מושג הזמן

drori3

New member
מושג הזמן

שלום לכולכם - אולי מישהו יכול לעזור לי? אני מחפשת מידע על מושג הזמן: מתי בכלל התחילו בתרבות המערבית להשתמש בו (בעיקר במונחי 'אין לי זמן'?) הניחוש שלי - מאז המהכה התעשייתית, אבל האם מישהו יודע על מקור מידע מהימן? ועוד שאלה באותו תחום? האם ידוע לכם על עם או שבט שכלל אין לו מושג של זמן? אשמח מאד לתגובות!
 

גושוע

New member
תשובה לdrori3

התפלמסו עם מושג הזמן כבר ביוון העתיקה בעיקר הרליקטוס (אין אדם יורד לאותו לנהר פעמיים) ופרמינדס לפי דעתי מושגי זמן היו בכל העמים העתיקים אפילו ברמה של יום ולילה וחילופי עונות. כמו כן יש ספר מאוד טוב העוסק בפיסיקה של הזמן שנקרא "חץ הזמן ונקודת ארכימדס" מאת היו פרייס אני לא בטוח שזה יעזור אבל זה כיוון
 

NewVision

New member
שבט שאין לו מושג של זמן-

לפני שבועיים בערך היתה תוכנית בטלויזיה על שבט שניצל מהצונמי, אבל אני לא זוכרת את השם שלהם. הם שבט של נוודים, נודדים מאי לאי. הם ניצלו בגלל שיש אגדה שעוברת אצלם מדור לדור שאם המים נסוגים אחורה- כדאי לחפש את המקום הכי גבוה בסביבה, או לחילופין- אם נמצאים בים- להתרחק מהחוף. בקיצור, אין להם מושג של זמן בכלל. יש להם רק הווה. הם לא מדברים במושגים של מה היה אתמול ומה יהיה מחר, אין מושג של גיל- הם לא יודעים בני כמה הם, הם בכלל לא מבינים את הקונספט.
 

amni

New member
מי שלא יודע מהחיים שלו זה החוקר

מושג הזמן הוא אוניברסילי לכל בני האדם. אין אפשרות לתכנן את החיים ללא מושג הזמן. למשל, אם מישהו מבני השבט מגדל ילד הוא חייב לתכנן כמה שנים קדימה כדי להבטיח לילד חיים סבירים. כנ"ל לגידול עדרים. בקיצור המאמר הוא שטות. החוקר כנראה לא שולט בשפה ובתרבות של הנחקרים ולכן משליך מבורותו עליהם.
 

itai2222

New member
למה לזלזל?

אתה בעצמך אומר שהזמן הוא מושג, ולכן בוודאי שישתנה בין תרבויות ואף יחידים. האם הזמן קיים עבור בע"ח? חלקם יכולים ללמוד, אבל האם זה זכרון מודע או אינסטינקט שמתפתח? ומה לגבי בעלי חיים שמתרבים? אתה חושב שהם מתכננים איך הם יכלכלו את הילד? יש פילוסופים שטוענים שהזמן לא היה קיים עד שהמצאנו אותו. אנחנו מודדים את הזמן ביחידות שרירותיות שאנחנו קבענו. אנחנו יכולים לתכנן קדימה, אבל העתיד הוא רק בדמיון שלנו... וגם העבר. יש חוקרים גרועים, ויש מחקרים עלובים, אבל לשפוט חוקר בצורה כזאת על סמך שרשור קצרצר, ועוד בנושא כ"כ מסובך, זה קצת מוגזם. בלי להעליב, יותר משאפשר ללמוד על החוקר מהשרשור, אפשר ללמוד עליך מהתגובה...
 

amni

New member
על כן חובה עליך עכשיו לקרוא את

כל דברי הנוספים מילה במילה. את תשובתי הראשונה ניסחתי בקיצור למען אילו שדי להם ברמז או שאין להם סבלנות לשמוע פירוט (גם אני לא נהנה לכתוב הסברים ארוכים). מאחר ולא הבנת את דברי הקצרים, ומכיוון שאת מחייבת קריאה לעומק לפני מתן תגובה --- החילי זאת על עצמך.
 

