מחשבות על ביצים

מחשבות על ביצים

ירשנו 2 תרנגולות ותרנגול אחד.
אנחנו נותנים להם יחס משובח, כולל הגדלת הכלוב, מבחר סוגי המזון, הצבת תעסוקה וככה.
אבל
הנקבות מטילות, כל יום יש בין ביצה לשתיים. אני מאפשרת להן לדגור אבל המחשבה על בקיעת אפרוחים מלחיצה אותי. ולמה? כי מה אעשה בזכרים? אני מבינה שיותר מדי זכרים לא מסתדרים יחד באותה טריטוריה, היחס הוא בערך זכר ל-10 נקבות וכרגע אין לי אפשרות להגדיל את הלול במידה הנחוצה. מעבר לכך שאין לי שום שליטה על כמות הזכרים שיבקעו מהביצים...

הברירות שלפנינו הן כאלה-
להשמיד את הלול ובכך לגזור מיתה על דריו.
להמית את הזכרים אחרי שיבקעו ויגדלו מעט.
לקחת את הביצים ולתת לתרנגולות לדגור על חלופות או לדגור רק מעט כדי לספק את האינסטינקט והיצר לדגור.

השלישית נראית לי הכי פחות בעייתית מכולן...
ואני חשבתי שאני עושה משהו טוב כשהסכמתי שישאירו אותן אצלנו

RSPA

New member
טוב, גם לי יש מחשבות סביב גידול תרנגולות בבית

לא שאני מתכוון לעשות זאת, אבל אני משקיע מחשבה וזה מטריד אותי כל הקטע הזה מהבחינה המוסרית. עוד לא גיבשתי את דעתי בענין. אני מעלה זאת כדרך אגב.
בקשר למה שכתבת: משום מה לא העלית את האפשרות להוציא את הזכר מהלול. אני יכול להניח שאם לא הוא - לא יהיו שם צאצאים ובכך בעצם תיפתר הבעיה שאת מעלה. היש להשארתו שם סיבה כלשהיא ?

ladybug6

New member
אני עם RSPA

למה לא להפריד כוחות?
&nbsp
כך או כך, שתי האופציות הראשונות הן בכלל לא אופציות לדעתי, מוזר לי שזה בכלל נשקל מבחינתך...
&nbsp
האופציות הנוספות לדעתי הן לגדל את הצאצאים שיבקעו ולהפריד כך שלא יפרו את הביצים יותר, או למצוא להם בתים טובים. אם יקרה מצב שיהיו יותר מדי זכרים מהביצים הקיימות אז מקסימום תצרו חוצץ במתחם שלהם כדי להפריד כוחות.

marx04

New member
תשני "תרנגולות ותרנגול" ל"כלבות ולכלב" - נכון שכעת הכל ברור?

שלום מיקי,

זה מאד פשוט.
כפי שלא היית נותנת לכלב זכר להרביע כלבות, כך גם אל תתני לתרנגול להפרות את התרנגולות.
כלב מסרסים, כלבה מעקרים, ובאשר לתרנגולות מגדלים את התרנגולים לחוד ואת התרנגולות לחוד.
התרנגולות ימשיכו להטיל ביצים, אך הן לא יהיו מופרות, ואז או שאוכלים את הביצים או שזורקים אותן (למי שטבעוני).

אגב, לדעתי לתרנגולת יש "יצר" לדגור, כפי שלכלבה יש "יצר" להיות אמא לגורים.
אלה אינסטינקטים, ואין שום צורך או הכרח לספק את ה"יצרים" הללו.

בברכה,

אורי.

Gidi Shemer

New member
טוב, זה לא סוד

שגם אני מגדל תרנגולות אצלי בחצר, אבל אצלי יש רק נקבות. אני מנסה לחשוב מה הייתי עושה במקומך ונראה לי שהייתי יוצר הפרדה, ומשם מגיע בחזרה לסיטואציה שקיימת אצלי בחצר.

elin86

New member
ואתה אוכל את הביצים האלו?

האמת זה מחשבה שעברה בראשי.. אם באמת הייתי מגדלת תרנגולות בחופש והן היו מטילות, האם זה מוסרי להשתמש בביצים שלהן? הן לא מופרות כך שגוזלים לא יצאו מהם.. כנל לגבי פרה במידה והיתה גדלה אצלי ב"כפר" ומורבעת באופן טבעי.. חיה עם העגל שלה ומניקה אותו.. האם זה מוסרי לחלוב אותה בתנאי שהעגל לא נפגע.. אני לא יודעת לענות על השאלות האלה האמת..

