במזרח הרחוק זו השיטה בכל תחום
לא רק בצבא, גם בעבודה/עסקים. יש לי הרבה קשר איתם בעבודה בהי-טק. משמעת קיצונית, מסירות אין קץ של 24x7x356 שעות עבודה וחשיבות רבה להיררכיה. כנראה שאי-אפשר לנהל טכנוקרטיה להמונים בצורה יעילה בלי זה, על-פי תפיסתם, לפחות. האם זה עובד? תלוי איך מודדים את זה. מצד אחד, בנושאים כמו דיוק בייצור ובקרת איכות, הם אלופים. היררכיה ומשמעת עובדים חזק על התחומים האלה. מצד שני, בכל הנוגע לפיתוח רעיונות, אני יכול להגיד בגאוה וממקור ראשון שיש להם מה ללמוד מאיתנו. היגעתי לאחד הפרוייקטים שלנו בדרום-קוריאה כדי לייעץ בתחום שאני מתמחה בו (תחום מסויים של אבטחת מידע), והרגשתי מוזר שעם כל-כך הרבה אנשים בדרום-קוריאה, היו צריכים לקרוא דווקא לי מישראל הקטנה לייעץ באותו עניין ספציפי. במהלך הייעוץ גיליתי עד כמה שונות צורות החשיבה שלנו. אנחנו רגילים לענות על כל דבר בשאלה, באיפכא-מסתברא, בנוסחאות לוגיות מסובכות, לפעמים מסובכות מדי, בקפיצה מרעיון אחד לשני במקביל. הם יותר מקובעים ומסודרים מהשוויצרים (תסלחו לי על הסטריאוטיפיזציה הלא-כל-כך תקינה פוליטית. אל תלשינו לאף אחד ...). כמו שאמרתי,דווקא הקיבעון והמשמעת, שהולכים ביחד, מאפשרים להם ליצור מבנים הרבה יותר יעילים של ייצור ובקרת-איכות. אבל הם לא עוזרים להם בניתוח, בחשיבה מחוץ לקופסא, בגלגול רעיונות קדימה. אני מאמין שגם בנוגע לצבא יש הקבלות. המשמעת הקיצונית כנראה עוזרת למזער טעויות, לנהל רישומים מדוייקים וליצור מערכת בקרה חזקה. בד בבד, היא כנראה גורמת לקיבעון מחשבתי וכיבוד מוגזם של ההיררכיה על חשבון ביקורת בונה ויוזמה ברוכה.