מזונות עם הרבה קלוריות

אודי א ד

New member
מזונות עם הרבה קלוריות

שלום,
אני רוצה לבנות לעצמי תפריט המורכב ממזונות עתירי קלוריות. האם אתם יכולים לתת לי רשימה של ירקות/פירות/קטניות שמכילים בתוכם יחסית הרבה יותר אנרגיה מאשר השאר?
לדוגמה - אני לא יודע עד כמה זה נכון - ראיתי שלבטטה ב- 100 גרם יש 86 קלוריות (שזה כמעט כמו בננה - 89). האם בטטה נחשבת לירק עתיר קלוריות?
תודה רבה.
 

vegetalien

New member
ובכן,

אם הבנתי נכון את כוונתך, אתה מחפש לדעת מהם המזורות העשירים ביותר אנרגטית מכל קבוצת-מזון מוכרת?
הבה ננסה (החישובים הם עפ"י מנה של 100 ג' מכל דבר):
&nbsp
ירקות: ירקות עמילניים (לרוב ירקות-שורש) נוטים להכיל יותר אנרגיה לעומת האחרים, במיוחד לעומת העלים, שרובם ככולם דלים מאוד באנרגיה (כ- 10-30 קל' למאה ג').
הווה אומר: בטטה, תפו"א (כ- 90 קלוריות [כשהם אפויים] או כ- 76 קלוריות [כשהם מבושלים במים]), תפו"א ירושלמי (73 קל').
ירקות מתוקים בעלי תכולה קלורית בינונית הם לרוב גם ירקות-שורש, כמו גזר (41 קל') וסלק (43 קל'), וכן ירקות ממשפחת הדלועיים, כמו דלורית (40 קל'). אפשר לכלול גם לבבות ארטישוק (53 קל').
&nbsp
פירות: ככלל, פירות יבשים נוטים מן הסתם להיות מרוכזים הרבה יותר באנרגיה, עקב הוצאת הנוזלים מהם (למים אין ערך קלורי).
מרבית הפירות נעים בין 40 ל- 70 קלוריות לכל מאה גרם, כאשר ישנם פה-ושם פירות מרוכזים יותר או פחות (לדוגמה - אבטיח מכיל רק 30 קל' למאה גרם - אך לרוב נהוג לאכול ממנו בכמות נדיבה יותר לעומת פירות אחרים).
פירות מרוכזים מעל לממוצע: בננות (89 קל'), תאנים (74 קל'), פירות שומניים כאבוקדו (160 קל') וזיתים (145 קל'), וכמובן כל הפירות היבשים (כולל תמרים) - כ- 250 קל' למאה גרם.
ישנם גם פירות אקזוטיים עם צפיפות גבוהה למדי ביחס לשאר (כמו דוריאן, ספודילה או קניסטל) - אך אני לא מפרט לגביהם עקב אי-זמינותם בשוק הסיטונאי.
&nbsp
דגנים/קטניות - מרבית הדגנים והקטניות המבושלים במים מכילים לרוב שיעור דומה של אנרגיה (כ- 90-130 קל' למאה גרם), אך ישנם פה ושם כמה חריגות מעלה/מטה.
גרגרי חומוס מבושלים (164 קל'), שעועית לבנה (139 קל'), פולי סויה מבושלים (173 קל').
מוצרי דגן יבשים מכילים שיעור ניכר של קלוריות לכל מאה גרם (לחם - כ- 210-270 קל', תלוי בריכוז הקמח/סיבים; קרקרים - כ- 350-400 קל', ואף יותר כאשר גם שמן מעורב בעסק). עוגות ויתר מוצרי-דגן רוויי שמן - כ- 500-600 קל' למאה גרם.
מוצרי קטנית יבשים, כמו גרגרי חומוס קלויים (כ- 360 קל'), אדממה/סויה קלוי/ה (כ- 450 קל') וחרובים (222 קל', ריכוז קלורי נמוך-יחסית למוצר יבש, עקב כמות רבה של סיבים) - גם מכילים ריכוז קלורי גבוה בשל היעדר נוזלים.
וכמובן - במקום הראשון נמצאים הבוטנים (585 קל'), שחרף סיווגם בציבור כאגוזים, שייכים למעשה למשפחת הקטניות.
&nbsp
אגוזים/זרעים - מרבית המוצרים מן הקטגוריה הזאת הם יבשים ומכילים מעט מאוד נוזלים. עקב כך, ועקב הריכוז הגבוה של חומצות שומן במרביתם, צפיפותם הקלורית גבוהה למדי.
למעט מקרים יוצאי-דופן (כמו קוקוס [שמכיל ריכוז נוזלים גבוה יחסית] - 354 קל', או ערמונים [שמכילים את האנרגיה שלהם בצורת עמילן ולא כשומן] - 245 קל' בקלייה/131 קל' בבישול במים), מרבית האגוזים/זרעים נופלים בטווח של כ- 500-650 קל' למאה גרם.
מקרים יוצאי-דופן כלפי מעלה: אגוזי מקדמיה (718 קל'), פקאנים (691 קל') וצנוברים (673 קל').
ככלל, ככל שהצפיפות הקלורית גבוהה יותר, כך אתה יודע שריכוז הפחמימה/חלבון באותו אגוז נמוך יותר (אגוזי המקדמיה דלים מאוד בשניהם).
 

Dr T noki

New member
כמו שנאמר, הכל יחסי

המזונות שיש בהם הכי הרבה קלוריות פר גרם וטעים לאכול אותם - כל סוגי האגוזים והשקדים, טחינה גולמית , חמאת שקדים.
בטטה אולי מכילה יותר קלוריות מחסה אך זה לא אומר שהיא עתירה בקלוריות. מתוך הירקות בטטה ותפוחי אדמה עשירים בפחמימות ולכן גם הערך הקלורי שלהם גדול יותר.

ברחבי הרשת יש המון מחשבוני קלוריות בהם אפשר להיעזר ,למשל נטוגרין

אם אתה עושה את זה עקב בעיה רפואית רצוי להתייעץ עם דיאטנית או מישהו שמתמצא ויש לו הכשרה
 
למעלה