Gidi Shemer

New member
אני אישית כן

אבל זה לא מה שיתאים לכל אחד. יש שיראו בלקיחת הביצה משהו שהוא לא ״שלנו״. לי אישית אין בעיה עם זה.

בדרך כלל, אני משתמש בחלק מהביצים ואת חלקן אני נותן לתרנגולות לאכול (הן מאד אוהבות לאכול ביצים). ספציפית נכון לעכשיו, הן כבר כמעט סיימו את ההטלה שלהן (6 תרנגולות שמטילות ביצה פעם ביומיים בממוצע- לא פר תרנגולות אלא פר להקה) אז אני כבר משתמש במה שהן מטילות מבלי לחלוק איתן את הביצים.

מענה לכולם

ראשית הבעיה אינה הזכר כי אם הרעיון שיהיו עוד
הבעיה השניה היא עצם לקיחת הביצים
לאורי- אתה טועה ונערכו על כך מחקרים, אמנם זה משתנה מזן לזן אבל בעיקרון לתרנגולת יש יצר דגרנות והעובדות אצלנו הן שברגע שהתנאים היו טובים הן החלו להטיל בקן שיצרו לעצמן מעלים, לסובב את הביצים כפי שדוגרת עושה לביצים שלה ומדי פעם לשבת עליהן. בינתיים לא בצורה סדירה שתבטיח בקיעה.

עכשיו מאחר והתרגנגולות חיות בלהקה זכר בודד זה סוג של אי צדק/ התעללות...?
אני חוככת בדעתי

חיפושית לגבי שאלתך- אנילא באמת שוקלת את האופציות כולן אלא העליתי אותן כי לכאורה זה מה שניתן לעשות.
בכל מקרה כרגע אנחנו אוספים אותן ומשתמשים בהם. יש לי גם מי שירצה בהן אם אחליט שלא. מאחר ואני לא אוכלת ביצים בעיקר מסיבות מוסריות יש מצב שתישארנה כאן, אם כי כבר התרגלתי...

פצית219

New member
אני לא מבינה כלום בפסיכולוגיה של תרנגולות. אם הייתי

במקומך (והייתי מתה להיות במקומך רק שאין לי חצר ויש לי שתי חתולות), הייתי יוצרת קשר עם המחלקה לזואולוגיה של אחת האוניברסיטאות ומבקשת שיסבירו לי מה תרנגולות רוצות בחיים. לגבי הביצים שכבר מופרות, אם אכן יש חשש שיבקעו (ולא בטוח שיש אם לא דגרו עליהן באופן סדיר), אולי איזו פינת חי או משהו כזה תרצה את הזכרים?

marx04

New member
"יצר" במובן "אינסטינקט" בוודאי שיש, אך זה נתון לא רלבנטי

שלום מיקי,

למיטב ידיעתי והבנתי, תרנגולות דוגרות כי כך הן בנויות, אך אין מדובר ב"רצון" לדגור.
אם תקחי לתרנגולת את הביצה שהטילה, היא פשוט תטיל חדשה תוך 25-48 שעות (על הנתון הבסיסי הזה בנויה תעשיית הביצים). אם תשאירי את הביצה היא תדגור עליה, כי כך היא בנויה (בוודאי אם יש לה תא הטלה או משהו בסגנון זה).
אם ידוע לך על מחקרים אחרים, אשמח אם תעלי קישור שלהם.
כלומר, אינני סבור שיש פגיעה בתרנגולת, בבריאותה או בשלומה כאשר נוטלים את הביצים שהיא מטילה.
זה בוודאי פחות פוגעני מסירוס ומעיקור של כלבים, שגם הן פעולות בהן אני תומך.

בברכה,

אורי.

התרנגולות שלי

ממשיכות להטיל גם כשיש להן ביצים בקן, הן הגיעו כבר ל-16 ביצים שאז החלטנו לקחת אותן מהן.
לגבי מחקר שמדבר על עקה רגשית-
"מחקר מאוניברסיטת מינסוטה, מתאר מה קרה לתרנגולות הודו שהורחקו מקניהן, נכלאו בכלובים והוחזרו לקנים:

"כאשר הקנים הפכו שוב זמינים עבור הנקבות הדוגרניות שנשללו מהן קנים למשך 48 שעות, הן חזרו לקנן תוך 5 דקות, ורמות הפרולקטין עלו."
El Hallawani, Burke and Dennison 1980, p.118."

