל להשפיע. זה נקרא "רצון לקבל בעל מנת להשפיע" - שלא נרצה לקבל לעצמינו כלום, אלא "לשמה" - שאנו נקבל ונשתמש בקבלה על מנת להשפיע לבורא (לעשות לו נחת רוח גם) מקווה שעזרתי אפילו קצת:)

הכתוב אומר

נעשה אדם כצלמנו וכדמותנו (בלשון רבים...) המשמעות דווקא נהירה לי! אך היא סבוכה וסמויה... אסתפק בכך שאמר, לעת עתה, שהאל יכול להיות הכל ולא כלום- ללא צלם ודמות ואף יכול להיגלם..בדמות אדם..ואף בדמות חיה
הוא הרי כל יכול......!

נברא בדמותו. כנס

http://www.chabad.org.il/Questions/Index.asp?CategoryID=68 שאל את הרב . תירשום לי את התשובה :)

תשובה של הרב . בקשה-->

האדם נברא בצלם אלוקים, כלומר שיש בנפשו תכונות דומות לאור האלוקי שהצטמצם וברא את העולם. (נושא גדול מאד )

למעלה