מחנות ההשמדה בפולין-התחברות והזדהות

PaNDa BoY

New member
מחנות ההשמדה בפולין-התחברות והזדהות

קודם כל שלום לכולם, אני חדש פה.. רציתי לפתוח דיון על מחנות ההשמדה בהם ביקרתם, ולאיזה מחנה הכי התחברתם אם אפשר להגיד דבר כזה.. אנחנו ביקרנו ב4 מחנות:אושוויץ,בירקאנו,מיידאנק וטרבלינקה במיידנק ביקרנו בתחילת המסע-הרושם הראשוני היה מזעזע- הביקור במחנה השאיר בי כ"כ הרבה שקשה לי לתאר במילים את הזעזוע (לאו דווקא זעזוע דכאוני חלילה, אלא הלם מתמשך ומתבקש מהמראות). באופן דומה הרגשתי באושוויץ ובירקאנו. נקודת השיא הייתה בטרבלינקה -הביקור היה ביום האחרון של המסע- השקט והדממה שבמחנה אמרו יותר מכל דבר אחר. הייתה התפרצות רגשות של כל המשלחת, דבר שלא ניתן לתאר במילים או במראות-אתה חייב להיות נוכח כדי להבין את ההרגשה הזאת. אז מה דעתכם? באילו מחנות ביקרתם והאם היה מחנה ספציפי שאליו התחברתם יותר מהאחרים?
 

BanjoKazooie

New member
אני חושב שכל משלחת

ביקרה בדיוק באותם מחנות, ומיידאנק השאיר עלי הכי הרבה רושם, כי הכל שמה אותנטי ומקורי ורואים ממש הכל ודווקא בטרבלינקה הכי פחות .. השקט והדממה במחנה? הרי לא נשאר שמה כלום... רק אבנים אבל הטקס שמה היה ממש מרגש.
 

livia

New member
אנחנו

אושוויץ,בירקאנו,מיידאנק וטרבלינקה ופלאשוב... הכי התחברתי בבירקנאו כי תמיד זיעזע אותי לראות את התמונה המפורסמת הזאת של השער של המחנה.. ובכלל להיות שם פשוט לא האמנתי שאני ממש עומדת שם! גם מחנה כזה גדול ונשאר דיי הרבה!! הכי הכעיס אותי שבאושוויץ היינו 4 שעות אבל הרגשתי כאילו הייתי שם 2 דקות! ביקרנו רק באיזה 2 ביתנים ופשוט הרגשתי שלא ראיתי כלום:( פשוט לא הספיק לי!
 

EladLR

New member
אני.

אני הייתי במסע לפולין לפני שנה וחצי. הייתי באושוויץ 1, אושוויץ בירקנאו(אושוויץ 2) מאיידנק וטרבלינקה. בטרבלינקה היייתי ביום השני למסע. המקום שהכי פחות התחברתי אליו. קשה מאוד היה להתחבר. אנחנו סה"כ ביום השני ואנחנו רואים רק אבנים. קשה להתחבר. מאוד קשה. במקום הזה צריך להיות כנראה אחרי אושוויץ ומאיידנק. היה י מאוד קשה להתחבר.. למרות שחבר קרוב סיפר שם סיפור קשה מאוד והשתתפתי בטקס שם וקראתי יזכור. במאיידנק. כבר זה היה ביום השלישי נראה לי ושם כבר התחברתי הרבה יותר למקום. היה דברים מוחשים לראות.היה הרבה יותר קשה. שם התחלנו להבין כמה זה אמיתי למרות שידענו שזה אמיתי. היה שם בנעלים נעל שהייתה אותו נעל כמו שהייתה לאחד המלווים שלנו, דבר שמאוד זעזע אותנו כי זה הראה לנו כמה זה אמיתי ועצוב. פה כבר יותר התחברתי והרגשתי יותר קשור ומחובר. באוושויץ(1 ו2) זה היה היום השישי של המסע. יומיים לפני הנסיעה הביתה. בלי ספק היום הכי קשה שלי במסע. היום ששינה לי את החיים גם אפשר להגיד. אחריו אני השתנתי מאוד. אחרי הטקס "לכל איש יש שם" שבו כל אחד קרא את הנרצחים של משפחתו בשואה, אני התמוטטתי רגשית. הייתי עם משלחת של 200 איש והרבה מאוד הקריאו שמות ולא אחד או שניים אלא הרבה... זה היה הדבר הכי קרוב להבנה של הגודל העצום של הנרצחים. לקח לי הרבה זמן להתאושש מזה. במיוחד עם כל הסיפורים המראות. הירוק היפה שיש מסביב שאי אפשר להבין איך בכזה מקום קרה מה שקרה. אחרי זה גם במקום של הסלקציות היה לי קשה מאוד כיוון ששם הבנתי שכיוון שנאצי השאיר את סבתא שלי בחיים אני כאן וגם במקום הזה חלק ממשפחתי נרצחה. גם כל שאר היום לא היה קל. לראות את השער שלדעתי הכי מסמל את השואה, שער שלעצמו מפחיד ביותר. אחרי כל היום הזה ששרו את התיקווה זאת הייתה הפעם היחידה בכל המסע שעלה בי רגש הנקם בצורה חזקה מאוד. בפעמים הקודמות שרתי את התקווה אבל לא עלה לי רגש נקם בכלל. זה היה יום הקשה ביותר רגשית שאני זוכר בחיי. בסופו עוד קיבלתי מכתב מאמא שהיא כתבה לי בארץ. אחרי היום הזה כולם כבר רצו לחזור לארץ.
 

