מחדלי תכנון ובצוע הניקוז העירוני

מחדלי תכנון ובצוע הניקוז העירוני

מדי פעם מתגלים אנחנו במערומנו וגשמי הברכה טופחים על פנינו וגורמים לנזקים.
העיר אילת נבנתה ללא כל תשתית ניקוז ראויה. ממש התעלמו מהנושא וסתמו את כל המוצאים הטבעיים לים.
מאוחר יותר ניסו להתגבר על הבעיה ו"פתחו" את המוצא הטבעי בשכונות הדרומיות ובאזור הצפוני בכניסה לעיר. נותרה בעיית המרכז הכולל את שדה התעופה ( יתכן והיום ממתינים ש"יעוף" משם ) - כאשר גשמון קטן יוצר "מהומה" גדולה.
אני מקווה מאד שמתכנני הנדל"ן שישתחרר בעקבות פנוי שדה התעופה, ישכילו לבנות תשתית ניקוז ראויה.

משה12333

New member
כלל לא בטוח שיש לכך פיתרון. המאפיין של אקלים מדברי הוא

מחסור בגשם ומס' פעמים בשנה של מטחים חריגים של גשם לזמן קצר, בעונות המעבר.

אף תשתית של ניקוז עירוני לא ערוכה להתמודד עם כמות מים חריגה בזמן קצר (גם אף עירייה מדברית לא תשקיע כספי ציבור לתשתית חריגה בשביל מס' ארועי גשם ספורים (0-3) בשנה). תשתית הניקוז של העירייה נועדה להתמודד עם ארועי גשם רגילים ובעלי משך זמן ארוך, אך לא עם ארועי גשם חריגים של מטח מדברי או סופות ענק כמו בארה"ב.

גם בשטחים הפתוחים או בנחלים או בנהרות, ארועי גשם שכאלה גורמים להצפות, לשלוליות ענק ולגלישת מים מעבר לגדות האפיקים.

הסמל לכך היא תעלת האיילון שעולה על גדותיה כשיש ארוע גשם חריג בכל מס' שנים (ת"א היא היום גם בעלת אקלים מדברי). ברור שעיריית ת"א יכולה לבנות ליד התעלה מתקן שאיבה ענקי עם משאבות ענק ובריכת ענק כדי שישאבו את עודפי המים בארועי הגשם החריגים האלה, אך השאלה היא: האם ההשקעה העצומה מוצדקת בשביל ארוע חריג בכל מס' שנים?

ברור שאין פתרון כדאי/כלכלי לאירועים חריגים

אבל, המקרה הנדון 6 מ"מ אינו אירוע חריג ובהחלט קיים פתרון בעלות סבירה.
נכון שהמחדל הוא מן העבר הרחוק. אבל, אני מתריע כאן בפני המשך המחדל לאור הפיכת השדה לנדל"ן. כאן ניתן לעשות רבות כמו גם באזור הצפון מזרחי של אילת.

ההשוואה לנתיבי אילון אינה רלוונטית למקרה דנן. באילון הכביש נחסם בעקבות השיטפון ונפתח לתנועה מיד כאשר המים יורדים.
בשדה תעופה חייבים לנקות ולהשמיש את המסלולים ואסור שישאר "גרגר" חול/סחף אחד על מנת להבטיח את המראת ונחיתת המטוסים ללא כלפגע א סיכון.
כאן ההשואה חייבת להיות לנתב:ג ואני מקווה שגם לשדה רמון, בו הוטה נחל איילון והורחק מהשדה ותוכנן להעברת ספיקות נדירות.

ש מים

New member
סביר שכן

המודעות לנושא גדלה מאוד עם השנים. בעיקר על רקע שטפונות (ועוד יותר - בשל הנזקים הכלכליים שהם גורמים למרקם העירוני) שפקדו את האזור והארץ.

למעלה