מוסר

morning star

New member
מוסר לדעתי

מוסר הוא אוסף נורמות (שחלקן עברו "שדרוג" לחוקים) אשר פותחו במטרה לקיים חברה אנושית מסודרת - הדבר מאפשר התמודדות עם מצבים אשר דורשים יחסי גומלין עם בריות אחרות. המוסר, כמובן, הוא דבר יחסי מאוד ומשתנה - אם זה בגלל סיבות אנושיות או בגלל סיבות טבעיות. זה ממש, אבל ממש על קצה המזלג... קצת מאוחר לכתוב הודעות באורך הגלות. אשמח להרחיב בפעם אחרת. שלך הנווד

טרה10

New member
יש מוסר שלא פותח אלא עובר בתורשה.

אצל בעלי חיים כאשר היריב נכנע...מניחים לו ולא הורגים סתם. ויש בעלי חיים שהורגים את הציד רק כאשר הם רעבים. ולא הורגים בני אותו מין.. כך גם אצל בני האדם..יש ערכי מוסר שנולדים עימם. נולדים למשל עם יצרים..רעב, צמא, מין,הרוב שייך לשרידות. כמו גם תחושת הכאב.. שהיא אחת הסיבות להתייחסות הנ"ל של בעלי החיים.

morning star

New member
גנטיקה ומוסר

ההנחה כי מוסר עשוי לנבוע מגנטיקה הינה אפשרית, במיוחד כאשר מחקרים בימינו נראה ומובילים למסקנה כי בגנים מקודדים פקטורים הגוררים לאלימות ולשאר פעולות "לא מוסריות" - אם כי הדבר לא מוחלט באופן סופי. במיוחד נוכח הדוגמאות כי מוסר משתנה מחברה לחברה והן כתלות בזמן. בימי רומא העתיקה, לא היה זה לא מוסרי לקיים אורגיות ויחסי מין היו חופשיים. כמו כן החזקת עבדים הייתה נפוצה ומקובלת. המוסר בימינו (או לפחות ההתנהגות הנתפסת כמוסרית בעיני שכבות מסויימות, התנהגות מוסרית שמתאימה לתקופה הויקטוריאנית ולא לימינו) - מתנגד ל"יצרים" הטבעיים של האדם. אמנם חלה "התדרדרות" (איני חושב כך, לכן זה במרכאות) בכמה מתחומי המוסר (ובחלקם התרחשה התדרדרות אמיתית), אך עדיין ישנם כמה כללי מוסר מקובלים עפ"י רוב. ההנחה כי חיות מתנהגות כשם שהן מתנהגות בגלל סיבות גנטיות "משום שכך הן נולדות", מוטעית מיסודה, ויוצאת מתוך ההנחה כי חיות אינן מסוגלות לחשוב. כראיה, ישנן חיות שהורגות את בנות מינן לעיתים, לא מזמן שמענו וקראנו על לביאה שגידלה עופר במשך זמן מה (ישנן כמה גרסאות לזה, אני מאמין יותר ל"הארץ"...) - קרו דברים מעולם ודבר זה עשוי להצביע על העובדה כי אין מדובר במוסר גנטי שנולדים עימו. מוסר הוא נלמד ונרכש, אחרת לא ניתן היה לשנותו - אני ממליץ בחום לקרוא את "שלוש התמורות" שב"כה אמר זאראתוסטרא" של ניטשה. בעיני זו אבולוציה (לא ביולוגית. אני מאמין כי יש מקום לדבר על אבולוציה פסיכולוגית/חברתית, אפילו רוחנית, לפחות ברמה האישית) של המוסר. שלך הנווד הנווד

