מה פשר העפעפיים שיש לנו?

מה פשר העפעפיים שיש לנו?

כיצד הם יכלו להיווצר בדרך הברירה הטיבעית? הגדרה: עפעף - לועזית: eyelid, palpebra המכסה המגן על העין. לכל עין שני עפעפיים המורכבים מעור, שריר, רקמת חיבור ובלוטות חלב. כל עפעף מרופד בקרום (לחמית) ומסתיים בשורת ריסים. גירוי של קולטני כאב בקרנית גורם לסגירה רפלקסיבית של העפעפיים. עכשיו כיצד נוצר שיש בכל עין שני עפעפיים, אחד מלמעלה, אחד מלמטה. מדענים טוענים שזה כדי שלא יפריע לראייה, זאת בעצם מערכת ניקוי של העין. עכשיו אני רוצה לנסות ללמוד, להבין, כיצד עפ"י תיאוריית האבולוציה העפעפיים התפתחו וכיצד נוצר מנגנון חכם שיצר בכל עין שני עפעפיים בכל עין ולא אחד כדי שלא יפריע לראייה וינקה את העיניים בלי שזה יפריע לראייה.

Caligola

New member
בקצרה,

לכל אורגניזם בטבע, בין אם זה חידק/צמח/בע"ח יש קוד גנטי, הקוד הגנטי מצוי בגרעין התא והוא זה שקובע את כל תכונותיו של האורגניזם. כל אורגניזם במהלך חייו משכפל את תאיו (או חלק מתאיו), בין אם זה בקטריה שעוברת מיתוזה, או תא זרע המיוצר באשכים, או ביצית המיוצרת בשחלות, במהלך כל יצור של תא חדש מתא קיים, הקוד הגנטי משתכפל. במהלך השיכפול של הקוד הגנטי, נופלות לפעמים טעויות בהעתקה, הטעויות האלו נקראות מוטציות, מוטציה יכולה להתרחש בפנוטיפ (שזה החלק הפעיל ב-DNA, כלומר החלק שבא לידי ביטוי חיצוני), או בגנוטיפ(כלל הגנים) אך לא בפנוטיפ. אם מוטציה מתרחשת בפנוטיפ, אז אצל הנשא של המוטציה יחולו שינויים חיצוניים, זה יכול להתבטא בעפעף יותר שונה, או ברגליים יותר ארוכות וכו' המוטציות מתחלקות לשלושה סוגים: חיוביות, נטרליות, שליליות. מוטציה חיובית גורמת לשיפור בתפקודו של האורגניזם (כמו במקרה של העשים שאתה מרבה לציין), מוטציה שלילית גורמת להרעה בתפקודו של האורגניזם, ומוטציה נטרלית לא תשפיע על תפקודו של האורגניזם. בעלי החיים בטבע נמצאים במלחמת השרדות יום-יומית ולא כולם זוכים להעמיד צאצאים לדור הבא, וכאן נכנס האלמנט של הסלקציה, אלה שהם בעלי התכונות המוצלחות יותר שורדים ומעמידים צאצאים לדור הבא, בעוד שבעלי חיים בעלי תכונות מוצלחות פחות לא שורדים ולא מעמידים צאצאים לדור הבא. כל מוטציה חיובית שאורגניזם מסויים זכה בה, תעניקה לו יתרון השרדותי, ולכן אורגניזם שהיה לפני כן חסר עפעפים מינמלים, והתרחשה אצלו מוטציה שהגדילה את נפח העפעפים שורד יותר טוב מאורגניזם אחר שלא התרחשה אצלו מוטציה כזאת. בסופו של דבר, כל המוטציות הגנטיות מצטברות במשך מאות אלפי (או מיליוני שנים), וכך אנו מגיעים מאורגניזם חסר עפעפים לאורגניזם בעל עפעפים והכל לפי עקרונות הברירה הטבעית.

AdonAsda

New member
ההסבר הזה ניתן רק כדי לצאת מידי

חובה. כדי לתת הסבר אמיתי ומנומק, בדומה להסברים שניתנים על התפתחות העין וכו', צריך בד"כ לחקור את הנושא לעומק. למרות רצונם העז של בריאתנים ברחבי העולם, מחקרים כאלה לא זמינים עבור כל איבר קטן בגוף האדם ובטח שלא עבור כל בעלי החיים האחרים בעולם.

