מחר... אז....

meofefet11

New member
מחר... אז....

מחרתיים נכון? מדוע יש כאלו האומרים "מוחורתיים"? מה פירושו המדוייק של הביטוי "לשָד עצמותיי", (ליתר דיוק, מה פירוש המילה הראשונה בביטוי) איך הוא משתלב במשפט? האם כך מבטאים אותו בניקוד הזה? ולסיום : קֶבֶס (בחילה) האם כך כותבים ומנקדים? מה הפירוש המדוייק? תודה
 

dogli3

New member
תשובות חלקיות..

1. אכן מחרתיים. לדעתי "מוחורתיים" זה דיבור לקוי. כמו שיש שלא מבטאים נו"ן סופית ("כה" במקום כן ו"נכו" במקום נכון). 2. אין לי מושג. 3. ככה כותבים. בהחלט. לגבי ניקוד אין לי מושג.. לא יודעת לנקד.
 

mochama deaf

New member
מחרתים, לשד וקבס

א. המילה מחרתים באה מהמילה מַחֳרָת. חטף קמץ תמיד ייקרא כתנועת, o. גם הקמץ הראשון נהוג להתייחס אליו כקמץ קטן. הספרדים הוגים את המילה אחרת, איני זוכר איך. כשמבטאים את התנועות ב-a, כנראה עושים אנלוגיה למילה, מחר. ב. פירוש המילה לשד היא יסוד, עד ליסוד עצמותיו. ג. ניקוד המילה הוא קֶבֶס(סגול סגול כמו גבס), פירוש המילה היא אכן גועל או בחילה. מקור המילה הוא מהמילה קבסתן (מילה יחידאית במשנה), הפירוש המקובל הוא טרחן (נודניק). בעברית החדשה השורש התייחד דדוק להוראת גועל, בחילה קיא. קצת קשה לי להסביא איך הגיעו מנודניק למגעיל, אלא אם היה זה נודניק מגעיל עד בחילה.
 

Yuvalenko

New member
הערה/הארה -

לְשַד - משקל קְטַל, משקל די נדיר, כמו במילים - שְמַע (קריאת שמע), בְּרַם, אֲגַם (חטף פתח בא'). לעומת משקל דומה אך נפוץ יותר - קְטָל (קמץ בט'), כמו במילים - כְּלָל, כְּתָב, דְּרָש, פְּרָס, ועוד.
 

or99

New member
"שמע" זה ציווי בבניין קל...

וזהו הניקוד שלו, משום שבפעלים סגורה מוטעמת A היא תנועה קטנה.
 

Yuvalenko

New member
אתה טועה, אור. לפחות לפי מילון אבן

שושן. אבן שושן מחשיב את המילה "שמע" כשם עצם בזכר. לא כפועל. אכן, מקור השם מן הפועל, אך לדעתו של אבן שושן, זהו שם לכל דבר. פשוט, הפועל מתאים גם לצורת שם העצם "קטל", לפי האמור לעיל. אז ככל הנראה השאירו את זה. האינני צודק?
 

or99

New member
אבל זה באמת בא מפועל...

אתמול קראתי את שְׂמַע, ואח"כ (להבדיל...) שרתי את "וְאָהַבְנוּ" של אביב גפן. אז אמנם לקריאת שמע יש קצת יותר מעמד ולכן שְׂמַע ללא גרשיים, אבל עדיין בשני המקרים מדובר על ציטוט והניקוד לא משתנה.
 

meofefet11

New member
התבלבלתי קצת../images/Emo163.gif

אז אם כך, איך כותבים? אפשר קצת הסבר על הניקוד? (מתוך השרשור על נעמי)
 

or99

New member
כותבים...

מָחֳרָתַיִם, ובכתיב חסר ניקוד: מחרתיים. (הקמץ הקטן שבמ' והחטף קמץ שבח' שמבוטאים O, לא מסומנים בו' בכתיב חסר הניקוד. כך זה עפ"י כללי האקדמיה לכתיב חסר הניקוד).
 
למעלה