lorencz1

New member
ביתן המשפחות/הילדים בבירקנאו..

את ציורי הקיר שבביתן הכרתי מתוך ספרים אבל לא ראיתי אותם עד אז על הקירות ובתוך המבנה המזעזע.. הרבה זמן אחר כך לא יכולתי להשתחרר מתחושות קשות ביותר - מה היה קורה אילו הילדים שלי היו שם.
 

shklar1

New member
אושוויץ 1\2, מיידאנק וטרבלינקה

ללא ספק בירקנאו השאיר הכי הרבה רושם עלי.. הגודל ה-ע-צ-ו-ם של המחנה, הצריפים הרעועים, הקור העז והשלג המכה בפנים, מה שנשאר מהמשרפות, היער ה"תמים" שבו חיכו היהודים לפני שהובלו אל תאי הגזים... לא ניתן להבין בכלל באותו רגע איפה אתה עומד ומה עבר על העם שלך שם לפני לא הרבה שנים. גם הקטס בבירקנאו הי די מרגש. אם לא הכי מרגש... מיידאנק גם השאיר רושם עמוק עלי בעיקר בקטע של הסדיסטיות וכל הרשע הבלתי נתפס שהיה במחנה. כל סיפורי הזוועה שם פשוט גרמו לי לחלחלה... גם הקרבה הבלתי נסבלת של הבתים למחנה עצמו ממחישה בעצם את מעורבותו של העם הפולני בתהליך ההשמדה וחוסר הרצון שלו\האדישות שלו לגבי מה שקורה. טרבילינקה מבחינתי נראה יותר כמו אתר זכרון מאשר מחנה השמדה... די קשה לדמיין מה הלך שם, למרות שיודעים פחות או יותר כיום היכן נמצא כל מתקן שהיה שם, ויודעים היכן עמד איוון ד'מניוק לפני תאי הגזים. אני חושב ששם גם היה טקס מאוד מרגש, ובכלל האווירה שם היא די מוזרה מול כל המצבות אבן האלו....
 

