מחלות נפש בבעלי חיים

שרל לי

New member
מחלות נפש בבעלי חיים

תהיות : האם לבעלי חיים יש נפש? (בכלל, מהו נפש ע"פ האבולציה והמדע?). האם יש להם אישיות? האם יש קוף עם סכיזופרניה, דג הסובל מחרדות, חמור משוגע, או פיל אוטיסת? _ בקיצור האם ישלהם מחלות נפש?

elibe

New member
דוגמא

ישנן גילויים בבני אדם המראים שלעיתים מצבים נפשיים הם גנטיים. נמצא למשל גן כלשהו המופיע בבני אדם בשתי צורות האחד ארוכה יותר, השניה פחות. חוקרים גילו שאנשים שהצורה הארוכה יותר מופיעה אצלהם (מקווה שאני זוכר נכון) נוטים יותר לדיכאון במהלך חייהם אולם אנשים אלו "יצרכו" הרבה יותר פרטנרים למיטה במהלך חייהם (אולי כפיצוי).זו דוגמא לכך שהרבה ממה שאנחנו מייחסים כתכונות אצל בני אדם עלול להיות תוצרים גנטיים. אם אצל אנשים זה כך אז אין לי ספק שגם אתל חיות זה כך כי אנחנו פועלים בצורות מאד דומות ליונקים אחרים. בטוח שגם לכלבים יש גנים של מצב רוח ולכן הם שונים אחד מהשני בטמפרמנט שלהם. חוץ מזה , לא יצא לך לראות אף פעם כלב משוגע? לי כן בי

תוצרים גנטיים הם התכונות.

בין אם התכונות הן פיזיולוגיות, ובין אם הן התנהגותיות. ברור שיש התנהגויות שאינן מולדות, אלא נלמדות. גם במקרה זה - יכולת הלמידה, הדרך שבה ההתנהגות מופיעה וכד' - קשורות למטען הגנטי. מחלות נפש (ותכונות התנהגות בכלל) הינן תוצר של תהליכים פיזיולוגיים, אשר מושפעים מהגנוטיפ. מה שכן, לא גילו עדיין את כל הגנים האחריים על כל מחלות הנפש... כמובן...

elibe

New member
אגב יש ספר שמדבר על כך

"בעקבות המחשבות" של צבי ינאי מנסה להסביר מהי נפש והאם היא קיימת גם אצל בעלי חיים. ספר ממש מעניין מלא בדוגמאות מרתקות מעולם החי.

Wolverchenus

New member
יש ספר יותר מעניין

בשם "הלוח החלק" שמסביר למה אין נפש ואין טעם לחפש אותה.

מירטל

New member
הייתה לך אי פעם חיית מחמד?

התשובה היא כן, ואת זה יענה לך כל מי שאי פעם החזיק כלב/חתול ונקשר אליהם,יש סיפור מקסים של הריוט שמספר על קשישה שעמדה למות ושאלה אותו את השאלה הזו : האם החיות שלה ילכו איתה לגן עדן. אני לא בטוחה אם לחיות יש את אותן מחלות נפש שיש לבני אדם - סכיזופריניה או אוטיזם, אבל כל מי שעבד עם בע"ח יגלה לך שהם נכנסים לדיכאון כמו בני אדם, חלקם סובלים מחרדות כמו בני אדם וחלק מהם אפילו משתגעים כמו בני אדם.

שרל לי

New member
אם אין נפש

אז מה זה שאומרים מחלת נפש? לדעתי זה ענין של סמנטיקה.

זה אומר

שההתנהגות של האדם שעליו אומרים "חולה נפש" היא בלתי מובנת. באם היו מבינים מדוע הוא נוהג כפי שהוא נוהג- היו יכולים לתקשר איתו ואז היו יכולות להיות שלושה אפשרויות: 1 הוא היה נוהג כמותם. 2 הם היו נוהגים כמותו. 3 היתה נוצרת סינטזה בין התנהגותו להתנהגותם אשר גם הוא וגם הם היו נוהגים לפיה.

שרל לי

New member
לא כל מחלות הנפש הם טירוף או שיגעון

במקרים רבים החולה מבין את סביבתו אך סובל מהפרעה אחרת כגון דיכאון או חרדה או כפייתיות וגם במקרים אלה יכולה ההפרעה לשבש את מהלך חייו התקין ואת התקשורת בינו ובין הסובבים אותו.

סלע 1

New member
בעלי חיים בהחלט סובלים ממחלות נפש

כל מי שגידל כמה חיות מחמד ויצא לו להכיר גם כלבים של אנשים אחרים נתקל מן הסתם במחלות נפש והפרעות התנהגות אצל כלבים, כאשר במקרים רבים מדובר בהפרעות דומות או אף זהות לאלו של בני אדם. ישנם כלבים הסובלים מדיכאון, ישנם כלבים אובססיביים-קומפולסיביים (לדוגמה כלב שהיה מסתובב סביב זנבו במשך שעות), ישנם כלבים הסובלים מחרדות שונות כמו לדוגמה חרדת נטישה וכן הלאה. יותר מזה - במקרים רבים תרופות שמשמשות לטיפול בבני אדם הסובלים מבעיות נפשיות (כגון נוגדי דיכאון) במקרים רבים משפיעות גם על כלבים.

למעלה