מוסיקה בתקופת השואה

Martinu

New member
מוסיקה בתקופת השואה

לקראת יום הזיכרון לשואה. התופעה המופלאה, שקרתה בגטו טרזין (טרזינשטאדט, כמו שהגרמנים קראו לעיר) היא ללא נשוא. בתנאים הנוראיים של מחנה ריכוז/גטו, כאשר יום יום היו משלוחים לאושויץ, כאשר יום יום מתו אנשים במחלות וברעב, נוצרה שם אמנות אדירה. אמנים, רבים מהם מצ'כוסלובקיה, יצרו שם מוסיקה, תיאטרון, ציור. מלחינים מעולים, כמו ויקטור אולמן, פאוול האס, האנס קראסה, גדעון קליין ואחרים, יצרו שם מוסיקה. מוסיקה טובה. הם יצרו גם לפני השואה, והדחף להמשיך ליצור היה חזק. הם ביצעו שם מוסיקה, בתנאים הנוראיים. והמדהים הוא שהיתה דרישה עצומה למוסיקה הזאת. אופרות, קונצרטים הוצגו פעמים רבות, בשל דרישת הקהל. לאורך שנים רבות, אחת ההצלחות של הנאצים היתה השכחתם של האמנים הללו. בשנים האחרונות, לא מעט בשל סידרת הדיסקים של חברת דקה, Entartere Music, החלו לצאת לאור יצירות של מלחינים שנהרגו אז. האופרה "קיסר מאנלנטיס" של אולמן. יצירות של האס (הרביעיה השניה שלו, שנכתבה שנים לפני השואה, היא יצירת מופת, לדעתי). יצירות של קראסה. יצירות נוספות יצאו ע"י חברת Channel Classics וסופראפון הצ'כית. גם יצירות של ארוין שולהוף הן פופולריות היום (הוא נרצח עוד לפני כן, ב-1942, בתור קומוניסט). ביום ראשון יש מספר קונצרטים ברחבי הארץ, לציון יום הזיכרון. בקונצרטים שיהיו ביום א, ינוגנו יצירות של מלחינים אלה. לדעתי צריך להוציא את היצירות הללו מה"גטו" (סליחה על הביטוי) של יום הזיכרון לשואה ולנגנן כל השנה. כי הן מוסיקה טובה, וגם כי הן נחוצות לנו כדי שנזכור כל יום, לא רק ביום הזה. (ספר בנושא, נקרא Music in Terezin, מאת Joza Karas, בהוצאת Pendragon Press, NY)
 

ItsikH

Member
אם אפשר פרטים נוספים בבקשה קישורים לדיסקים, ואמרת - קונצרטים? מנגנים אולמן? איפה? מתי?
 

Reign In Blood

New member
מצטרף לשאלה בקשר לדיסקים

כל נושא השואה הוא נושא מאוד כאוב וקרוב לליבי, ובנוסף שאני נוסע לפולין אוטוטו אשמח לדעת על כמה שיותר מוסיקאים שפעלו שם ועוד יותר אשמח לקנות דיסקים עם יצירותיהם.. אם אפשר כמובן רשימה (כמה שיותר ארוכה) עם שמות של מלחינים שפעלו בגטו ואם יש קישורים לדיסקים- אשמח מאוד .. בתודה הראל..
 

Martinu

New member
מוסיקה מטרזין - דיסקים

רשימה חלקית מהדיסקים שיש לי (הרבה!) חלקם אני מתאר לי כבר לא בקטלוג. אולמן - קיסר מאטלנטיס. אופרה שנכתבה בטרזין, והגיע לשלב החזרה הכללית, כשאנשי ה-SS הבינו שהמדובר ביצירה מסוכנת. דקה, 440854. ביצוע מופתי ליצירה יפה להפליא. שני דיסקים של הוצאת Channel Classics, עם יצירות קאמריות של קליין, ואולמן (CCS1691) ויצירות ווקאליות של האס וקרל ברמן (מלחין וזמר שניצל ואפילו שר בדיסק) (CCS3191) רביעיות של האס וקראסה. שניהם נשלחו למותם באושויץ באוקטובר 1944, לאחר ביקור הצלב האדום בטרזין. היצירות נכתבו לפני תקופת השואה, הן נהדרות. הרביעיה השניה של האס (המכונה "מהרי הקופים") היא אחת היצירות האהובות עלי -קצת מושפעת מיאנאצ'ק, מורו של האס. דיסק דקה, 440853. האנס קראסה, "ברונדיבר" ויצירות אחרות. ברונדיבר היא אופרת ילדים שנכתבה ב-1938, והוצגה בטרזין בהצלחה עצומה , ע"י צוותים שהשתנו מידי יום - הכוכבים הקטנים נשלחו אחד לאחד לאושויץ. ביצוע שיש לי - הוצאת Koch, מס 3-7151. אם זקוקים לעוד דיסקים - כיתבו ואני אוסיף. גדעון
 

ItsikH

Member
קיסר אטלנטיס מהמעט שקראתי - סיפור מרתק ומורכב שעוסק ברודנות ובחופש ולכן, כפי שציינת, האופרה לא הועלתה בסופו של דבר. האופרה הועלתה מאוחר הרבה יותר, בשנות השבעים כמדומני, לראשונה.
 