thunderstorm

New member
../images/Emo26.gif

אנחנו ביקרנו גם בארבעת המחנות האלה - לדעתי כמעט כל המשלחות מבקרות בהם, בנוסף על אתרים אחרים, כמו קברי אחים ביערות וכד'. באושוויץ ובבירקנאו היינו ביום השני למסע. אני חושבת שבירקנאו השפיע עליי הכי הרבה... ההלם של המקום, לראות בעיניים מה קרה.. המקום העצום הזה, האווירה, הקור.. הדברים שהמדריכה סיפרה לנו... הכל. נורא התחברתי והיה לי מאוד קשה, וככה גם לכל השאר במשלחת, כולם נשברו בסוף היום הזה. אני חושבת שעצם העובדה שהייתי במקום הזה, ראינו את המקום שבו צולמה התמונה המפורסמת של השער שהפכה לסמל.. זה כ"כ עצום ומזעזע, ויש כ"כ הרבה לראות... זה משפיע מאוד, בצורה שקשה לתאר... ביום הרביעי למסע היינו במיידאנק. גם המקום הזה השפיע מאוד, בעיקר בגלל המחשבה שהוא כ"כ כ"כ קרוב לבתים.. ממש בתוך העיר. גם שם הכל כ"כ מוחשי עד שזה כואב... אותו יום היה יום שישי, ובערב, בקבלת השבת, קיבלנו את המכתבים מהבית. היה נורא מרגש, בעיקר בגלל מה שעבר עלינו באותו היום. אחרי קבלת השבת הייתה לנו את הפעולה הכי מרגשת שהייתה במסע - ישבנו באחד החדרים, אחרי שקיבלנו את המכתבים, ואף אחד לא הצליח לדבר על דברים שהמדריכה רצתה להעביר לנו. היא ראתה כמה שאנחנו נסערים, ועזבה את מה שהיא תכננה להעביר לנו, ודיברנו במקום זה על המכתבים, על הרגשות שלנו ועל המחשבות שלנו... לדעתי זו הייתה הפעולה הכי הכי שהייתה לנו שם. אני פשוט נזכרת בזה, איך שישבנו כולם קרובים בתוך החדר, מדברים, בוכים, מחבקים... כולם אחד עם השני, ביחד כזה שאין בשום מצב אחר... ביום השביעי למסע היינו בטרבלינקה. יש משהו מקפיא במקום הזה, משהו מצמרר, דווקא בגלל שלא נשאר כלום. אני באופן אישי לא הרגשתי כ"כ טוב באותו היום, אז אולי בגלל זה הרגשתי שהמקום השפיע עליי פחות. אבל עדיין, גם אליי עברו התחושות של המקום. המוני האבנים... אבל, כמו שאמרו לפניי - דווקא בגלל שלא נשאר דבר, זה נראה יותר כמו אתר הנצחה ולא כמו מחנה, ולכן אולי קשה יותר להתחבר. בשבילי, הדברים המוחשיים שראיתי עשו את המסע, אז אולי בגלל זה התחברתי הכי הרבה לבירקנאו. האינסופיות של המחנה... זה מה שהשפיע עליי הכי הרבה.
 

Pukipsey007

New member
../images/Emo24.gif ברוך הבא ../images/Emo13.gif

נראה לי שהכי התחברתי לאושוויץ ובירקנאו, עליהם גם קראתי הרבה לפני המסע. אבל בכל זאת, גם במיידאנק וטרבלינקה היה חזק.. הר האפר במיידאנק, והשקט שבטרבלינקה.. כמו שאמרו פה, הסיפורים של המדריכה עזרו מאוד.. גם בפלאשוב, למרות שלא נשאר שם הרבה (אם בכלל).
 
היינו באותם מחנות

וגם ביער לופוחובה, שם היינו בטקס של מצטייני צה"ל, כל כך מרגש...למרות מחסום הכתיבה שהיה לי באותה תקופה(תזמון גרוע...) כתבתי על זה והשיר כל הזמן מזכיר לי את הרגע... המחנה שהיה לי הכי קשה בו היה אושוויץ-ביקרנאו. היינו בו אחרי הביקור באושוויץ 1, היה שלג, קר, ועם אושוויץ 1 מאחורינו כבר כולנו היינו לגמרי בעניינים. למרות הקור אני זוכרת שהחזקנו את הדגל, הידיים קפאו מהאוויר והתחממו מהדגל, הרגליים רעדו מהפחד, ולא מהקור, פחדתי להגיע למבנים שם, פחדתי לדעת עוד... בסוף, כשהגענו אל הקיר עם התמונות, עשינו טקס "לכל איש יש שם", הוא היה כל כך מרגש, כולם בכו, אנשים הקריאו שמות של בני משפחתם שנספו, בקול חנוק, כל כך מרגש, היינו ממש כאחד. מקום מצמרר אושוויץ-בירקנאו, אבל תמיד עדיף לדעת את האמת, לא? רק טוב, פרבולה
 

nofar 250

New member
אנחנו

היינו ב4 מחנות מיידנק טרבלינה אושוויץ בירקנאו ושטוטהוף שאליו בד"כ משלחות לא נוסעות וחבל כי הוא מאוד מאוד חזק יש בו גם תאי גזים אותנטיים לגמרי עם הכתמים הכחולים והכל ויש שם זכוכית שמאחוריה יש עצמות אדם שמצאו במחנה שזה דיי משאיר רושם חזק. אבל אני חושבת שכמו שהרבה אמרו פה מיידנק היה המחנה שהכי זעזע אותי. היה לי בו קטע ממש ממש מפחיד. לפני שנכנסנו לתאי גזים המדריכה סיפרה לנו על אמא בת ודודה שעמדו במיון מחוץ לתאים, והכניסו רק את האמא והיתה שם סצנה מרגשת שהדודה אומרת לבת שעכשיו היא האמא שלה, בקיצור כולם בכו ואז נכנסנו לחדר של המקלחות והיא סיפרה לנו על אמא שלא רצתה להיפרד מהתינוק של והחייל הנאצי הטיח אותו בקיר והגיש לה אותו..הנה קחי את התינוק שלך. ואז נכנסנו לתאים ואני אמרתי לעצמי פאק..זה המקום ששמעתי עליו כ"כ הרבה..שכ"כ רציתי לדעת מהו איך הוא נראה ומרגיש ואני ממש פה. ואז ראיתי את כל הכחול על הקירות והרגשתי שאם אני נשארת שם עוד שניה אני מתה וברחתי החוצה בבכי הכי נוראי שבכיתי בחיים שלי. בדיעבד אני מתחרטת על זה..כי מי יודע אם אני אחזור לשם ומתי..ולא באמת ראיתי את זה "כמו שצריך" וחבל לי..אבל באותה שניה ממש לא יכולתי לשמוע כלום..לא את המדריכה לא כלום פשוט רציתי החוצה
 