Caligola

New member
תראה, אם אתה מתכוון להסברים

ברמה הביו-כימית ממש, אז להרבה מערכות ביולוגיות ניתן למצוא מאמרים הדנים באופן ההתפתחות, ומקום טוב כדי להתחיל בו את החיפוש יהיה PubMed. שנית, כמות האורגניזמים החיים על פני כדור הארץ מגיעה ל-50 מיליון, ולכן כמובן שזה בלתי אפשרי לספק הסבר לכל אחד מ-50 מיליון המינים האלו, ולהראות כיצד מערכות הגוף שלו התפתחו. שלישית, גם אם לא היו מאמרים הדנים בהתפתחותיהם של מערכות ביו-כימיות עדין אין זה אומר שהתאוריה עצמה איננה נכונה.

AdonAsda

New member
"הארץ מגיעה ל-50 מיליון"

על מה אתה מדבר? חלק מההערכות מדברות על כ30 מליון מיני חרקים בלבד
! שלא לדבר על אורגניזמים חד תאיים שגם עליהם בראתנים דורשים הסברים...

הסבר לא מספק... אבל

כמו ש-adon asda רשם, כנראה שזה ההסבר הכי טוב שאתה יכול לספק לי. בפסיקאות הראשונות הסברת בקצרה, על מוטציה, תעתוק וכו'. למדתי זאת בביולוגיה בשנה שעברה(כיתה י"א), לכן ההסבר הזה היה מיותר. העפעף זה איבר מורכב, מתוחכם ואיזה מוטציה יצרה את המנגנון שיהיו דווקא שני עפעפיים בכל עין ולא אחד? הרי זו מורכבות שאינה ניתנת לצימצום והרי אתם טוענים שלאבולוציה אין דעת ואין שכל, היא לא אלוהים, מאיפה היא ידעה לפתח עפעפיים דווקא בעיניים? ולמה דווקא 2 בכל עין? למה דווקא העיניים זכו למערכת ניקוי ולא לדוגמא, האוזניים?

Caligola

New member
תגובה -

"בפסיקאות הראשונות הסברת בקצרה, על מוטציה, תעתוק וכו'. למדתי זאת בביולוגיה בשנה שעברה(כיתה י"א), לכן ההסבר הזה היה מיותר." אם ההסבר היה מיותר לא הייתי טורח להסביר אותו, מניסיון עם בריאתנים ישראליים/יהודים הם תמיד שואלים למה העיניים דווקא התפתחו בראש ולא ברגל, בניגוד לעמיתיהם הנוצרים. ההסבר שלי נועד בדיוק כדי לענות על השאלה הזאת, במטרה למנוע ממך לשאול את זה, מסתבר שלא בדיוק הצלחתי -- ציטוט: "אתם טוענים שלאבולוציה אין דעת ואין שכל, היא לא אלוהים, מאיפה היא ידעה לפתח עפעפיים דווקא בעיניים? ולמה דווקא 2 בכל עין? למה דווקא העיניים זכו למערכת ניקוי ולא לדוגמא, האוזניים?", לאחר קריאת המשפט הזה נוכחתי לדעת שההסבר שלי לא ממש עזר לך, נו ניחא. כתבת גם בהודעתך "העפעף זה איבר מורכב, מתוחכם ואיזה מוטציה יצרה את המנגנון שיהיו דווקא שני עפעפיים בכל עין ולא אחד? הרי זו מורכבות שאינה ניתנת לצימצום", מורכבות שאיננה ניתנת לצמצום אתה אומר? בבקשה תחכים אותי, תסביר לי מה זאת מורכבות שאיננה ניתנת לצמצום ומדוע העפעף מהווה מורכבות שכזאת.

nourian

New member
אחי

באמת אתה סתם מוציא את עצמך אידיוט, אני מסתכל מהצד ואתה בכוח מנסה להתנגח, אם היית קורא טוב יותר את הפסקאות שכינית כמיותרות, היית מבין עד כמה התגובות שלך סתמיות.

מדוע אינך שואל זאת לגבי אלוהים ??

