כשאתה הולך לאתר סרטונים כדוגמת יוטיוב
ומוצא שם קליפים עם שירים מלאים, זה יכול להיות בגלל אחת מארבע סיבות:
1. הגנת שימוש הוגן, שבדרך כלל חלה בעיקר כשמדובר בשימוש אגבי או במובאה. בקליפ הכולל שיר בשלמותו, סיכוי גדול שלא תחול הגנת שימוש הוגן.
2. הסכמה/רישיון שימוש מבעל הזכויות. בהרבה מקרים יוצרים או חברות תקליטים מעלים לרשת שירים שלהם עצמם, ואז ברור שהשירים הם ברישיון. לעיתים גם מדובר ביצירה מוזיקלית שנמצאת ברשות הרבים, ואז אין צורך ברישיון. לעיתים מדובר באדם שלא קשור ליוצרים או לאולפנים, שפונה לבעלי הזכויות ומקבל מהם רשות (רישיון שימוש), אבל זה רק מיעוט מהמקרים.
3. מדובר ביצירה המפרה את הזכויות. אתרי שיתוף הסרטונים חוסים תחת ההגנה של עקרון ה"הודעה והסרה". בארה"ב ומדינות נוספות החוק קובע שפלטפורמה שמפרסמת תוכנת גולשים שאינו בשליטתה תהיה פטורה מאחריות על תכנים מפרים כל עוד הם דואגים להסיר תכנים מפרים ברגע שמקבלים הודעה מבעלי הזכויות על תכנים שכאלו. אבל מאז שמישהו מעלה סרטון המפר את הזכויות ועד שמתקבלת הבקשה להסרה לפעמים עובר זמן.
4. קיים הסכם בין החברה שמפעילה את אתר שיתוף הסרטונים לבין בעלי הזכויות, שמאפשר להם להציג סרטונים המכילים יצירות שיש להם זכויות עליהם, לרוב תוך שיתוף של בעלי הזכויות ברווחים מפרסומות על אותם הסרטונים.
בעבר המצב היה שבחלק גדול מהמקרים מדובר בתוכן מפר (סעיף 3). כיום המצב השתנה, ויותר ויותר יצירות נכללות בסעיף מס' 4. לאחר מאבק משפטי ארוך בין חברות התקליטים לבין גוגל, כיום המצב הוא שקיימים הסכמי שיתוף רווחים בין כל חברות התקליטים הגדולות בארה"ב לבין גוגל/יוטיוב, וגם חברות עצמאיות וחברות תקליטים בארצות אחרות הצטרפו להסדר. שים לב שההסדר הזה לא מעניק לך רישיון להשתמש במוזיקה. הוא מעניק את הרישיון עבור יוטיוב (או אתרים דומים), והחתומים על ההסכם מתחייבים לא לתבוע אנשים פרטיים שמעלים סרטונים עם תכנים הכלולים בהסדר. טכנית יתכן ועדיין יש כאן הפרה של זכויות יוצרים בעצם יצירת הסרטון, אבל ההסכמים האלו מאפשרים את הפרסום שלהם באינטרנט ומונעים תביעות בעניין.
אני לא מתמצא בפרטים לגבי ההסכמים עם בעלי זכויות היוצרים בישראל. אני משער שקיים גם הסדר עם בעלי זכויות ישראלים, אבל לא יכול לומר את מי ומה הם כוללים.