לא מסכימה.זה לא - או בריאות או לידה טבעית!
1. ניתוח קיסרי הוא ניתוח, זוהי פרוצדורה שסיכונים בצידה, סיכונים הייחודיים לניתוח הקיסרי, ואשר אינם קיימים בלידה טבעית.
בנוסף לסיכונים יש יתרונות לעצם העובדה שהתינוקות יוצאים בדרך זו ולא בדרך הטבעית, כך למשל יכולת היניקה של התינוקות ופעולת הריאות שלהם עשויה להפגע במידה מסוימת.
2. ההנחה הגורפת כאילו תמיד עדיף ניתוח קיסרי היא מוטעית. רופאים אינם ממהרים לנתח לא בגלל שהם חוסכים כסף על חדר הניתוח, אלא גם בגלל שהם לוקחים בחשבון את היתרונות עבור האם והתינוק.
3. כיוון שכך, אם יש אפשרות להמנע מניתוח קיסרי וללדת לידה טבעית, ניתן לראות את הלידה הטבעית כעדיפה גם מבחינת בריאות האם והתינוק.
4. זה בכלל לא קשור לסבל ולזמן ריפוי, זה קשור לעמדה שלי שלידה ללא התערבויות (בהתערבויות אני מתכוונת לכל - אפידורל, פיטוצין, בקיעת מי שפיר וניתוח כמובן) תמיד עדיפה על לידה עם התערבויות, כמה שפחות התערבויות כך הלידה תהיה טובה יותר לאם ולתינוק - שוב, בהנחה שלא מדובר בסיכון.
5. לפי מה שקראתי ולמדתי אחת הסיבות העיקריות לכך שבארץ לא מיילדים עכוז היא כיוון שהרופאים אינם מתורגלים בזה ואינם יודעים כיצד לעשות זאת, ולא כיוון שהפרוצדורה עצמה מסוכנת. במילים אחרות, זה אכן "מסוכן" ללדת בארץ מצג עכוז בלידה טבעית, אבל לא בגלל המצג עצמו, אלא בגלל מידת המיומנות של הרופאים.
6. לא מעט הורים עושים לא מעט דברים ש"מסכנים" את העובר שלכן בשם יתרונות אחרים - סתם דוגמא דיקור מי שפיר (וזה משהו שגם אני עשיתי, אחרי הרבה לבטים). זה אף פעם לא שחור לבן - או בריאות או נוחות, יש הרבה שיקולים נוספים שלוקחים, והטווח האפור גדול במיוחד.
לדעתי זה לא נכון למהר וללכת "עם הזרם" רק כי ככה הרופאים אומרים, לפעמים רופאים אחרים יגידו את ההפך הגמור, והנכון הוא לבדוק ולברר, ובסופו של דבר לאור כל השיקולים לעשות את הדבר הטוב ביותר לאם ולתינוק.
7. למען הסדר הטוב - גם אני חושבת שזו טעות *לסכן* את חיי האם או העובר בשם הנוחיות או חווית הלידה המועדפת, ולכן לאור הבבירורים שעשיתי, וההבנה שלידה טבעית במנח עכוז בארץ משמעותה ללכת בדרך פתלתלה ולשלם הרבה כסף לרופא פרטי, ולקחת סיכון מסוים, אני לא מתכוונת לעשות זאת. אבל לפני שוויתרתי על כך, ביררתי היטב אכן מה משמעות הוויתור וזו נראית לי הגישה הנכונה.
אספתי כמה קישורים למאמרים כלליים בנושא הסיכונים והחסרונות של ניתוח קיסרי. שימו לב - אלו לא מאמרים של פנאטיות מ"באופן טבעי", אלא מאמרים של גיניקולוגים מומחים בארץ.
מאמר בווינט על תמותה כפולה בניתוח קיסרי
מאמר ב"דוקטורס" על היתרונות והחסרונות של ניתוח קיסרי
עודה מאמר - מ"ביאוק" שמתייחס גם הוא לנושא של הסיכונים והחסרונות של ניתוח קיסרי
ולגבי ההנחה המקובלת שבמקרים של מצג עכוז - ניתוח קיסרי עדיף ו"בטוח יותר", ד"ר פיליפ שווד, "מפורום לידות עכוז" מבהיר כי:
"למיטב ידיעתי, אין מחלקה שמאפשרת לידת תאומים כאשר הראשון במצג עכוז לצערי הרב (למרות שאין עדות במחקרים שלידה כזו יותר מסוכנת מניתוח קיסרי אך הנוהלים במחלקות אינם מאפשרים זאת). בהצלחה."
לכל מי ששואלת הוא משיב שוב ושוב שהמחקרים לא הראו שלידת עכוז מסוכנת יותר מניתוח קיסרי, ואף להפך, לרבות מחקרים עדכניים - העניין הוא הפרוצדורה המקובלת בארץ והמיומנות של הרופאים. במילים אחרות - ניתוח קיסרי לא בטוח יותר, זו פשוט האופציה הקיימת בארץ.
http://www.doctors.co.il/forum-4924#message-729
אז - מי שמחליטה ללדת בקיסרי "לא משנה מה המצג של העוברים שלה", מבלי לברר עד תום את הסכנות הטמונות בניתוח הזה, עושה לדעתי טעות. אם הרופאים לא ממליצים מסיבות ספציפיות על ניתוח קיסרי - כדאי לשקול לידה רגילה.