מחקר עדכני מקשר בין צריכת מוצרי חלב לפרקינסון

TheFinalCut

New member
מחקר עדכני מקשר בין צריכת מוצרי חלב לפרקינסון

לאחרונה הגיע לידיעתי מחקר שפורסם בשנה שעברה ב-American journal of Epidemiology, שיצא לבדוק אם קיים קשר בין צריכת מוצרי חלב למחלת פרקינסון. כפי שיפורט בהמשך, נמצא קשר כזה, עם הבדלים גדולים ומשמעותיים מאוד בין צרכנים גדולים וצרכנים מינימליים של מוצרי חלב. המאמר המלא אינו נגיש בחינם ברשת, אך מי שמעוניין לעיין בו, צרו קשר במסר. כדי לבדוק את העניין כך ננקטו שני אמצעים: מחקר באוכלוסיה גדולה של נבדקים, ומטא-אנליזה של הממצאים שהתקבלו ביחד עם ממצאים ממחקרים נוספים (מטא-אנליזה מבוצעת כדי לאחד בין ממצאים של מחקרים מקבילים כדי להסיק מסקנה רחבה או חזקה יותר ממה שניתן לקבל ממחקר בודד). במחקר שבנדון נבדקה אוכלוסיה של 57,689 גברים ו- 73,175 נשים באמצעות שאלונים מפורטים (שנערכו עם הגיוס לקבוצת הניסוי ב-92') ומעקב כל מספר שנים, בחיפוש אחר מחלות כרוניות. כדי לנקות את הסטטיסטיקה מרעשים הוצאו אנשים שצרכו כמויות קיצוניות (גבוהות או נמוכות) של קלוריות ביום, אנשים שלקו בפרקינסון לפני תחילת הניסוי, או אנשים שלא מילאו את השאלון עד תומו. נבדקים שדיווחו על פרקינסון התבקשו לאשר לחוקרים ליצור קשר עם הניורולוגים שלהם כדי לאמת את המקרה ולספק פרטים נוספים, שנבחנו ע"י מומחה לבעיות תנועה שלא נחשף לנתונים התזונתיים (כדי "לעוור" אותו אליהם). קבוצת החולים שסיפקו את כל הפרטים ועמדו בכל התנאים עמדה על 388 גברים ונשים. הקבוצה חולקה לחמש תת-קבוצות לפי צריכת מוצרי החלב. תת הקבוצה הנמוכה ביותר צרכה בממוצע 78.1 גר' מוצרי חלב ביום. החוקרים השוו בינה לארבע תת הקבוצות שמעליה, בהן נצרכו בממוצע 178 עד 815 גר' ביום. כדי לבודד את צריכת מוצרי החלב כגורם הנחקר, החוקרים וידאו שאין הבדלים משמעותיים בין תת הקבוצות בפרמטרים אחרים (כגון עישון בעבר או בהווה, צריכה של תרופות מסוימות, צריכת קלוריות, התעמלות וכו'). במחקר שבנדון נמצא שביחס לקבוצה הנמוכה ביותר, צרכני החלב הגדולים יותר היו בסיכון הגבוה ב-40%-60% יותר ללקות בפרקינסון (60% עבור הקבוצה שצרכה את הכמות הגדולה ביותר). היו הבדלים בין גברים ונשים, כאשר גברים נמצאו בסיכון גדול יותר ללקות במחלה כתוצאה מצריכה מוגברת של מוצרי חלב. המטא-אנליזה הראתה ממצאים דומים: כאשר הנתונים מכל המחקרים אוחדו נמצא כי הקבוצה שצרכה את הכמות הגבוהה ביותר של מוצרי חלב היתה בסיכון הגדול ב-60% ללקות במחלה לעומת הקבוצה הנמוכה ביותר. היו הבדלים גדולים בין גברים ונשים, כאשר עבור גברים הסיכון היה גבוה ב-80%, ועבור נשים הוא היה גבוה ב-30%. Chen H, et al. 2006. Consumption of Dairy Products and Risk of Parkinson’s Disease. American Journal of Epidemiology 165(9): 998-1006.
 
האם החלב היה אורגני?

כי עד כמה שידוע לי , יש קשר בין פרקינסון לשאריות חמרי הדברה במזון.
 

TheFinalCut

New member
אבדוק אח"כ בבית,

מדובר היה במוצרי חלב, לדעתי לא אורגניים (אם כי לא נעשתה הבחנה בגוף המאמר), אבל אני לא חושב שזה היתה הסיבה המשוערת להבדלים הגדולים בסיכון. אבדוק ליתר ביטחון כשאוכל לקרוא את המאמר המלא, מאוחר יותר.
 

TheFinalCut

New member
אוקיי תשובות לאחר קריאה שניה

ראשית, העליה המשמעותית בסיכון אצל גברים כנראה מקושרת בעיקר לחלב (ופחות למוצרי חלב), בעוד אצל נשים מדובר גם בחלב וגם במוצריו. החוקרים העלו מספר השערות לגבי מה בחלב ובמוצריו עלול לגרום לתופעה. ראשית החוקרים הסבירו מדוע לא סביר שהאשמים הם סידן, ויטמין D או שומן מן החלב. השערה ראשונה לגבי הגורמים היא שכפי שהצעת, מדובר בזיהום או בחומרי הדברה, שידוע כי כמויות מסוימות מהם נשארות בחלב. החוקרים העלו את האפשרות, אך גם ציינו שהיא לא מאוד סבירה עקב הריכוזים הנמוכים ומכך החשיפה הנמוכה. השערה נוספת קשורה למיחזור של חומצה יוּרית (uric acid) בגוף. חומצה יורית היא תוצר פירוק של חומרים מסוימים בגוף, והיא נעה במחזור הדם ומופרשת בשתן כתוצר לוואי. כאשר יש הצטברות של החומצה נגרמת מחלה לא נעימה המכונה גאוּט. צריכה גבוהה של מוצרי חלב מקושרת להפחתת הרמות של חומצה יורית הנעות בזרם הדם. לפי השערות מסוימות, חומצה יורית מגינה על מערכת העצבים ע"י מניעת נזק חימצוני הנגרם ע"י חומרי חנקן וחמצן פעילים. רמות גבוהות יותר בדם של חומצה יורית מקושרות להפחתת הסיכון לפרקינסון, ולפיכך הפחתת תזרים החומצה בדם עקב צריכת מוצרי חלב בכמויות גדולות עלול להיות גורם לעליית הסיכון למחלה. יש לציין (כפי שציינו הכותבים) שזהו הסבר ספקולטיבי שכרגע אין עבורו הוכחות חד-משמעיות.
 
למעלה