מה קורה עם הגלקסיות

toty455

New member
מה קורה עם הגלקסיות

מגבירות מהירות? מה מניע אותן לעשות כך? אך זה מסתדר עם מודל המפץ הגדול? חומר אפור ? מה זה?

אחמס1

New member
זה נקרא אנרגיה אפילה

זה "הלחץ השלילי" שגורם ליקום להאיץ את התפשטותו. כיום הדיעה המקובלת היא שזה נובע מכך שביקומנו קיים משהו שנקרא "קבוע קוסמולוגי" במשוואות השדה של אינשטיין. אף על פי כן הטבע של האנרגיה הזו עדיין לא ידוע, זה מסתדר עם המפץ הגדול. בתורת השדות הקוונטית ניתן להבין מאיפה זה בא, אבל למרבה הצער הקבוע שיוצא לפי תורה זו גדול ב-120 סדרי גודל (!!!!!!!!!!!! זה גדול פי 1 עם 120 אפסים אחריו) ממה שנמדד מתצפיות קוסמולוגיות. חומר אפל זה משהו "קצת" פחות אקזוטי - איזושהי מסה שככל הנראה קיימת בגלקסיות אך אינה מאירה כמו כוכבים. הנוכחות של המסה הזו נחוצה כדי להסביר מדוע כוכבים מסתובבים סביב ציר הגלקסיה שלהם (כמעט) ללא תלות במרחק שלהם מהציר (בתיאוריה ללא מסה אפילה המהירות צריכה לקטון ככל שמתרחקים מהציר).

toty455

New member
אינשטיין חזר בו מהקבוע הקוסמלוגי?

הבנתי שאינשטיין חזר בו מהקבוע הקוסמולוגי אחרי שהתרשם מהתצפיות של אבל? שהקלסקסיות מתפשטות וכדומה. אולי העולם הנצפה והמתפשט הוא רק חלק מהקוסמוס ומעבר ישנה מסה ענקית נוספת אולי ממפץ גדול אחר אחר שמושכת מי אמר שהיקום הניצפה הוא הכול ? מי יודע?

אחמס1

New member
אף אחד לא אמר את זה

למעשה אין לנו סיבה להאמין ש-"מה שאנחנו רואים זה הכל" משום שאנחנו מסוגלים לראות רק אזורים שהאור מהם הספיק להגיע אלינו במשך החיים של היקום. אינשטיין חזר בו מהקבוע הקוסמולוגי, אכן בגלל ההפנמה שהיקום מתפשט. הקבוע הקוסמולוגי שבאמת קיים (שגורם ליקום להאיץ את התפשטותו) שונה מהקבוע שהוכנס דאוס אקס מאכינה למשוואות השדה ע"י אינשטיין, שתפקידו היה לשמור על גודל היקום קבוע. אם אני לא טועה גם אז הייתה בעיה מאוד גדולה אם הקבוע הקוסמולוגי מפני שאז היקום יהיה לא יציב, או משהו כזה, לא זוכר.

בקשר למשפט הראשון שלך,אני מתקשה להבין לוגית

הרי בזמן המפץ הגדול השתחררו חומרים(גלקסיות וכו..) אם החומרים האלה התפשטו במהירות הקטנה ממהירות האור,אז זה אומר שבכל רגע נתון מאז המפץ הגדול,האור הגיע אלינו מכל חלקיק ולכן אנחנו רואים כל חלקיק (שפולט אור כמבן) שיצא מהסינגולריות של המפץ הגדול. אני בוודאי טועה,וההשערה שלי היא שלמשל מנקודה אחת יצא לכיוון אחד כדור הארץ(אני יודע שזה נשמע כמו מסרט מצוייר וכדור הארץ אכן לא יצא כמו כדור מלועה של תותח אבל אין לי כח לדייק) אז מהכיוון הנגדי למשל יצא חלקיק אחר,והמהירות היחסית בין שניהם גדולה ממהירות האור ולכן לא הגיע אל כדור הארץ האור מאותו חלקיק. יאללה תתקנו אותי אני צמא לידע

kaplanal

New member
MOND

יש אפשרות לחבר את ההשפעה של החומר האפל,ביחד עם העובדה שחוק הגרביטציה של ניוטון הופר קלות,במרחקים גדולים ממרכז הגלקסיה.

the YOOK

New member
MOND היא תיאוריה שאומרת

שחוק הגרויטציה משתנה בתאוצות שונות, וכך מבטלת את הצורך בחומר אפל. "העובדה שחוק הגרביטציה של ניוטון הופר קלות,במרחקים גדולים ממרכז הגלקסיה."- איזו עובדה? אני לא שמעתי על עובדה כזו.

אחמס1

New member
אתה טועה כרגיל

MOND (מילגרום & בקנשטיין) היא תיאוריה אלטרנטיבית לחומר אפל, דהיינו היא טוענת ששינוי בחוקי ניוטון (גרסה אחרת: גרוויטציה) הוא ההסבר לעקומת הסיבוב הקבועה של גלקסיה, ולא חומר אפל ומסתורי.

kaplanal

New member
השאלה ששאלתי היא

האם ניתן לחבר שתי תאוריות שהן אינן מספיקות ,כל אחת לחוד להסבר ההתפשטות המואצת של היקום היות ואנרגיה האפלה קשורה לחומר האפל מצד אחד הלחץ השלילי של תורת היחסות אינו תואם את התצפיות הניסיוניות מצד שני ההשפעה של חומר האפל בתוך הגלקסיות,אינה ראיה מספקת להסבר של התפשטות המואצת של היקום

