מוח מתמטי בשביל ללמוד בלשנות?

מור ד

New member
מוח מתמטי בשביל ללמוד בלשנות?

בני סמכא אחדים טוענים כי- בלשנות עובדת ע"פ נוסחאות... השוואה ונבירה בספרים כדי לאשש תאורי'ות- ה-כ-צ-ע-ק-ת-ה? האם באמת באמת באמת ככה לימודי הבלשנות? אני מדבר על הלימודים לא של ת"א... האם שם יש את הזוועה הזאת?!!?!?!? האם גם שם לומדים תאורי'ות משעממות וכדומה!?!?!?!?!? למרות שממילא לא יקבלו אותי לשם אני סתם שואל
 

איליה.

New member
נשמע לי הגיוני...

כי בסך הכל בלשנות היא על גבול המדעים הריאליים. מישהו יכול להוסיף?
 

python 4

New member
נכון! בלשנות = מדע ריאלי

הרי יש נוסחאות כמו re + search = research יש גם שורשים (השורש של 9 זה ת.ש.ע.) ונגזרות. יש כפל (לשון) וחיסור. ברצינות, בתור אחד שאין לו מושג בבלשנות אבל כן במדעים, מה כוונתך כשאתה אומר שבלשנות היא על גבול המדע הריאלי?
 

Dorfl

New member
היא מתכוונת שאתה לא יכול להשפריץ

על נייר ולקבל על זה ציון.
 

איליה.

New member
../images/Emo6.gif כתבת כבר הכל, מה יש להוסיף?

אני לא בלשן וגם לא לומד בלשנות, זה סתם תחביב, אבל אני יכול להגיד לך את ההתרשמות שלי על פי כמה דברים שאני יודע. בבלשנות חוקרים אטימולוגיה של מלים, כלומר חוקרים מה המקור שממנו כל מלה הגיעה, ומנסים להתחקות אחר המסלול שמלה עוברת משפה לשפה ואיך היא משתנה בדרך. השינויים האלה של מלים - אם זה במעבר של מלה משפה לשפה, ואם זה שינויי הגיה במהלך השנים שבהן שפה מתפתחת ומשתנה - הם שינויים כמעט מתמטיים. יש חוקים שעל פיהם הדברים האלה עובדים. בניגוד למתמטיקה או פיזיקה, החוקים האלה לא פועלים ב-100% מהמקרים, ואולי אפילו לא ב-60%, כי מי שמעצב את השפה הם בני אדם, ובני אדם הם מטבעם יצורים בלתי צפויים. דוגמה למתמטיוּת של שפה הם חוקי הדקדוק. קל מאד לראות את זה בעברית: את השורשים שמים בתוך תבניות מוגדרות מראש, וכך יוצרים צורות שונות של פעלים או משקלים שונים של שמות עצם, ואפשר גם להטות מלים, להוסיף להן מוספיות שייכוּת וכו'. ויש ה-מ-ו-ן חוקי דקדוק בעברית, בבית הספר לומדים רק את קצה הקרחון, לפחות אם לומדים לשון ברמת יח"ל אחת כמו שאני למדתי. אלה חוקים מאד מדויקים, למרות שרוב החוקים לא עובדים בכל המקרים (יש הרבה יוצאי דופן) אלא רק ברובם. חוקים כאלה מקרבים את הבלשנות לתחום המדעים המדויקים. דוגמה נוספת לחוק בבלשנות יכולה להיות למשל כזאת: אות מסוימת שהיתה קיימת בשפה הפרוטו-הודו-אירופית (השפה שממנה התפתחו רוב שפות אירופה) הפכה ל-c בשפות הרומניות (ספרדית, צרפתית, איטלקית...), הפכה ל-h בשפות הגרמאניות (אנגלית, גרמנית, שוודית...), וככה אפשר להמשיך - בכל קבוצת שפות במשפחה ההודו-אירופית האות הזאת התפתחה למשהו אחר. לדוגמה: המלים heart באנגלית ו-coeur (לב) בצרפתית הגיעו מאותה מלה בשפה הפרוטו-הודו-אירופית, תשים לב לאותיות h ו-c. הכלל הזה עובד במספר גדול מאד של מלים, למעשה בכל המלים המקוריות בשפות האלה. כללים מהסוג הזה מאפשרים לשחזר אטימולוגיה של מלים. ולכן גם פיה כחולה אמרה שאנחנו קצת בלשים.
אז נכון שיש קצת מתמטיקה בבלשנות?
 

slevinger

New member
לא בלשן, ולא בלשנות??? ../images/Emo2.gif

אז זה בודאי לא סתאאאם תחביב לדעתי....ומן הסתם גם כאן אתה צודק....דקדוק הלשון העברית הוא מאוד מסודר (למרות ריבוי היוצאים מן הכלל). אגב גם הערבית מאוד מסודרת מבחינה זו, אינני יודעת לגבי שפות אחרות, אלו שתי השפות שהתמחיתי בהן. היות שהעברית היא שפה מצומצמת לעומת שפות אחרות (למשל מבחינת הזמנים -יש לנו רק 3 זמני פועל), אז בנייני הפועל ומשקלי השם הם דרך או כלי שבאמצעותם הרחיבו את השפה כפי שפרטת.
 

