מזגנים

יעל82

New member
מזגנים

המוכר בחנות המזגנים אמר לי שמזגנים קטנים של 1 כ"ס אינם זקוקים לשקע מיוחד בקיר ועובדים על נק' חשמל רגילות בחדרים. המצב אצלנו הוא: הנתיך של חברת חשמל: 25 אמפר. בלוח הדירה: המפסק הראשי של 32 אמפר, מפסק פחת 40 של אמפר, מפסק של מזגן גדול (2.5 כ"ס) 20 אמפר, 3 מפסקי מאור של 10 אמפר, ו 4 מפסקי כח של 16 אמפר. לפני התקנה של שני מזגנים חדשים של 1 כ"ס שרכשנו, האם צריך להגדיל את החשמל של הבית? את הנתחך של חב' חשמל? על איזה מפסקים יכולים להתחבר שני המזגנים הקטנים החדשים שלנו? מה לבקש מהחשמלאי, האם אנו זקוקים לחשמלאי לשיפור הלוח שלנו מבחינה בטיחותית, או שהוא יכול לעמוד בעומס הזה, של שלושה מזגנים בבית? תודה רבה על המידע מראש.

asher40

New member
מזגנים - תגובה

שלום לך , ראשית לגבי הקיים , אם המפסק הראשי בדירתך הוא 32 A ,נתיך חב' החשמל לא יכול להיות 25 A.אני מניח כי נתיך חב' החשמל הוא 35 A.יש כאן ליקוי תיכנוני בסיסי.אני מניח שה"חשמלאי" רצה לתת לך יותר "חבל" בצריכת החשמל אך עבר על החוק. במידה ויש נתיך של חב' החשמל של 35 A חצי האוטומט הראשי בלוח צריך להיות של 25 A.כל שינוי בלי הזמנת חב' החשמל יגרור קנסות כבדים. כל שעליך לעשות הוא לפנות לחב' החשמל ולהזמין אפילו טלפונית הגדלה ל 40*1 A וכמובן החשמלאי צריך לערוך שינויים בלוח. לגבי מזגן 1 כ"ס ,אין צורך בשקע מיוחד ,מספיק שקע שירות. אנא הוועצי בשטח עם חשמלאי מוסמך עם נסיון ,יתכן כי לאחר בדיקת עומסים יהיה עליך לחשוב על מעבר לתלת פאזי ,שבמידה וכן העבודה מורכבת יותר. אשמח לייעץ לך טלפונית במידה ותצתרכי ,פרטיי בכרטיסי האישי. מקווה שעזרתי , אשר.

wil

New member
מפסקים ראשיים 32A

הם נפוצים במקומותינו, למרות שאכן מדובר בעבירה על החוק. למיטב ידיעתי ולפי מה שהבנתי מחשמלאים שאני מכיר - כל עוד הנתיך של חברת חשמל לא נשרף - הם מעלימים עין מהעניין הזה. הגדלת חיבור ל-40A עולה לא מעט כסף (בעיקר תשלום לחברת-חשמל) ולא בטוח שזה נחוץ. במקרה הנ"ל כנראה שהנתיך של חברת חשמל אכן 35A. לגבי המזגנים - אכן מספיק מעגל רגיל, אבל אם על אותו מפסק (של 10A נניח) יש מכשירים זוללי-חשמל אחרים עלול להיוצר מצב שהפעלה בו-זמנית תקפיץ אותו. אפשר לבצע מיפוי באופן עצמאי (להוריד כל פעם מפסק אחר ולבדוק באילו שקעים נפסק הזרם, הכי נוח להשתמש במנורת לילה קטנה) כדי לחזות בעיה אפשרית.

asher40

New member
ל WIL - תגובה

אם תקרא שוב את שאלתה של הגב' תבין ,שאין מנוס מהגדלה לפזה מוגברת ואולי ,מקום למחשבה למעבר לתלת פאזי. לבוא ולאמר שמותר או לא מותר להגדיל ל 32A ,התשובה ברורה - אנחנו אמורים לייעץ רק במסגרת החוק. לגבי בעייתה הספציפית של הגב' ,כנראה שלא יהיה לה מנוס אלא להגדיל ,אחרת בעומס שהיא מתארת היא תשרוף את הנתיך של חח"י ואז יהיה לה עסק עם שב"ח ,שנותנים היום קנסות מאוד גדולים. המשך יום נעים , אשר.

wil

New member
למה אתה אומר שאין מנוס?

