מחלת הנשיקה

מחלת הנשיקה

ילדתי הקטנה אובחנה כחולה במחלת הנשיקה. אבקש לשאול האם המחלה מסוכנת, האם יש לה סיבוכים (מעבר לחום גבוה לסירוגין שכבר שיש לה כשבועיים) ? האם המחלה מידבקת ויכולה לעבור לילד אחר / תינוק - לא רק עי מגע ישיר רוק לרוק ? תודה.
 
מחלת הנשיקה

מחלת הנשיקה נפוצה מאוד. אצל ילדים המחלה נגרמת לרוב על-ידי הנגיף EBV, אך גם הנגיף CMV גורם לה. תקופת הדגירה של המחלה (פרק הזמן שבין ההדבקה בנגיף ועד להופעת התסמינים הראשונים) היא בין חודש לחודשיים. EBV הוא אחד הנגיפים הנפוצים ביותר על-פני כדור הארץ ויותר מ-90 אחוז מבני האדם (אי אילו מילארדים אחדים) נושאים את הנגיף. בקרב ילדים שכיח מאוד למצוא CMV- היכול להיות מופרש מהרוק או מהשתן. ברוב המקרים התסמינים של מחלת הנשיקה דומים להצטננות קלה, או שאין תסמינים כלל. בחלק מהמקרים התסמינים יכולים להיות קשים יותר ולהתבטא בעיקר בחום, בהגדלה של בלוטות הלימפה ובדלקת גרון. סימנים אלה יכולים להימשך תקופה של שבוע עד ארבעה שבועות. החום יכול להיות גבוה או נמוך. מאפיינים נוספים יכולים להיות: בחילות וחוסר תאבון הגדלת כבד וטחול – ניכרים לרוב בחולים הסובלים גם מהגדלת משמעותית בבלוטות הלימפה. וצהבת קלה. כמו כן, עלולים לסבול מעייפות מוגברת במשך מספר שבועות. האבחנה נעשית בעיקר על בסיס הבדיקה הגופנית. בנוסף לכך ניתן להיעזר בבדיקות מעבדה. בספירת הדם נראה עלייה קלה במספר הכדוריות הלבנות ובמיוחד בתת-האוכלוסיה המכונה לימפוציטים. לעיתים תופיע תשובה של הימצאות לימפוציטים אטיפיים (Atypical Lymphocytes) וסימנים אחרים. אפשר להדבק במחלה על ידי מגע בנוזלי גוף שונים לא רק רוק. שגם לאחר ההחלמה ממשיכים להפריש את הנגיף עוד תקופה ארוכה בנוזלי הגוף. למחלה אין טיפול. סיבוכים במחלת הנשיקה הם נדירים מאוד!! ולרוב המחלה חולפת במהירות תוך מספר שבועות. עייפות, קרע בטחול: נדיר ביותר. במהלך המחלה הטחול מוגדל ולכן משגיחים עליו וממליצים על מנוחה בזמן המחלה לרוב המחלה נמשכת כשבוע-שבועיים, אבל העייפות נותרת לעתים קרובות במשך ארבעה עד שישה שבועות. .
 
תודה על התשובה המפורטת

אבקש לדעת האם קיימת סכנת הידבקות לילדים אחרים ? האם אני יכולה בלב שקט לשלוח אותה לגן (עדכנתי את הגננת בפרטי המחלה והוא מודעת לדרך ההידבקות). האם המחלה מסוכנת יותר לתינוקות צעירים ? שוב תודה
 
אופס סליחה (אני מאוד לחוצה)

אמקד את שאלתי: האם עלי לפעול בצורה מיוחדת בטיפול בה? (יש לי ילדה בת 3 שלא חלתה מעולם במחלה) כמו כן האם עלי להנחות את הגננת לטפל אחרת בתינוקת (בת 13 חודש)? האם הטיפול היחידי הוא הורדת חום (אקמולי) ? עלי לציין כי היא יונקת ותאבונה ירד מאוד בימים האחרונים. תודה
 
תשובה

לגבי הטיפול- להשתדל לגרום לה לנוח לא לדאוג אם אוכל פחות אבל לדאוג שתשתה. להוריד חום. לגבי הילדה הגדולה לא נראה לי שיש הרבה מה לעשות. היא כבר נחשפה וייתכן שתדבק.
 
שאלה נוספת ברשותך...

במשך כל המחלה (זה כשלושה שבועות למשך 4-3 ימים בכל פעם) אנו מורידים את החום באקמולי / ואף בנורופן לסירוגין כל 8/6 שעות (תלוי עד כמה החום עולה). האם הדבר איננו מסוכן בשימוש ממושך (עלי לציין כי החום עולה עד 40 מעלות ואמבטיה ממש איננה מספיקה להורדת החום) ?
 
תשובה

אתם נוהגים נכון. החום הגבוה מן הסתם מעיק על הילדה. השימוש לסירוגין הוא חכם כי מדובר בתרופות מקבוצות שונות לחלוטין דבר המגדיל את הבטיחות ומונע סיכון להרעלות.
 
למעלה