אחמס1

New member
לא ראיתי בהודעה הקודמת סימן שאלה, ולא שימוש

במילת השאלה "האם" - ולכן הוא נראה כמו משפט חיווי או הצהרה. הייתי במספר הרצאות בנושא שמיועדות לסטודנטים לפיזיקה ללא נסיון בקוסמולוגיה, ואכן אין לי ידע בקוסמולוגיה מעבר לבסיס. אך ממה שידוע לי, ומי שיודע אחרת שיתקן, אין קשר בין חומר אפל לאנרגיה אפילה חוץ מהעובדה שאחנו לא מבינים מה הם. האנרגיה האפילה קשורה בהאצת התפשטות היקום, החומר האפל קשור לגרוויטציה בתוך גלקסיות. ככל הידוע לי, MOND לא מתמודדת עם שאלת האצת התפשטות היקום (מה גם שבהיותה תורה ניוטונית היא לא יכולה, אולי ההרחבה היחסותית שלה כן). בכל מקרה זו דרך אלגנטית להסביר את עקומת הסיבוב השטוחה, אבל בינתיים ללא ראיות נסיוניות בלתי תלויות (שבהחלט דרושות בשביל להעדיף אותה על פני הסבר החומר האפל) או אפילו הסבר תיאורטי לגבי למה התיקון הזה נכון.

kaplanal

New member
האצת התפשטות היקום

נגרמת בגלל הלחץ השלילי שמפעיל החומר האלסטי,שזה הוא החומר האפל (זה נכון לפחות מבחינה תאורטית) מה שMOND מנסה לעשות זה לתקן את המשוואות ניוטון עצמם,במקום להניח את קיומו של חומר האפל שמשפיע על התנועה של הכוכבים בגלקסיה. יש גם גישה האומרת כי כוח הכבידה עצמו משתנה במרחקים מאוד גדולים אי שם ביקום,וזה גורם להאצה של התפשטות היקום ויש גם גישה של סטיבן הוקינג,הגורסת שניתן לראות את כל היקום כפונקציית הגל,ובה החומר האפל או הקבוע הקוסמולוגי יכול לקטון,לגדול או להישאר ללא שינוי,תוך כדי אבולוציה של המשוואות

אחמס1

New member
תן בבקשה קישור למקום בו קראת על הקשר בין חומר

אפל להתפשטות היקום.

kaplanal

New member
זה הרצאת ווידאו של פרופ' אלכס פיליפנקו

http://video.google.com/videoplay?docid=-2234019662459299324&q=astronomy נראה לי שזה זה,יש לי עוד הרצאה במחשב אבל אני לא מצליח להעלות את הקובץ

אחמס1

New member
הרצאה נהדרת

מאוד מעניינת ותואמת את מה שלמדתי בסמסטר שעבר בקורס המבוא לקוסמולוגיה. בחלק מהשקפים בנושא WMAP השתמש זוכה פרס הארווי צ'אק בנט בביקורו בטכניון. בכל מקרה, אחרי צפייה בכל ההרצאה אני אומר בעוד יותר ביטחון, אתה טועה. אתה אמרת: "נגרמת בגלל הלחץ השלילי שמפעיל החומר האלסטי,שזה הוא החומר האפל" אבל ובהרצאה הוא אמר בפירוש, בזמן 22:55 ש-73% מהיקום הוא אנרגיה אפילה הגורמת להאצת התפשטות היקום, ו-27% זה "חומר". אחרי זה הוא מפרט לגבי תכולת החומר ואומר בדקה 42:47 ש-22% אחוז מכלל היקום (שכבר נכלל בתוך ה-27% של חומר) זה חומר אפל, והוא לא קשור לאנרגיה האפילה. הוא יותר דומה לחומר רגיל, ומושך מבחינה גרוויטציונית.

kaplanal

New member
יכול להיות שאתה צודק

ואני טועה באמת.בכל מקרה זאת תאוריה מאוד חדשה,ויש בה עוד הרבה דברים לא ברורים לעיתים גם מה שלא נכון היום,מתברר כנכון בעתיד

kaplanal

New member
זה עוד הרצאת ווידאו בנושא

http://multimedia.huji.ac.il/video/madua/100507.html

spake

New member
אם מותר לציין....

חומר אפל כפי שרשמת אכן לא קשור ל"אנרגיה אפלה" אך אם אני לא טועה הוא מסביר תופעה של עדשת גרויטציה של גלקסיות וריכוזי מסות באיזורים בהם נראה כי אין מסה.........

spake

New member
לא נראה לי

קוסמולוגים משתמשים בזה על מנת לראות גלקסיות קדומות (למי שלא מבין ככל שרואים יותר רחוק כך רואים "אחורה בזמן") אגב שאלה למי שקצת מבין בזה האם למישו יש קצת מידע עדכני לגביי טלסקופ שנבנה מתחת לים לקרח או לאדמה שאמור לקלוט ניוטרינומים שחולפים על פני כל כדור הארץ? כי שמעתי הרצאה ממש מעניינת בנושא ומסתבר שזה הטלסקופ העתידני שאמור לספק תשובות לגביי איך היקום היה נראה קרוב מאוד למפץ הגדול.......

kaplanal

New member
זה לא טלסקופ זה גלאי

ובנו אחד כזה ביפן,הוא קולט את הנייטרינות שמגיעות אליו מכל הכיוונים,גם מהשמיים וגם מכדור הארץ.

למעלה