היא בסה"כ מוסיפה שני מזגנים קטנים שצריכתם כ-5A כל אחד. אף אחד מאיתנו לא יודע מה צריכת השיא הנוכחית בביתה, הרי נתון זה תלוי בדפוסי השימוש ובכמה ואיזה מכשירים כבדים מפעילים בו"ז - את זה רק היא יודעת. לא ייעצתי לאף אחד להתקין מפסק 32A בניגוד לחוק - אצל הגב' מותקן כבר אחד כזה ואני לא רואה הצדקה לשנות את המצב הנוכחי רק בגלל שהיא גילתה במקרה שאיזה חשמלאי בעבר התקין לה את הדבר הזה. ולגבי הנתיך - 32 קטן מ35, לכן ה-32 אמור לקפוץ ראשון במקרה של עומס יתר. אם בעקבות התקנת ושימוש במזגנים החדשים יווצר מצב של קפיצות תכופות - אז (ורק אז) אני מצטרף להמלצתך להזמין הגדלת חיבור ל-40A (וכך גם ליישר קו עם החוק). תלת-פאזי נשמע לי קצת OVERKILL, בהנחה שעד היום לא היו בעיות ב-1*32A.

asher40

New member
קרא שוב ותראה ש...

היא מציינת שיש לה כבר מזגן המוזן ממאמ"ת 20A ! אשר

wil

New member
נו אז מה? גם לי יש.

זה לא אומר שאני מפעיל 3 מזגנים בו-זמנית. אם אני בחדר השינה אני מפעיל את ה-1 כ"ס שמקרר את החדר מעולה. אם אני רוצה דווקא קירור של כל הבית אני מפעיל את המזגן הגדול (25 כ"ס, מאמ"ת 20A - אגב אם רוצים להיות יותר קדושים מהאפיפיור אז כנראה גם המאמ"ת הזה לא בדיוק חוקי לחלוטין - או יותר נכון חתך הכבל (בד"כ שמים 2.5 ממ"ר) קטן מהדרוש בחוק) ורק אותו. אם באמת רוצים גם מזגן גדול, גם מזגן קטן, גם מכונת כביסה, גם קומקום חשמלי ואולי גם שואב אבק -- כל זה ביחד -- כמובן שחייבים 40A או יותר.

asher40

New member
הקשב נא...

ההערכה הרצויה היא כ 80% מההספק הכולל והיום ,לידיעתך לא קיים לוח של 25*1 ולא לוח 32*1 ,לא פחות מ 40*1 A וההנחה היא שכמות הצרכנים הכוללת עלתה עם הקידמה ....ישנם חכמים מאיתנו שחשבו על כך ,מי אני שאלין עליהם?. ובזה נסיים את "הויכוח" ,למרות שיכןל לנבוע משיחתינו ויכוח מקצועי דיי מעניין. אשר.