גנטיקה, מוסר ואבולוציה התנהגותית

אבולוציה פסיכולוגית היא בעיני חלק שאין להפרידו מהאבולוציה בכללותה. ככל שהידע אודות הביוכימיה של המוח מתקדמת, כמו גם הידע בדבר תכונות התנהגותיות, שנובעות ממבנים במוח שהולך וגדל - אנו למדים שאי אפשר להפריד בין גוף ונפש. ולגופו של עניין - המוסר הוא המצאה תרבותית. לא גנטית. אם לדבר על גנטיקה - אז - אנחנו נולדים עם היכולת לחוש אשמה במידה זו או אחרת.. החברה שבה אנחנו גדלים מלמדת אותנו לגבי מה אנחנו אמורים להרגיש אשמה. לכן ערכים מוסריים שונים מתרבות אחת לאחרת. ולגבי מה שנאמר כאן למעלה, אודות מוסר של חיות... לשים על זה את המילה ´מוסר´ זה להאניש אותן (מהמילה האנשה). כי מוסר הוא סוג של "סט" של סייגים התנהגותיים התלוי בחברה האנושית. כפי שאמרתי לעיל - כל חברה ו"סט" הכללים שלה - מה "מוסרי" ומה "לא מוסרי". ואסיים בסיפור אמיתי: בשבט המסאים באפריקה, נשים וגברים מאותה שכבת גיל מתחתנים בינהם. מותר להם להתחתן ררק בתוך שכבת הגיל שלהם. לא מוסרי להתחתן עם מישהו משכבת גיל אחרת. גם לאחר החיתון, מותר לכל גבר ואישה בקבוצה (ורק בקבוצה) לשכב זה עם זה, כאשר למעשה כזה יש כללים ברורים: על הגבר לתקוע את חניתו בפתח הבית של האישה שעימה הוא חפץ לקיים יחסי מין - ואז - אם בעלה מגיע - הוא יודע שאסור להפריע. וזה לא מוסרי להפריע לחבר... :) כשהחבר´ה הללו שמעו בפעם הראשונה אודות כללי החיתון שלנו (מונוגמיה ונאמנות) הם פרצו בצחוק גדול ואמרו "כמה פרימיטיבי!"

nissimhania

New member
אחי, אתה רוצה תשובה מעניינת ?

עמוקה, ומורחבת ? אל תסתפק ב- chit chats, פתח את המקורות.

conatus

New member
מהו מוסר

שלום מגדי! מוסר הוא חוק אנושי שהמחוקק אותו הוא החזק ומכיוון שהמוסר נחקק על ידי אדם איכותו וטיבו תלויים בנפש המחוקק. דרך אגב גם נימוס מתאים להגדרה זו.

Alon16

New member
לדעתי

מוסר אומר לנו איך טוב להתנהג או איך רע להתנהג בעיני חברה\קבוצה\איגוד מסויים.

המגדאי

New member
מה יוצר את המוסר מלכתחילה ?

מה גורם לבני אדם לחשוב שמעשה זה או אחר הוא לא מוסרי האם זה תוצאה של חינוך ? האם זה מאפיין רוחני ? האם רוב המוסר שלנו נובע בגלל הפחד מתגובת הממסד והחברה ? זה שאלה פילוסופית ואני מוצא בה קושי רב מהו צדק ? כיצד אתם מגדירים צדק - שוויון ??? ואם כן מי אמר שיש שוויון ??? מהו צדק והאם יש דבר כזה בכלל נקודות למחשבה ולבחור שהמליץ לי לחפש במקורות על איזה מקורות אתה ממליץ ??? תודה מראש

Alon16

New member
זו שאלה שגדולים

מהפילוסופים ניסו לעמוד עליה ואתה רוצה תשובה בהודעה אחת? בכל זאת, לפי דעתי, מכיוון שאין מוסר חד משמעי לכל, אז המוסר נובע מתוצאה של חינוך + תפיסת התודעה של יוצר המוסר את העולם. כתוצאה מכך, אדם שהתחנך בסביבה מסוימת - אם אין לו דעות שונות משל הסביבה המתחנכת, אז המוסר שלו עצמו יהיה כפי מוסר הסביבה.

המגדאי

New member
אני ארחיב קצת את הקושיה

מה ההבדל בין טוב ורע מה הופך בן אדם לטוב טבן אדם אחר לרע ? טוב = לעשות רע = לא לעשות

Alon16

New member
תגובה:

אדם טוב הוא אדם שלא מזיק (עוזר לזולת, אדם אוהב, אדם אכפתי, אידיאליסט, וכל אדם שחי את חייו בלי להרע לאיש) כלומר טוב=אי היזק. אדם רע הוא אדם שמזיק (אדם אלים, פושע וכו´) כלומר רע=היזק.

