מורשת קיסרית זה לא רק יולי ואוגוסט

מורשת קיסרית זה לא רק יולי ואוגוסט

השבוע מציינים ברחבי האימפריה הרומית את יום הולדתו ה-2117 של גאיוס יוליוס קיסר, בנו של גאיוס יוליוס קיסר ונכדו של גאיוס יוליוס קיסר, שנולד ביום ה-13 לחודש קוויטינליס בשנת 100 לפני מניין העמים. במסגרת חגיגות ה-dies natalis caesaris imperatoris, רציתי לבדוק אילו עוד אנשי שם בעולם הרומי הותירו את חותמם בכך ששמם יהפוך לשם תואר או שם עצם בעל משמעות. כמו חודש למשל.
אז הנה, השם קיסר (Caesar) הפך בימיו של אוגוסטוס (בנו המאומץ של גאיוס יוליוס קיסר שהוזכר לעיל, בנו של גאיוס...) לשם תואר קיסרי עד ימי האדריאנוס (138 לספירה).
יוליוס קיסר גם השאיר אחריו חותם במרכיב אחר בשמו, יוליוס. קיסר נולד בחודש החמישי ללוח השנה הרומי (קווינטיליס), אך הדיקטאטור החליט לשנות את שם החודש בו הנולד לחודש הקרוי על שמו, יוליוס. מעשה דומה עשה גם בנו המאומץ, גאיוס יוליוס קיסר אוקטאביאנוס, הידוע גם בשמו אוגוסטוס, שבכלל נולד בחודש ספטמבר, אבל קרו לו הרבה דברים טובים ומבשרי הצלחה בחודש סקסטיליס, החודש השישי בלוח השנה הרומי, עד שהחליט לקרוא לו על שמו - אוגוסטוס.
טוב, אבל את הסיפור הזה כולם מכירים. אבל יש עוד כמה דוגמאות לקיסרים שזכרם נשתמר בצורה מכובדת יותר או פחות, ושמם הפך לשם תואר או לשם עצם בעל הוד לא-הכי-קיסרי...
הקיסר נירו (קיסר בשנים 54- 68 לספירה) היה ידוע כשליט אכזר, ראוותן ומטורף. באיטלקית, שם התואר nerone מקורו מהצורה האיטלקית של השם נירו - Nerone, שבאיטלקית הפך לשם תואר לאדם אכזרי או רודן.
הקיסר טיטוס פלאביוס ווספאסיאנוס, הידוע גם בשמו ווספאסיאנוס (ובמקורות היהודיים בשם אספסיאנוס), השליט הרביעי בשנת 'ארבעת הקיסרים' ומייסד השושלת הפלאבית, השושלת הראשונה בה עברה הקיסרות מאב לבן ביולוגי (שלא כמו בשושלת לבית יוליוס-קלאודיוס, בה עברה הקיסרות הודות לקשרי חיתון ואימוץ), עלה על כס הקיסרות לאחר תקופת שגעונו של נירו, בה הגיעה כלכלת האימפריה לשפל חסר כל תקדים. אחד ממפעלי הגבייה שלו למען הבראת הכלכלה, היתה גבייה של כספים מאלו שאספו שתן במשתנות הציבוריות ומכרו את השתן למעבדי עורות. צעד זה לא התקבל באהדה, ואפילו בנו הבכור טיטוס התרעם על כך וטען שזה לא מכובד לגבות כסף בצורה זו. ומכאן יש לנו את השנינה של "הכסף אינו מפיץ ריח" אחרי שווספאסיאנוס הציג לבנו מטבע ודרש ממנו להריחו, ואחרי שטיטוס אמר שהכסף לא מפיץ ריח, הוכיח אותו אביו ואמר שמטבע זה נלקח מהשירותים.
משום מה, את אנשי איטליה הקיסר החביב הזה לא ממש הרשים. את הבראת האימפריה, ואת תחילת בניית הקולוסיאום שכחו לו די מהר. אבל לא שכחו לו את זה שהוא גבה כסף בשירותים ציבוריים. לכן באיטלקית שם העצם vespasiano הוא 'משתנה'.

FELIX DIES NATALIS TIBI SIT, CAESAR!
 

Mits Petel

New member


 
מעניין, תודה.

על איזה קיסר סיפרו, שהציעו לו לקרוא לחודש מסוים על שמו כפי שעשו קודמיו, אך הוא שאל אותם בתגובה: מה תציעו לקיסר ה-13?
 
טיבריוס

הסיפור מופיע אצל קאסיוס דיו, בפרק 18 בספר ה-57 של חיבורו "היסטוריה רומית".
אצל סווטוניוס, בפרק 26 בביוגרפיה על טיבריוס מצויין שהקיסר סירב לקרוא שניים מחודשי השנה על שמו ועל שם ליוויה אמו, אך האנקדוטה המשעשעת מופיעה אצל קאסיוס דיו. למרות ששנינה שכזו הייתי מצפה מקיסר שנון כמו ווספאסיאנוס, לא מאיזה חתיכת אדיוט סוטה כמו טיבריוס... אבל היי, זו דעתי. מה אני כבר מבין...
 
למעלה