Pukipsey007

New member
../images/Emo12.gif וואו.. ../images/Emo26.gif

קודם כל, קבלי
יהיו לך עוד המון הזדמנויות.. אל דאגה. שנית, גם אנחנו שמענו את הסיפור עם האמא והדודה.. או משהו בסגנון.
 

red tomato

New member
אנחנו היינו בארבעת המחנות שהוזכרו

ודווקא הושפעתי הכי חזק מיער לופוחובה... זה היה היום השני למסע, אבל בעצם נקודת השבירה הראשונה שלי, ובכלל של רוב המשלחת שלנו. חוץ מזה זכור לי שאיך שיצאתי מתא הגזים במיידאנק דקלמתי לעצמי בראש את התקווה. (וזה ממישהי הכי לא ציונית שאפשר).
 

red tomato

New member
אה.. וכמעט שכחתי

רציתי להוסיף גם שהשלג הכבד שהיינו בו באושוויץ-בירקנאו (אושוויץ 2) השפיע המון כשניסינו לדמיין שאנחנו היינו כבר בסוף החורף, ולבושים חם חם... והם... הם הלכו שם ערומים בשלג.
 
העייפות והמדריכים עשו את שלהם...

המחנה הראשון שהיינו בו היה מיידאנק. המדריכה שלנו לא הצליחה להעביר לנו, או לי לפחות, שום רגש בקשר למקום. כלום. ממש הלכתי שם, והרגשתי כאליו אני מסתובבת במוזיאון, איפהשהו בארץ, אפילו. כלום. אפילו בתאי הגאזים ובמשרפות לא הרגשתי כלום. אולי בעצם כן - כשסיפרו לנו על האנשים שתפקידם היה להעביר את הגופות מתאי הגאזים למשריפות אז הזדעזעתי. פתאום עלה לי בראש שאולי אחד האנשים האלה היה צריך להעמיס מישהו שהוא מכיר. אפילו סתם להעמיס איזה ילד, גם אם הוא לא מכיר אותו. עם פרצוף מבועט וחנוק... אבל זה בערך הכל. המחנה הבא היה אושוויץ 1. שם כבר היינו עם מדריך אחר, אבל עדיין לא ממש הרגשתי משהו חזק. הזדעזעתי מהאלימות והאכזריות ושיטות העינויים שהיו להם, אבל זה לא נגע לי עמוק. יותר מחשבה לא נעימה מאשר איזשהו רגש לא נעים. בעצם נזכרתי שגם שם היה משהו, אבל לא ממש משמעותי. הדבר הזה חזר גם כשבאנו לשם במצעד החיים: הגענו לשער, ומשום מה היה לי ממש קשה, מבחינה פסיכולוגית לעשות את השלושה צעדים האלה ולהיכנס פנימה. חשבתי לעצמי "האם אני באמת רוצה לראות מה שהיה שם? ומה אם זה ממש יכאב?" כאילו פחדתי להרגיש את מה שהאסירים שהיו שם הרגישו. עמדתי שם כמה שניות ובכח אמרתי לעצמי "זה קרה לפני 60 שנה. כלום לא יקרה. זה כבר נגמר. זה בטוח. אפשר להכנס לשם." אחר כך לא ממש הרגשתי משהו, למרות שהמון אנשים בכו, אבל בכל זאת כשיצאנו משם הרגשתי הקלה. בבירקנאו נשברתי לגמרי. שם עוד פעם החליפו לנו מדריך. הוא לקח אותנו לאיזה מקום. סתם מקום. לא היה שם שום ביתן מיוחד או מצבה או משהו. אבל אפשר היה לראות משם חלק נכבד מהמחנה. הוא אמר לנו לנסות לספור את שרידי הביתנים שאנחנו רואים. ואז נפל לי האסימון - היו שם יותר ממתאים, ועוד לא יכולנו לראות משם את כל המחנה, כי הוא כל כך עצום. הביתנים היו מסודרים כל כך, בשורות שוות. ובכל השטח הזה היו אנשים. וכולם מתו. או שלפחות זו הייתה הכוונה של הנאצים (ימח שמם). התחלתי לבכות. ממש לבכות. ואני לא בוכה הרבה. הבנתי