amni

New member
מושג הזמן אינו "מושג תרבותי" אלא

תכונה גנטית שבעזרתה החיים האנושיים (בכל תרבות) מתוכננים. ממש כמו היכולת לדבר, או היכולת לצחוק, או ההנאה מעיצוב אסטטי. כאשר אנשים צריכים לכלכל ילד זה בלתי אפשרי בלי תכנון מראש של צעדיהם (מתי יצא הבעל למסע צייד, מתי יפסיק הגשם, מתי יתחיל שרב, מתי תכין האשה אוכל וכמה, איפה ישמרו את הצייד וכיצד יבטיחו שהוא יספיק עד למסע הצייד הבא). בלי מושג הזמן כל תיכנון כזה פשוט לא ניתן לביצוע. מימד הזמן הוא כלי הכרחי לקיום חיים אנושיים. חיים של סוסים או פרות ניזקקים פחות לתיכנוני זמן, בני אדם הן חיות שמתכננות בקפידה את אורח חייהם לפחות מספר ימים מראש. צר לי, אבל אני ממש לא מתרשם מה פילוסופים אמרו על מושג הזמן. היכולת של תיאוריות פילוסופיות לדון במושגים מדעיים גרועה ביותר. הדרך שבה אתה נוקט "לתת כבוד לחוקר" מפני שדבריו הובאו בקיצור נימרץ מכדי לרדת לעומקן נשמע יפה אבל זה מתכון לקבל כל דבר מתוך חששנות "שמא בכל זאת יש נכונות בדברים". כך למשל אני מציע לך (על פי שיטתך) לכבד מאוד את דברי הדתיים על יצירת העולם, לא ללעוג להם, מכיוון שהידע שלך על התיאוריות הדתיות קלוש מאוד. על כן עליך לכבד את תיאוריות הדת כאפשרות _סבירה_ להתנהלות העולם _עד שתלמד לעומקן_ את התיאוריות הדתיות. ולבסוף בעניין יכולת חוקרים להבין את השפה ואת הקודים החברתיים של תרבות אחרת. ברוב מכריע של המקרים זה בלתי אפשרי אלא אם כן החוקר למד במשך שנים על בוריה את השפה, ניטמע בתוך אותה חברה זרה ונחשב למקובל בחברה (לא אאוט סיידר). אם לא כן, החוקר מפרש לא נכון את השפה ואת הפרשנות שלה על ידי הילידים. קראתי פעם הסברים מלומדים על כך שביפן (אולי בסין, לא זוכר) כאשר אומרים "כן" מתכוונים לאמר "לא" וכאשר אומרים "לא" מתכוונים לאמר "כן", בזמנו עניין זה היה תמוה בעיני, מחוסר הגיון לחלוטין. שנים אחר כך קיבלתי הסבר לעניין זה והוא כך: ביפן האנשים המכובדים הם מאוד מנומסים ולא רוצים להעליב את בן שיחם במידה והוא "אורח זר", לכן כל מה שהוא אומר הם יאמרו לו "אתה צודק" גם אם חושבים שהוא טועה. לכן כל העניין של "כן" ו"לא" מקורו בכך שהחוקר (שנחשב לאורח זר) קיבל תשובות "כן" ו"לא" רק כדי לרצות אותו. על כן כל מסקנותיו בקשר למשמעות ה"כן" וה"לא" מקורן בחוסר הבנה טוטלי של תרבות השיחה של היפנים. אני מבסס את הכפירה שלי בדברי אותו חוקר מכיוון שלפי נסיוני שנים רבות --- אין שום אפשרות הקלושה ביותר לנהל חיים בחברה אנושית כלשהיא בלי תכנון מראש (כבר הבאתי דוגמא למעלה). אני סומך על נסיון ותובנה אילו יותר מאשר על טענה תמוהה של אותו חוקר בדבר האפשרות לחיות חיים אנושיים ללא מימד זמן.
 

amni

New member
אגב בסיפור המגוכח על השבט

ללא מושג זמן יש סתירה פנימית. נאמר _לאחר_ נסיגת מים מסיבית הם יודעים שעליהם לברוח להרים. אם אין להם מושג זמן אין משמעות למושג _לאחר_ שהוא מושג הניגזר ממושג הזמן.
 
למעלה