Martinu

New member
קיסר מאטלנטיס

האופרה הועלתה לפני מספר שנים כאן, בתל אביב, והיה זה ביצוע מרגש לאופרה מעולה. יש בה עירוב סיגנונות (מכוון, כמובן), ממהלר עד לג'ז, שהיה פופולרי מאד באותה תקופה, ונוגן ע"י הרכבים רבים של מוסיקה קלה יותר בטרזין. אני חושב שזוהי אופרה יפה ונוגעת ללב גם ללא ההקשר בן נכתבה. וכשמביאים בחשבון את ההקשר והתקופה - הכאב הוא ללא נשוא.
 

Martinu

New member
קונצרטים ליום הזיכרון לשואה

אני מצטט ממדור הקונצרטים של "הארץ". יום א, 15.4 במוזיאון ת"א 2030 - נגנים מאנסמבל סולני ת"א, כולל יצירות של גדעון קליין (פרטיטה למיתרים), אולמן ועוד. יום ב, 16.4 בהיברו יוניון קולג' בי-ם, .ב-7 בערב יום א, 15.4, באולם האופרה בת-א, 2100, סימפונט רעננה, יצירות שאלמה רוזה ותזמורתה ניגנו באושויץ. יום ב, במרכז טארג בעין כרם, 1600, יצירות של קליין, אולמן, עדן פרטוש ועוד.
 

dombi7

New member
יש גם קונצרט אתנחתא

ביום שני בשעה 17:00 בהנרי קראון, תאטרון ירושלים. אני רק לא ממש בטוח מי המלחינים. הכניסה לקונצרטי אתנחתא חינם.
 

jonbaum

New member
אני למדתי פסנתר אצל יעקב שילה

שהיה מורה באקדמיה בירושלים. הוא היה תלמיד של פאוול האס בעיר ברנו בצ'כיה לפני המלחמה.
 
לא במקרה הייתה אמנות...

גטו טרזין היה "גטו לדוגמא" - הנאצים העבירו לשם אנשי רוח יהודים ובעלי שם בשביל שיקיימו שם אורח חיים עשיר. המטרה הייתה שהגטו יוצג לאנשי הצלב האדום וארגונים בינ"ל אחרים בכדי להראות שהיהודים בגטאות לא סובלים. בגטו היה אוכל סביר וחדרים של לא יותר משלושה אנשים...הייתה שם ספרייה גדולה וכלי נגינה. אתה מציג את זה קצת כאילו "הדחף ליצור" גרם להם ליצור בתנאי הגטו, אבל חשוב לזכור שגטו טרזין הוא לא גטו ככל הגטאות.
 

Martinu

New member
גטו טרזין

אינני יודע אם ביקרת בטרזין, וראית את המוזיאון שנפתח שם. גטו טרזין לא נפתח עבור הצלב האדום. זוהי עיר מבצר, שחיו בה מספר אלפי אנשים. הגרמנים פינו את היושבים בה והעבירו אליה עשרות אלפי אנשים. יהודי צ'כיה, וגם יהודים מגרמניה ומהולנד. התנאים שם היו נוראיים. תוך כדי המלחמה מתו שם למעלה משלושים אלף איש ברעב ובמחלות, בנוסף לכל אלה שנשלחו משם לאושויץ ובירקנאו. עברו שם כמאתיים אלף איש. כאמור, 32000 מתו שם. אם איני טועה כ15000 היו שם כשהמקום שוחרר ע"י הרוסים ב1945. השאר נרצחו במחנות המוות. היה רעב. חיו שם מאות אנשים בכל אולם. אבל היתה שם רוח של הישרדות, של לחיות עם אמנות ומוסיקה. באוגוסט 44 אכן היה שם ביקור של הצלב האדום. הגרמנים היפנו את הביקור לשם כי הם ראו מה עשו שם תושבי הגטו. הם הכריחו את היושבים שם לתת את ההצגה לאנשי הצלב האדום. בנו שם גנים, שדרות, בתי קפה - הכל לפסאדה מול הצלב האדום. ולמחרת הביקור הכל נהרס, כמובן. ובאוקטובר נשלחו רוב אנשי הרוח לאושויץ, כולל המוסיקאים המעולים שהוזכרו כאן. המוסיקה והאמנות היתה שם גם בלי קשר לביקור הזה. סבי וסבתי ז"ל, תושבי פראג, היו בטרזין מ-1941, וחייהם ניצלו בסוף. סבי היה האחראי על יצירת המדשאות בגטו, ע"י העברת עשב מחוץ לגדר לתוך ה"גנים" שנוצרו שם.
 
למעלה