אלוהים הוא פי אינסוף יותר מורכב מבן אדם, מדוע אינך שואל איך הוא נוצר לבד? ובלי הקישקושים על כך שהוא לא חומרי או על כך שהוא תמיד היה קיים, כי איפה כתוב שדבר לא חומרי כל כך מורכב ומדהים כמו אלוהים יכול להיווצר מעצמו? יש איזה ניסויי שיכול לאשש זאת? ואם אלוהים תמיד היה קיים מה דעתך שאולי גם אנחנו תמיד היינו קיימים? מדוע את כל אותן קושיות שאתה שואל כאן אינך שואל גם לגבי האלוהים הבלתי נראה שאתה כל כך מאמין בו? אלוהים כל יכול שמאאאאאד איכפת לו אם חיידקים עלובים כמונו שחיים על גרגר אבק ביקום בשם כדור הארץ אוכלים בשר עם חלב או נוסעים לטייל עם המכונית ביום שבת, תסלח לי אבל זה ממש פטאתי. אני מתאר לעצמי שתגיב רק בצאת השבת, אלוהים הרי לא מרשה לתקתק במקלדת ביום שבת כי זו עבודה מאד קשה ומעייפת, מעניין מדוע זה כל כך מפריע לו. משתמש בצלילים.

nourian

New member
אחי אתה לא חייב להשתמש בצלילים...

גם ככה אנחנו לא שומעים אותם.

T r i v i n

New member
אני אסביר אם אתה מוכן להקשיב...

קודם כל יש יצורים חסרי עפעפיים (למשל לטאה שמנקה את עיניה אם הלשון, אם אינני טועה). ואני בטוח שיש יצורים בעליי עפעף אחד בלבד בכל עין. אבל העפעפיים עושים את העבודה(ניקוי העין,שמירה על רטיבותה והגנתה) טוב יותר מכל עבר אחר. ולכן יצור בעל עפעפיים אפילו אם הם פרימיטיביים מאוד יהיה בעל יתרון לעומת יצור חסר עפעפיים לחלוטין. מאיפה האבולוציה ידעה לפתח עפעפיים דווקא בעיניים? משום שהעיניים הם איבר עדין מאוד וחיוני מאוד להישרדות של יצורים שלא נשענים על חוש אחר. יצורים שהעיניים שלהם מוגנות פחות טוב חשופים יותר לפגעי מזג האוויר כמו אבק, גשם וכו'. ולכן יצור בעל עפעפיים ישרוד טוב יותר. למה דווקא 2 בכל עין? כי זה יותר יעיל... היצור שורד יותר טוב וכו'... למה דווקא העיניים זכו למערכת ניקוי ולא לדוגמא, האוזניים? כי את האוזניים אתה יכול לנקות בעזרת האצבעות ואת העיניים לא. חוץ מזה האוזניים לא רגישות ללכלוך כמו העיניים. אני מקווה שעזרתי לך.

עוד נסיון להסבר:

רעיון מרכזי באבולוציה הוא "ברירה טבעית". אין שום ערך אבולוציוני למושג "מוטציה" ללא הברירה הטבעית. לגבי העפעף המעניין אותך, זה קצת טיפשי להתחיל בעצם מאמצע ההסבר, אבל שיהיה. ברמה הרעיונית זה עובד כך: בשלב שבו נוצרה באורגניזם כלשהו עין (ע"י תהליך מתמשך של התפתחות תאים רגישים לאור והתמיינות תאים לביצוע תפקידים שונים וכו', והדברים ידועים) היה יתרון לפרטים שיכלו לשמור על העיניים שלהם תקינות. אז מוטאציה שגרמה, נניח, ללחלוחית בעין ששרה על עדשה תקינה הוסיפה לכשירות השרידה של הפרט, ולאורך זמן (הרבה דורות) זה מתבטא ביותר פרטים עם התכונה הזו. כנ"ל לגבי עפעף: קפל-עור שנוצר (במקרה, ע"י מוטציה די קטנה) ושמר על העין היה העפעף הפרימיטיבי הראשון. אחר-כך היה שיפור קל (מקרי), ואחר-כך עוד אחד... אם אתה רוצה לדעת בדיוק איך קרה כל שינוי שהוביל לעפעף, תצטרך ספרים שלמים שיתארו לך כל רצף DNA של כל גן שקשור ליצירת העפעף (יש עשרות כאלה, בהערכה גסה) ואיך כל אחד מבוקר. לתחום קוראים "ביולוגיה התפתחותית" ואתה מוזמן ללמוד אותו להנאתך. שני דברים צריך לזכור כשמדברים על אבולוציה: 1) שינויים כאלה לוקחים המון המון זמן. מיליוני שנים. ההגיון הרגיל שלנו לא תופס תקופות כאלה, אז צריך להתרגל. סבלנות. 2) זה לא שקודם היתה עין ואז האבולוציה באה ושמה על זה עפעף. בנאדם זה לא לגו שמרכיבים חתיכה-חתיכה. הכל מתפתח במקביל ויש הרבה אינטראקציה. להרכיב אורגניזם זה הנדסה גנטית, לא אבולוציה. מקווה שעזרתי.

למעלה