מחפשת רעיונות למנה עיקרית

anat15

New member
מחפשת רעיונות למנה עיקרית

ראיתי כבר כמה פעמים בטלוויזיה כתבות אודות "יום שני ללא בשר". את שני הגברים שלי זה לא מלהיב במיוחד... ובכל זאת- החלטתי לנסות: פעם בשבוע ארוחת צהריים ללא בשר. עכשיו אני מחפשת רעיונות למנה עיקרית, משביעה, חלבונית שתהווה תחליף טוב לבשר. על טופו אין מה לדבר, לא מוכנים לאכול את זה אצלי- ולא משנה באיזו אופציה ניסיתי. יש רעיונות אחרים?
 

littlegem

New member
קודם כל הם לא חייבים לדעת מה יש בזה

(הולך אחלה גם עם אבא שלי שהוא עדיין קצת ילד בררן)

דבר שני אם אין בעיה עם זה צ'ילי מקסיקני זה אחלה אוכל "של גברים" חריף וכבד ואפשר להוסיף לזה טחון צמחי
(אפשר להשתמש בסויה יבשה ולהחביא אותה עמוק בתוך הארון והם לא ידעו)
 

ladybug6

New member
רעיונות

- ממולאים: פלפלים/קישואים במילוי של אורז, בצל, גזר והבפנים של הקישוא מגוררים, הרבה ירוקים (כוסברה, פטרוזיליה ונענע זה מה שאני שמה בדר"כ) ותבלינים.
- פסטה טובה יכולה להיות אחלה מנה עיקרית, גם ניוקי או רביולי
- פטריות פורטבלו גדולות צלויות ומוברשות במרינדה
- לזניה צמחית - אפשר להשתמש בשבבי סויה שקונים יבשים, משרים במים רותחים, סוחטים ואז אפשר להשתמש בהם ממש כמו בשר טחון
- פאי רועים עם שכבה של שבבי סויה עם רוטב עגבניות ופטריות וסלרי וגזר, ככה שיהיה עשיר וטעים, ומעל זה שכבה של פירה
- קציצות ירק או פלאפל או לביבות בטטה וכרובית
- מוקפץ - ירקות מוקפצים עם פסטה/אטריות וקוביות טופו קטנות מאוד, ככה שלא יהיו מורגשות מדי. רוטב של סויה, סילאן, צ'ילי מתוק ושמן. הרבה רוטב. את הטופו לחתוך קטן קטן ולהשרות במרינדה מראש.
- תבשיל עשיר על בסיס רוטב עגבניות שמכיל קטנית כלשהי (שעועית/אזוקי/חומוסים/עדשים) וקוביות של ירקות כמו גזר ותפוחי אדמה. תיבול מודגש ובישול ממושך, ולהגיש על אורז.
- קיש/פשטידה

והערה כללית: ההרגל הזה של מנה עיקרית בשרית ושתי תוספות לידה זה הרגל של ה-20-30 שנים האחרונות בלבד בתרבות המערבית, עד אז בשר לא היה המרכיב העיקרי בארוחות ביום יום ואנשים היו אוכלים אוכל צמחי בעיקר שמורכב מתבשיל צמחי על בסיס של דגן או על ארוחה שמורכבת מכמה מנות שאף אחת לא מנסה להתחרות באחרות.
זה נכון שקשה לשנות הרגלים, אבל זה לא בלתי אפשרי. ואני בהחלט חושבת שאפשר להתרגל ולהרגיל את בני המשפחה לארוחות עם יותר מנות מבלי שיהיה בהכרח פוקוס על מנה מסוימת. למשל ארוחה שמורכבת ממג'דרה, ירקות צלויים בתנור, שעועית ברוטב אדום וסלט טרי ליד. או פסטה ברוטב עגבניות, סלט עדשים שחורות עם עגבניות ועשבי תיבול, סלט בורגול ובטטה בתנור. או קוסקוס מלא עם מרק וירקות לקוסקוס, וסלט או שניים ליד... וכן הלאה.
נכון שלפעמים זה דורש קצת יותר עבודה, אבל האמת היא שלזרוק כמה ירקות לתנור לחצי שעה-שעה זה לא ממש עבודה.. :)
 

anat15

New member
תודה רבה!

נתחיל לנסות ונראה את התגובות.
אני מקווה שלא אשבר...
 

marx04

New member
מנה עיקרית צמחונית או טבעונית ?