wil

New member
אתה כמובן צודק 100% לגבי תכנון דירה

חדשה, בה כמובן רצוי להתחיל ממצב של רזרבה גדולה כדי שלא יצטרכו לשדרג לוח שנה אחרי שבנו אותו. (שידרוג שכמובן ייקר את העלות הכוללת מעבר לעלות של בנית לוח גדול מהיום הראשון) במקרה שלפנינו מדובר בדירה קיימת, עם לוח קיים - שכל שיפור בו יעלה כסף (ומדובר בלא מעט כסף, תודות לתעריף החדש של ח"ח). אין מחלוקת על כך שבמידה והחיבור הקיים לא יענה על הצרכים החדשים (קפיצות של המפסק הראשי כאשר מפעילים צרכנים שמעוניינים להפעיל אותם במקביל בשגרה) יש לשדרגו (ל40A או לתלת-פאזי זה כבר שיקול אחר, של עלויות מול צרכים, ובמקרה הזה על פניו נראה ש40A יספיק --> נוספו צרכנים של 10A ומוסיפים 8A, כאשר המזגנים לא עובדים 24X7 כמובן). הדעה שלי בסה"כ היתה שלפני שרצים להוציא כסף על השידרוג, אפשר להתקין את המזגנים ולראות האם בשימוש רגיל יקפוץ הראשי. אם לא - נחסכה עלות של אלפי שקלים (יותר ממחיר המזגנים!!)

asher40

New member
הזמנת חח"י עבור הגדלה נעשית אחרי...

עבודת ההכנה לפזה מוגברת. בהחלט לפני ההזמנה רצוי לשים "אמפרמטר" ולבדוק עומסים ומשם הדרך קלה להחלטה ,אך את העומס צריך לבדוק בהנחה שיש שימוש בדוד ,במזגן ,קומקום ,תאורה וכו'. אני מבטיח לך שהיא תצטרך פזה מוגברת. בכל מקרה שיהיה לה בהצלחה ויום נעים לך. אשר.

doram44

New member
תודה חברים כלא חשמלאית

אך מעצבת תאורה אדריכלית ומרצה, היה מעניין לקרוא את הדיאלוג וגם מסביר תופעות מטרידות שגיליתי בעבודה ובבדיקת ארונות חשמל בזמן יעוץ.

asher40

New member
DORAM44 ...קלטתי אותך ,מתגובה אחרת

מקווה לשתף פעולה בהמשך. אשר.

wil

New member
ושאלת תם לגבי הקנסות:

נניח מצב תיאורטי בו באמת נשרף נתיך ח"ח ובלוח של הצרכן מותקן מפסק 32A (כאשר אמור להיות 25). על מי האחריות לעניין? על הדייר? על בעל הבית? על החשמלאי שהגדיל ל32 באופן לא חוקי? מעניין אותי מהסיבה הפשוטה שאצלי בדירה גם-כן מותקן כזה - כך קניתי את הדירה. לא נגעתי בלוח החשמל ואף חשמלאי מטעמי לא נגע בו מאז שקניתי - האם ייתכן שעלי (בתור צרכן רגיל, שאין לו הסמכה כלשהי) מוטלת אחריות להבין מה גודל החיבור (זה אפילו לא מצויין בחשבון חשמל!) ואיזה מפסק ראשי מתאים לאיזה נתיך?

asher40

New member
אחריות - תגובה

חח"י הקימה צוות שכל מטרתו לאתר משתמשים לא חוקיים והגדלות לא חוקיות. האחריות הכספית חלה על משלם חשבון החשמל והאחריות המקצועית על החשמלאי!. לפני הטלת הקנס נעשה בירור מעמיק ומקצועי של הצוות המדובר ואני מדבר מידיעה ממקור ראשון. וד"א לא הבעתי שום כעס בתשובתי הקודמת ,בסה"כ הגבתי "מהבטן" ,מכיוון שאני מרגיש אחריות מסויימת בתשובותיי למרות שעל פי חוק איננו אחראים. יתכן שלגבי אחריותינו כמשיבים אני טועה ,יתקן אותי מנהל הפורום ,אם כן. אשר.

wil

New member
אז במקרה של צרכן תמים

שפשוט קנה דירה שמותקן בה כבר 32A, לפי מה שאתה אומר לא יחייבו בקנס אלא רק יחייבו להתקין מפסק חוקי של 25A או לחלופין לשלם על הגדלה ל-40A? הבנתי נכון?

למעלה