מחפשת מכתב שכתב לבנו יואב

porper

New member
מחפשת מכתב שכתב לבנו יואב

שלום, אני מחפשת מכתב שכתב לפיד לבנו יואב כשהיה בפולין. המכתב מעבר לאישי היה על רקע היסטוריה של מדינת ישראל ואני רוצה להעזר בנוסח שבו כדי לכתוב מכתב לבתי שנוסעת לשם. אנא עזרו לי !

S c a r l e t t

New member
מאמינה שזה מה שאת מחפשת../images/Emo26.gif

זה הטור היחיד לגבי פולין שידוע לי עליו

porper

New member
תודה

לסקרלט, תודה רבה מקרב לב. סתם מעניין מאיפה יש לך את זה?

S c a r l e t t

New member
אין בעד מה

יש לי המון טורים שלו במחשב, חלק מהפורום וחלק שנשלחו לי במיילים וכד'

porper

New member
שוב תודה ותקראי את זה

לסקרלט, הטור ששלחת לי אכן עזר לי מאוד בכתיבת מכתב לבתי, אך מעניין גם מה שמצאתי בחיפושי אחרי הטור ששלחת לי. כתבה של סבר פלוצקר כתגובה למכתב של יאיר. החשבון עם פולין אינו פשוט – סבר פלוצקר* אכן, מחנות ההשמדה נבנו על אדמתה, אבל בנו אותם הגרמנים שמחקו את המדינה הפולנית. במדורו ב "7 ימים" כתב יאיר לפיד לפני כמה ימים לבנו יואב, הנוסע לביקור במחנות ההשמדה בפולין, כי במלחמת העולם השנייה "נגעה פולין רק בקצוות. בזמן הפלישה הגרמנית בספטמבר 1939, ובזמן השחרור בידי הרוסים, בשלהי 1945. באמצע התרחשה ההשמדה. היא נעשתה, ברובה המכריע בארץ רגילה, בידי אנשים רגילים, באופן שהיה נורא מלהביע במילים, אבל רגיל לחלוטין. ככה נראית השנאה, כמו האנשים האלה ברחוב {בפולין}" כמה חבל שיאיר לפיד לא בירר, לפני שכתב את המכתב העשוי לעצב את השקפת עולמו של בנו, את העובדות ההיסטוריות. הגרמנים פלשו לפולין בספטמבר 1939 לא כדי להשמיד את היהודים אלא כדי למחוק את מדינת הלאום הפולנית. עד מרה סופח חלקה המזרחי של פולין לברית המועצות של סטלין, החלק המערבי סופח לגרמניה של היטלר והמרכז הפך לשטח גרמני כבוש תחת משטר צבאי. פולין המדינה חדלה להתקיים. הכיבוש הנאצי של פולין היה ההרסני והאכזרי ביותר באירופה, מחוץ לרוסיה: כ – 3 מיליון פולנים, לא יהודים, נהרגו במהלכו. חיי היום יום שותקו. האליטה התרבותית והלאומית נרצחה. מיליונים הוגלו. הגסטאפו, משטרת הביטחון הנאצית, שלטה בכל. על אף הכיבוש והבגידה – של המערב ושל סטלין – הפולנים לא ויתרו. תנועת ההתנגדות שלהם לחמה בנאצים בגבורה ובעוצמה שכמותן לא נודעו במדינות אחרות. היא הקימה "מדינת מחתרת" שלמה. באוגוסט 1944 פרץ בוורשה מרד המונים. 200.000 תושבים נרצחו והעיר נהרסה עד היסוד. בניגוד לעמים אירופיים אחרים, העם הפולני כמעט לא הוציא מתוכו משתפי פעולה עם הנאצים. לא היה שם קוויזלינג (בשונה מנורבגיה), לא הייתה ממשלת וישי (בשונה מצרפת) ולא היו תנועות פשיסטיות פרו נאציות רצחניות (כמו האוסטאשים בקרואטיה). יש לעם היהודי חשבון לא סגור, מר וסבוך, עם התנהגותו של העם הפולני נוכח השואה. היו פולנים שסיכנו את עצמם והצילו יהודים (בידיעה שהם צפויים לעונש מוות על כך), היו שהסגירו יהודים, היו – הרוב – שנותרו אדישים לשואה והיו שבירכו את הגרמנים על פתרון "השאלה היהודית" בפולין. נכון, ילדים פולנים השתעשעו על קרוסלה בוורשה כשהגטו לחם ובער. המשורר הפולני הגדול צ'סלאב מילוש, שהלך החודש לעולמו, השמיע כבר אז, בעיצומה של המלחמה, קול זעקה מוסרית נגד ההתנהגות של בני עמו מול שואת היהודים. שירו "קאפו די פיורי", על הקרוסלה בצל הגטו, נלמד בבתי הספר של פולין. שאלת היחס ליהודים רודפת עד היום את התודעה הלאומית הפולנית. עמים אירופים אחרים עברו מזמן לסדר היום על שותפותם הפעילה עם הנאצים. גם ילדי, כמו ילדיו של יאיר לפיד, נסעו לסיור במחנות ההשמדה. אמרתי להם: אתם נוסעים לפולין כי שם המחנות, אבל זכרו כל הזמן כי מחנות אלו הוקמו על אדמת פולין ע"י הגרמנים והופעלו ע"י הס"ס הגרמני. זכרו, פולין הייתה בעצמה קורבן הנאציזם, ארץ כבושה, אנוסה וסובלת. זכרו, השואה של בני עמנו לא נעשתה ע"י הפולנים. אם תחושו שם בשנאה, אמרתי לילדי, וזו תהיה שנאה מובנת, כוונו אותה כלפי הגרמנים. בהם כל אשמת השואה, אשמה שאין לה מחילה ואין עליה כפרה. * ידיעות אחרונות 24.

למעלה