שלום לך,

לא כתבת אם את מעוניינת במנה עיקרית צמחונית או טבעונית, וזה עשוי לשנות מבחינת תחושת השובע.

מכל מקום, כל שילוב של דגנים וקטניות עשוי לסייע מאד ביצירת תחושת שובע משמעותית.
לכן, אפשר להכין מג'דרה מתובלת היטב (עדשים חומות + אורז מלא + הרבה בצל מטוגן + שמן זית + כמון + כורכום),
גרגרי חומוס מבושלים עם שמן זית + פטרוזילה + כוסברה + עירית (לפי הטעם),
סלט בורגול,
פלאפל,
תבשיל כלשהו על בסיס שעועית (לבנה, חומה וכו') ותפוחי אדמה או בטטות + גריסי פנינה.

לצד כל זה אפשר להגיש תירס, אפונה וגזר מבושלים או
פסטה מקמח מלא ברוטב עגבניות או ברוטב פסטו.

אם ארוחה/מנה צמחונית באה בחשבון, אז אפשר להגביר את תחושת השובע באמצעות ביצים (שקשוקה, ביצים קשות, סלט ביצים), וכמובן לגוון את המנות עם גבינות ועם יוגורט.
אפשר כמובן להכין פשטידות על בסיס ביצים וגבינות (פשטידת בצל, פשטידת פטריות וכו').

בתיאבון,

אורי.
 

RSPA

New member
תגדיר "תחושת שובע" בבקשה.

נראה לי ש"תחושת שובע" היא משהו אישי שאינו תלוי בפריט מזון זה או אחר.
כך שניתן לשבוע או לקבל "תחושת שובע" גם עם פריטי מזון טבעוניים בלבד בלא צורך בתוספות אחרות.
 

marx04

New member
לא טענתי אחרת.

שלום לך,

לא טענתי אחרת. אני מאמין שתחושת שובע אינה קשורה רק לנתונים אובייקטיביים, אלא גם לנתונים סובייקטיביים (בדגש על הרגלים).

יחד עם זאת, דווקא משום שמדובר באנשים שאינם צמחונים או טבעוניים אלא אוכלי בשר, אני משער שיהיה להם קל יותר לחוש שובע אם הארוחה תכלול ביצים.

בברכה,

אורי.
 

RSPA

New member
לארוחה צמחונית אין השפעת יתר על תחושת השובע

ביחס לארוחה טבעונית, כפי שעלה מהדברים שכתבת. בטח לא לפריט מזון אחד, דוגמת זה שבו התמקדת (ביצים).
לפי שאני מבין, הנוושא של תחושת השובע הרבה יותר מורכב מכך ותחושת השובע מושפעת ממספר גדול של פרמטרים.
איזה פרמטר הוא הדומיננטי אצל מאן דהוא - זה, כך נראה, משהו אישי לחלוטין ועשוי להשתנות מאחד לשני.
יחד עם זאת, בגדול מוכרות השפעות של פרמטרים מרכזיים.
מביא כאן סיכום קצרצר ולא מחייב שמצביע על המשפיעים השונים.
שווה לקרוא.
http://tinyurl.com/of4tjch
 

elin86

New member
האמת שמאז שהתחלתי עם

הצמחונות-טבעונות.. אני כן מרגישה רעבה, הארוחה כאילו מספקת אבל לאחר זמן די קצר אני שוב רעבה
מנסה עוד להבין איך ומה אוכלים..
 

ladybug6

New member
זה לא דבר רע

ארוחות עתירות חלבונים מהחי משביעות לאורך זמן אבל גם מעמיסות מאוד ונותנות תחושת כבדות ועייפות. תזונה טבעונית באופן טבעי יוצרת מרווח קטן יותר בין הארוחות ויוצא שאוכלים ארבע או חמש ארוחות קטנות יותר ביום. לדעתי זה עדיף בתחושה וגם יותר בריא..
 

marx04

New member
זה הגיוני

שלום לך אלין,

לעניות דעתי, מי שרגיל לאכול בשר ייאלץ לשנות את הרגלי האכילה שלו כאשר הוא עובר לטבעונות או צמחונות.
בנוסף על שלוש הארוחות ה"רגילות" ביום (בוקר, צהריים, ערב), כדאי מאד להוסיף שתי ארוחות ביניים.
כדאי להקפיד שארוחת הבוקר תמלא אותך. כך במקום קפה עם ביסקויט/עוגיה, לאכול למשל סלט, לחם מלא, טחינה/גבינה וסלט פירות.
בארוחת ביניים (ב-10/11 בבוקר וב-15/16 בצהריים) לאכול פרי עם שקדים/קשיו/אגוזים או יוגורט עם שיבולת שועל עם או בלי צימוקים או חמוציות.
בארוחת ערב, לא להסתפק בארוחה סימלית, אלא לאכול ארוחה מלאה ומגוונת.

