מחאת בני העדה האתיופית

מחאת בני העדה האתיופית

בני העדה האתיופית החליטו שלא לשתוק, והם יצאו לרחובות, ולצד זאת הרשת מלאה בדיווחים ועדויות על יחס גזעני בחיי היומיום בכל מקום פחות או יותר, כך טוענים בני העדה ומביאים דוגמאות שונות.

זה לא חדש שאנחנו חיים בחברה גזענית מאוד, מה שמרגיש לעיתים מגוחך בהתחשב בעובדה שישראל היא מדינת מהגרים וש"כולנו יהודים" (חוץ מאלו מאיתנו שלא, או שלא בדיוק, מה שגם לא מהווה סיבה לגזענות מופגנת). נושא בני העדה האתיופית הוא נושא רגיש, אבל אחרי שקראתי כתבות ועדויות וטענות שונות של בני העדה, אני מרגישה שחלה כאן מעט הגזמה, ושייתכן שקיימת אצלם רגישות שלא קיימת אצל בני עדות אחרות, אבל יש דברים שצריך לקחת בפרופורציות:

צעירה אתיופית עו"ד במקצועה סיפרה שמציעים לה לעבוד בניקיון, וכשהיא מבצעת קניות בחנויות ובסופרים אנשים פונים אליה בבקשות לעזרה כי מניחים שהיא עובדת שם. אני יכולה להעיד שפעמים רבות קרה שפנו אלי בחנויות אנשים שהניחו בטעות שאני עובדת במקום (למי שלא יודע, אני לא אתיופית ורחוקה מלהיראות ככזאת), אנשים סיפרו לא אחת בפורום על מצבים שזה קרה להם שלא במקום העבודה שלהם - ואישית אני לא מבינה מה רע ומה מעליב בהנחה שאדם זה או אחר עובד בחנות מסוימת. לגבי עבודה בניקיון - למיטב ידיעתי יש ישראלים רבים שעובדים בניקיון ואם נתעקש, במקרים רבים תוכלו להיתקל בעובדי ניקיון/משק בית מחבר העמים, כולל במקרים שמדובר באנשים משכילים (כולנו מכירים את הדיונים על האקדמאים שהגיעו לארץ ומצאו את עצמם עובדים בניקיון). אני דיי מתקשה אגב לתאר תרחיש בו אנשים פונים לבחורה זרה ברחוב ומציעים לה לעבוד אצלם בניקיון - בלי קשר לצבע העור שלה.

אני לא אומרת שלא קיימת גזענות כלפי אתיופים, ואני לא אומרת שהיא לא שונה מגזענות מהסוג שאני למשל נתקלתי בה, אבל אני חושבת שלקחו חלק מדברים למקום רחוק מדי.
מה דעתכם בנושא? האם נתקלתם בגזענות מהסוג הזה במקום העבודה שלכם? הן מבחינת שירות שניתן לבני העדה האתיופית והן מבחינת קבלה לעבודה? מה דעתכם בכללי לגבי הנושא הזה?

אני נתקלתי בגזענות הזאת כשעבדתי בכ"א

ראיתי את המעסיקים שפסלו מועמדים אתיופים בלי לבדוק בכלל במי מדובר, הספיקה העובדה שמדובר באתיופי בשביל לפסול אותו, וזה היה מאוד מכעיס. הייתה בחורה אתיופית מקסימה שהגיעה אלי לראיון, היא כנראה שינתה את שם המשפחה שלה כי הוא לא היה אתיופי טיפוסי, המלצתי עליה למשרה שהיא מאוד התאימה לה, בחברה המעסיקה התרשמו מקורות החיים שלה, אבל אחרי שהיא הגיעה לראיון אצלם העובדה ממשאבי אנוש באותה חברה נזפה בי ואמרה שהייתי צריכה להגיד שמדובר באתיופית. כששאלתי אותה למה זה משנה היא התחילה לגמגם.
&nbsp
באופן כללי - אני עובדת בחברה גדולה יחסית, ואין אצלנו אף עובד אתיופי, גם לא בניקיון, ובאופן כללי נתקלתי ביותר עובדי ניקיון ממוצא רוסי מאשר באתיופים, ואני לא חושבת שיש שיוך כלשהו של אתיופים לעבודות ניקיון, אני לפחות לא מכירה את זה. אני מניחה שאם אתיופי יגיש מועמדות למשרה שהוא מתאים לה מבחינת הכישורים, לא יפסלו אותו רק על סמך העדה, ואם זה יקרה אני אתאכזב מאוד.

למעלה