מה המשמעות של הביטוי "השמדה המונית". המספר 6 מליון תפס אצלי איזשהו סדר גודל. הם ממש רצו להשמיד אותנו. ממש. את כולם. אחר כך נכנסנו לאיזה ביתן, והסתכלתי על המיטות. זה לא מיטות. זה מדפים. מאכסנים יהודים כמו שמאכסנים כלים או חומרים במחסן. השתמשו בהם, התיחסו אליהם יותר גרוע ממה שמתייחסים לחיות, כמו חפץ, ואז הרגו אותם. כי הם כבר לא שימושיים. הבכי, שקצת נרגע, התחיל מחדש, והפעם אפילו קצת בהסטריה. כל היום בכיתי. בכיתי ממש. סיפרו לנו סיפורים נוראיים. התחלתי להבין את רמת האכזריות והשנאה שהייתה לאותו שוטר נאצי ליהודי שעמד מולו. לא הבנתי מאיפה הגיע כל השנאה הזו, אבל כבר יכולתי להבין אותה ולדמיין אותה. אני רוצה להוסיף, שלמרות שזה באמת מקום חזק והיה לנו מדריך מעולה, בניגוד לתחילת המסע, אני חושבת שהעייפות גם עשתה את שלה. היינו שם ביום השישי, אאל"ט, ואחרי שישנתי כ-4 שעות כל יום לפני, בכיתי מאוד בקלות, כי אני תמיד בוכה כשאני עייפה... בטרבלינקה היינו ביום האחרון, השמיני. שם כבר בכלל הייתי שפוכה. נרדמתי בכל מקום. עצרנו לשבת לשמוע הסברים - נרדמתי. בטקס - נרדמתי. אני מתביישת בזה מאוד, אבל אני מודה. נרדמתי. בכל מקרה, הצלחתי להבין את הפרינציפ של המקום (ותקנו אותי אם אני טועה) - בנו שם מקום בשביל להשמיד יהודים. בית חרושת. עשרות רכבות ביום. אלפי אנשים. הבנתי את זה כשהשמיעו בטקס את השיר "כאן התחנה טרבלינקה", של יהודה פוליקר. יש לשיר הזה קצב, קצב קבוע כזה ויעיל. כמו הקצב שבו הגיעו הרכבות והיעילות שבה השמידו את היהודים. תקתקתקתק... צ'צ'צ'צ'... נסיעה של רכבות, לחיצה על כפתורים. השמדה של אנשים בבית חרושת להרג. שוב בכיתי (למרות ש-שוב, יש סיכוי סביר שזה היה בעיקר מעייפות...) בכל מקרה, המחנה שהשפיע עלי הכי הרבה היה בירקנאו. שם הבנתי את רוב הדברים שנוגעים בשואה עצמה ובהשמדה. ולמרות הכל, אני מאוד שמחה שעברתי את זה. כי ההבנה הזו הייתה חסרה לי.
 

nofar 250

New member
בקשר לאנשים שהעבירו את הגופות

מתאי הגזים למשרפות..קוראים להם זונדרקומנדו אגב.. הם היו יהודים בד"כ ויש המון המון סיפורים מזעזעים עליהם גם קראתי ראיון עם אחד כזה אבל מה שבאמת כדאי לכם לקרוא אם זה מעניין אותכם זה את סלמנדרה של קצטניק כדאי לכם לקרוא את כל הספרים שלו גם בלי קשר ובמיוחד כאלה שעוד לא נסעו...אני נורא הצטערתי שלא קראתי את כל הספרים לפני הנסיעה. סלמנדרה מספר את הסיפור חיים של קצטניק הוא היה זונדרקומנדו ובסיפור מסופר בין השאר איך הוא הוציא את אהובתו מהתאי גזים סצינה מאוד מאוד מזעזת.. מומלץ! זה נותן הסתכלות אחרת על הכל גם על החיים בלי קשר
 

Pukipsey007

New member
נכון../images/Emo70.gif ../images/Emo41.gif

אחלה ספרים..קראתי בינתיים רק את "סלמנדרה", "השעון", ו
"בית הבובות". עברנו ליד "בית הבובות" באושוויץ (לא זוכרת אם זה היה באושוויץ אחד או שתיים)
 
למעלה