אני מסכים מאד עם ליידיבאג, שמעבר לארבע-חמש ארוחות ביום טוב לכל אחד, גם לאוכלי בשר.

בברכה,

אורי.
 

elin86

New member
הרבה עבודה!

אני רגילה לנשנש באמצע היום בפירות ועוד..
בארוחת בוקר ממש צדקת.. קפה ועוגיה, באמת מרגישה את הרעב די מהר..
אמשיך להצטייד בהתאם..
השבוע מצאתי את עצמי הולכת לסופר 3 פעמים!!! לא מתאים לי בכלל
כל פעם הוספתי עוד ירק או קטניה.. מקוווה שאספיק להשתמש בהכל..
 

marx04

New member
תודה. מסכים עם מה שכתוב שם.

שלום לך,

תודה על הקישור.
אני מסכים עם מה שכתוב שם (הדברים ידועים לי, אך בכל מקרה טוב שהבאת אותם עבור כולם).
ההמלצה שלי להוסיף ביצים לארוחה מבוססת כמובן על העובדה שהן עשירות מאד בחלבונים, אך גם על כך שנדמה לי שהן נתפסות בציבור כמאכל משביע שיכול להחליף בשר ויכול לשמש תחליף למנה עיקרית.
לעניות דעתי, צריך להביא בחשבון לא רק את הרכב המזון והנפח שלו, ולא רק את הערך הגליקמי של הרכיבים השונים, אלא גם את ההרגלים של הסועדים ואת התפיסות שלהם לגבי מזון.

רק להבהיר, אני מסכים איתך שעבור מרבית האנשים ארוחה טבעונית בהחלט יכולה להיות משביעה.

בברכה,

אורי.
 

anat15

New member
תודה רבה!

הבעיה היחידה היא שאם אני מכינה ביצים / פשטידות לצהריים, יורדות לי אופציות מארוחת ערב...
 
מוסיפה

1. קוסקוס עם מרק ירקות + חומוס
2. עכשיו כשמתחיל להיות קצת יותר קריר (לפעמים...) אפשר לעשות מרקים יותר עמוסים ומשביעים כמו מינסטרונה (מרק ירקות עם שעועית ופסטה), מרק כתומים עם קרוטונים, מרק עדשים טורקי, שלא לדבר על מרק שעועית.
3. אורז עם תבשיל שעועית (הכי קגיל שעועית במיץ עגבניות או משהו קצת יותר מתוחכם), או רוטב עגבניות עם ירקות (קישואים וחצילים נניח)
4. פיצה עם כל מני תוספות (שוב השאלה אם טבעוני או צמחוני)

לתוספת בצד (תלוי באיזו מנה בחרת) אפשר סלט פשוט של עדשים שחורות (אני אוהבת פשוט עם לימון פטרוזליה מלח ופלפל), סלט ירקות, טאבולה, סלט סלק, כרוב וכן הלאה.
 

awareness3

New member
מה שעובד אצלי

זה כל מה שנראה כמו קציצות

תביני, "ארוחה נורמלית" עבור הגברים שלך היא בשר, תוספת פחמימה וירק (רק לאלה שאכילת ירק לא מהווה סכנת חיים עבורם...)
אם הורדת את הבשר, יצרת מחסור פסיכולוגי והתחושה היא שהארוחה חסרה.
קציצות זה דבר מוכר ומשהו שלא מפחיד לטעום
אני בעד כל תערובת קציצות טבעונית (או צמחונית, אם זה הכיוון) שמכילה פטריות, בצל, שום ואז אפשר לשחק עם שאר המרכיבים (קוואקר, קמח חומוס, טופו - בלי לספר - כשהוא טחון, אף אחד לא ישים לב) ותיבול כפי שאת נוהגת לתבל קציצות בשר.
הפטריות יוצרות קציצות בצבע חום ואז כל מה שנשאר לעשות זה להגיש בלי לומר דבר...
גם הם לא יאמינו שהקציצות הטעימות שעשית הן ללא בשר
 
למעלה