ואם...

אי אפשר להגדיר טוב ורע על ידי עשייה או אי עשייה. אתן לך דוגמה: מי שיגנוב/ ירצח וכו´ - יהיה אקטיבי.. ומי שלא יעשה כלום ויעמוד מנגד, כאשר ניתן להציל מישהו והוא היחיד שיכול - יהיה פאסיבי.

nissimhania

New member
לי יש תאוריה...

אלוהים נתן לנו כללי מוסר לפני אלפי שנים, כולם ידעו את זה אז, כולם פחדו לעבור עליהם כדי שלא יענשו, עם הזמן שכחנו את אלוהים אבל את כללי המוסר השארנו (בתאוריה) כי ראינו כי טוב. אבל זה סתם תאוריה לא מבוססת, אל תתיחסו אליה, היא בסה"כ נכונה, לא יותר מזה...

Papito

New member
תשובה סופית לגבי מוסר

מוסר וואו מילה קצרה אבל מסובכת פילוסופים רבים ניסו להגדיר מהו מוסר קאנט אמר שבמוסר כל מה שחשוב זו הכוונה מיל סתר אותו ואמר שהתוצאה זה מה שחשוב יש כל מיני סוגים של מוסר החל מאגואיזם מוסרי שטוען שכל מה שאני עושה בסופו של דבר הוא לטובתי יש את הסובייקטיביזם המוסרי שבו אני רואה את כל תבניות החשיבה שקשורות למוסר ובוחר לעצמי את מה שנראה יש מוסר אדונים ומוסר עבדים שזה ההסבר למוסר ע"פי ניטשה מוסר אדונים - תבניות חשיבה שרק יחידי סגולה בודדים (גמלים, המאמר "כה אמר זרטוסטרא" מומלץ) שבחרו להעמיס על עצמם את כל התבניות חשיבה והמוסר שהם יוצרים הם אינם מושפעים מהסביבה ויש את מוסר העבדים שזה בעצם אנחנו כולנו הפרות הססגוניות שבסה"כ מקבלות את התבניות הקיימות והולכות על פי הן (טיפ : אל תנסו אחרת גם כי אתם לא מסוגלים עם כל הכבוד וגם כי יקטלגו אתכם כמשוגגעים - ניטשה) יש גם את ההסבר של סוקרטס שהוא בעצם הבנאדם שכל הפילוסופיה המודרנית היא הערות שוליים לכתביו למוסר אבל אני יכניס לכאן את ההסבר שלו כי אני לא ממש מסכים איתו , אחרי שהבאתי לכם את הטענות השונות של הפילוסופים השונים למוסר מהו אני יביא לכם את ההסבר שלי : מוסר , מוסר בעצם נועד להפוך את החיים שלנו לחיים הרבה יותר הוגנים כלפי הסביבה זהו סה"כ קובץ של חוקים בלתי כתובים כדי להיות חלק מחברה נאותה אבל בעצם אם אצלנו גילוי עריות לא נחשב למוסרי הרי שיש איזה שבט אפריקאי שכשהבת מגיעה לגיל 13 היא מחוייבת לשכב עם אביה אז כך שאין מוסר גלובלי מוסר על. סטיתי לרגע מההסבר שלי אני חושב שאין מוסר כי מוסר נועד לעשות טוב לאנשים אחרים אבל בעצם כל דבר שאנחנו עושים פוגע בצורה זו או אחרת על בני אדם אחרים , תציבו דוגמאות ותראו שכן: אני כותב שיר לכאורה דבר טוב אבל אני כותב על נייר שהיה עד לא מזמן עץ שעליו היה קן של משפחת ציפורים חמודה שהיום הם פשוט הומלסים כי הקן שלהם נהרס זהו חבר´ה המוסר לדעתי מקווה שתגיבו ועוד יותר אני מקווה לשמוע תגובות שונות ועוד יותר אני מקווה שתסתרו אותי זה הכל להפעם

למעלה