"כפיות טובה" או "הפרת הבטחה"?
ברכות לכל הנמצאים! זה עתה נכנסתי לפורום ואני שמחה להמצא כאן. שמי ענת, ואני עוסקת בשילוב המדליק שבין הנחיית קבוצות לאימון אישי. במבט ראשון הפורום נראה מגוון, מעמיק ומרתק. אני מרגישה שהגעתי למקום הנכון. ולגבי כפיות טובה- "כפיות טובה" הנה בעיני מושג מעורפל ושיפוטי שאינו מובן לי לגמרי. אנסה להגדירה כ"האשמת הזולת, בכוונות שליליות, על רקע ציפיות שהיו לנו ממנו ולא תוקשרו או לא התממשו". ציפיות הן תחושות אישיות מאד, המצויות בעיקר בראש שלנו. זוהי אג'נדה אישית שלי כמאמנת והדרך לטיפול בה, עוברת בעיקר ביני לבין עצמי, או ביני לבין המאמן שלי. קורה שאנו מאשימים אחרים על שלא עמדו בציפיות שלנו כלפיהם...כדאי שנתבונן: האם תקשרנו ברור את ציפיותינו? האם הפכנו אותן לבקשות והבטחות ספציפיות וברורות? רבים חוששים להבטיח הבטחות מפורשות. העמימות נוחה יותר, קל יותר לשנות דעתנו ולהתאימה לנסיבות המציאות. כמאמנים אנו יודעים, שדרך עוצמתית לפריצות דרך, הנה דווקא לפעול לא בתגובתיות לנסיבות-אלא בתנועה אל מעבר להן. כמאמנים, אנו שואלים את המתאמנים שלנו שאלות ישירות וספציפיות ומזמינים אותם להבטיח הבטחות מפורשות. כאשר מתאמן הבטיח משהו, אך בחר שלא לקיימו-(בשני המקרים מרצונו החופשי), זהו נושא מצויין לאימון! לעיתים קרובות זהו בדיוק אחד מתחומי ההתפתחות החשובים של המתאמן! שני כלים חזקים באימון, הינם: 1. לסייע לאנשים להפוך ציפיות מעורפלות -להבטחות ברורות ספציפיות ומפורשות.(כבר בחוזה האימון הראשוני) 2. לברר איתם מיידית, בישירות ומתוך חמלה, מקרים של הפרת- הבטחות. אני מאמינה שאיש אינו מפר הבטחות בכוונה רעה מראש. שלרוב הדברים יש יותר מפרשנות אחת, אני זוכרת שהמתאמן הנו תמיד גדול יותר מהסיפורים שלו ומנסיבות חייו ותמיד הוא בעל התשובות הטובות ביותר עבור עצמו. אני נזהרת משיפוטיות ומביאה במקומה הכלה, בהירות, אמון והעצמה. אז מה אפשר לעשות באימון? 1. להזכיר למתאמן את ההבטחות שהבטיח ולראות שאכן הבנתי נכון מה בדיוק הובטח לי. 2.להבהיר בשאלות "ויזואליזציה", מה בדיוק קרה, מדוע לא עמד בהבטחותיו. 3.להזכיר שכמאמנת שלו, אני תמיד בעדו ומאמינה ברצונו הכנה לקיים את הבטחותיו- על מנת להגשים את מטרותיו. 4.לבחון יחד- האם ההבטחות שנתן אכן הלמו את כוונותיו ומטרותיו, ואם לא- אילו הבטחות חדשות יסייעו לו יותר להגשימן. 5. ליצור איתו הבטחות חדשות שיממשו את כוונותיו העתידיות. 6. ניתן כמובן להעמיק את האימון ולבחון האם אי עמידה בהבטחות היא דפוס מוכר לו, באילו תחומי חיים, כיצד התמודד איתו עד כה, ומה מסייע לו לעמוד בהבטחות. אך כל זאת- רק אם המתאמן מעונין בכך, לא בכפיה. עד כאן להפעם. תודה לך ענתוצאות על ההזדמנות להתמקד בנושא מענין זה! ענת רוזנבלט.