מוסר?!
ברכות לכולם, איזו שאלה קשה! כי במחשבה ראשונה התשובה האינסטינטיבית הנה ודאי, אדם הרואה בטבע החי ישות נושמת, התגלמותם של האלים, אדם המכבד כל יצורים, אדם הלוקח אחראיות על מעשיו ועוד... באופן אוטומטי ימדוד את מעשיו בזהירות ויפתח מצפון ומוסר. אבל, לאחר חשיבה מעמיקה הגעתי למסקנה כי בעצם הגדרה של מוסר לא הכל פשוט וברור לחלוטין. מי קבע כללי המוסר? נניח כי יש כמה כללי ברזל כגון - אל תרצח, אל תגנוב, אל תזיק בשום אופן פיזי או נפשי לאף יצור ולעצמך, OK מה קורא למושגים אחרים, למשל מין, אצל תרבויות מסורתיות מין זה דבר מבוקר רק בתוך נישואים, נטיות מיניות יש הרואים בהומוסקסואל לא מוסרי, לא מוסרי לשתות משקאות חריפים, לא מוסרי לחשוף את הגוף, ועוד... מוסר - זה לא אבסולוטי, הנו מושג שהחברה יצרה וטבעה לפי קודים דתיים בדרך כלל בחברתנו המערבית קודים מונוטאיסטים, אז מה יגידו עלי שכני היהודים? שאני לא מוסרית, אך יש לזכור כי גם אנוכי גדלתי בחברה הזו ולכן קשה לי להנתק מכמה יסודות ה"מוסר". בקיצור - אני מרגישה טוב עם הגדרת המושג הפגאנית ולכן אני מאמינה כי אני אדם מוסרי, בעלת מצפון, לא בטוח כי אחרים רואים אותי כאדם מוסרי, אבל זה מישני לחלוטי.