nizanm

New member
צל"ש לאיליה

בשביל עתודאי בן 21, שאיננו בלשן או סטודנט לבלשנות, תרשה לי לומר לך שאתה מגלה שליטה מעולה.
 

slevinger

New member
במסגרת לימודי התואר בלשון עברית

למדנו קורס שלם בבלשנות כללית (בנוסף לבלשנות שמית כמובן) וזה היה מאוד מעניין!! לכן אני לא מבינה את הפחד שלך. היו לנו קורסים הרבה יותר משעממים....אבל שרדנו גם אותם....כי אם תרצו אין זו אגדה, כבר הוכח לא??
אז מי שמפחד לנסות (אפילו לנסות להתקבל בכלל, כי הוא משוכנע שלא יתקבל...) - לעולם לא יצליח, ואם זו הרתיעה שלך, כנראה שאת/אתה לא ממש שלמים עם המחשבה שזה הכיוון שלך בכלל, אם זה מה שמתאים לך.
 

adi1979

New member
האח! הידד!

אני בעיצומן של תקופת הבחינות בלשון עברית, כך שאוכל לדווח לכם היישר מזירת ההתרחשויות של השפה העברית. לגבי ההודעה הראשונה- בלשנות ככלל היא חקר הסטורי אך גם עדכני של השפה. לא צריך לנדוד עד לשפות ההינדו אירופיות בשביל להבין- מספיק לנסות לנבור בחוקי החיטוף וניקודי ההברות שלנו בשביל לדמיין את ההבדלים בין קמץ לפתח וכו'. בסופו של דבר, השפה, בניגוד למתמטיקה או פיזיקה היא דבר שנקבע על ידי האנשים הרבה לפני שהתחילו לחקור אותו, לכן משחזרים, משערים, קובעים כללים ומכריזים על יוצאי הדופן מתוכם. הידעתם? את המלה נערץ אפשר לנקד בפתח + חטף פתח, אבל גם בסגול + חטף סגול. טוב, אולי קצת התפזרתי הצידה, אבל בכל מקרה אני לא מאמין שבשעה כל כך מאוחרת אחרי העבודה אוכל לחדש בנושא. בהזדמנות אחרת (אחה"ץ, אולי). יום נחמד ושבת שלום עדי
 

adi1979

New member
איליה- אני מתנצל

התברר לי שכתבתי כמוך. מבטיח לשמור על מקוריות לפעם הבאה
 

shlomitss

New member
ניקוד המלה נערץ

יוצא דופן משום שהוא נעוץ בניקוד המקראי ("אל נערץ" בתהילים). אין בו כדי להעיד על הכלל והניקוד בסגול היא בבחינת "יישור מערכת". עקרונית, מקורם של יוצאי הדופן בניקוד המקראי שהוא שיטתי ומבוסס על כללי הגייה ברורים, למעט מילים חריגות כדוגמת מלה זו שניקודה בפתח + חטף פתח. אין סיבה למעשה להנמכת התנועה לפתח במלה נערץ. ככלל, "חריגים" ו"יוצאי דופן" הם מילים שהתקשו להסביר את ניקודן במקרא. מניחה שידוע, ובהצלחה.
 

yifatushc

New member
בלשנות זה הרבה מעבר לחוקיות!!! ../images/Emo2.gif

אני סטודנטית לבלשנות באונ' ת"א, ולמדנו עד כה כי בבלשנות אמנם ישנה חוקיות מסויימת, הקשורה למבנה המילים (המורפולוגיה), למבנה המשפט, ולמשמעותו הסמנטית. אך יחד עם זאת- חלק ניכר מבלשנות הוא שפת היום-יום שלנו!! הסלנג הרווח במכולת וברחוב, ולכן באחת ההודעות שלי ציינתי את "לובה" מ"ארץ נהדרת" והשפעתה על שפתינו.
כיוון שבכל מקום אליו אני הולכת, אנשים זורקים את ה:"'צטערת" הזה או את ה"'פסדר"- ואני מוצאת את עצמי משתמשת בלי משים בדיוק באותן מילים!!! הכצעקתה?? לא ולא! לדעתי חלק מיופיה של השפה, זה גם החידושים שבה, שמגיעים עקב אייקוני תרבות למיניהם, ואין שום פסול בלהוסיף מילות סלנג לשפה. משנה לשנה אנו משתנים, תרבותנו משתנה, ועקב כך- גם השפה. שתהיה לכולנו שבת שלום מלאה בהגיגי תרבות (ובינהם:"אין עבדה, אין שפה, קשה, קשה....").
שבת שלום! יפעת
 
למעלה