"חוקרות מהאוניברסיטה למדעי החקלאות בסקארה, שבדיה:

"מלבד תחרות על אתרי קינון טובים, תוקפנות בין תרנגולות עשויה לנבוע גם מהגנה על הקן או על הביצים מפני טורפים או מפני תרנגולות אחרות, שעלולות לנסות לבצע טפיליות על-ידי הטלת הביצים שלהן באותו הקן. הגנת הקן מפני טורפים, שניכרת בעופות יער [המין שממנו בוית תרנגול הבית] ובתרנגולות פראליות [תרנגולות מגזע מבוית שחיות חופשיות לגמרי] היא צורה של מאמץ הורי, הטעון פוטנציאל למחיר גבוה עקב סיכון משוער בתמותה. תרנגולות פראליות גם נוטשות את הקן כשכל הביצים מורחקות, התנהגות שעשויה להיות תגובה לטורף. [...] במערכות ייצור ביצים מסחריות, ההרחקה המתמשכת של הביצים עשויה להיתפס בתור טריפת ביצים [...]."
Lundberg and Keeling 1999, pp. 58-9."

במילים אחרות: הדוגרנות אינה דחף פשוט, שניתן להפעלה ולדיכוי במהירות על-ידי מניעת גירוי מסוים. לפי המדידות ההורמונליות, התרנגולות בניסוי איבדו את המוטיבציה לדגור. אולם שתי יממות לאחר מכן, הן היו נכונות לחזור מיד לקנן, בדומה לתרנגולות דוגרניות. אם כן, הדחף לדגור לא נעלם כלל אלא קיבל ביטוי אחר, שהחוקרים התקשו לזהות. ואם הדחף שרד, אפשר לשער שהתסכול ממשיך, מספר ימים לאחר הרחקת הביצה מהתרנגולת."
"בטקסט שפרסם המכון הלאומי למחקר חקלאי של צרפת (INRA), מסוכמת תגובת ההתגוננות של תרנגולות מאיום על הביצים בעת הדגירה:

"כאשר מישהו מתקרב אל חלק מהן [מהתרנגולות], הנקבה מגינה על הקן שלה באגרסיביות, אוספת את ביציה, מפיקה קולות טיפוסיים וסומרת את נוצותיה."
Guemene, Kansaku and Zadworny 2001, sec. 2.1."
"
"ניתן להפחית את המצוקה שנגרמת לתרנגולת אשר הביצים 'שלה' [המירכאות במקור] נלקחות ממנה על-ידי החלפתן בביצי-דמה, שהיא תשב עליהן עד שיהיה ברור שהן לא עומדות לבקוע."
BVAAWF/FRAME/RSPCA/UFAW 2001, p. 20."

marx04

New member
זו התנהגות מצופה מחיה נטרפת

שלום מיקי,

ראשית, תודה על המידע (אשמח להפניות עם שמות המאמרים או קישורים אליהם, על מנת שאוכל לקרוא אותם).
התנהגות התרנגולות בציטוטים שלעיל נראית לי כהתנהגות של חיה נטרפת, שתהליך האבולוציה יצר אצלה מנגנונים שונים שנועדו ככל הנראה לצמצם את ההיטרפות שלה או של צאצאיה.
השאלה עד כמה על פי המחקרים גדלה תמותת התרנגולות עקב לקיחת הביצים שלהן ?
מכל מקום, אם אין חשש לבעיה תברואתית עקב השארת הביצים בלול - מדוע שלא תשאירי אותן שם (בכפוף להפרדת התרנגולים מהתרנגולות) ?

בברכה,

אורי.

אם אני אהיה "הטורף" המאיים

ובכך גורמת להן סבל נפשי גם אם לא מוות, לא בא לי
בינתיים זה לחא נראה כך
הן לא מתנהגות ככה ולא מראות את הבימנים שמופיעים בציטוטים
נסיון להשאיר את הביצים הראה שהן לא נוגעות בהן , אם אני שוברת אותן אז כן, הם- כי יש גם זכר, אוכלים ואם זה מבושל אז בכלל חגיגה בלול
אני לא רוצה להשאיר ביצים גם במחשבה על כל מניטורפים שיש כאן שנמשכים אליהן.
בכל מקרה תודה על התגובות

היחם הוצאנו אותן לראשונה למרעה פתוח, עם דלת הלול פתוחה שישובו כשהן רוצות ואת המזון שאנחנו מספקים נשים בפנים ונקווה שתחזורנה עם ערב להגנת הלול

Gidi Shemer

New member
שני דברים

אני מכיר את המאמרים על עניין הסטרס והביצים. ייתכן וזה שונה לגמרי בין ביצים מופרות או לא מופרות (גם הגיוני שזה שונה לגמרי), אבל כשאנחנו התחלנו לגדל תרנגולות עשיתי תצפיות מתוך עניין ולא היתה שום השפעה על לקיחה או אי לקיחה של הביצים על קצב ההטלה או בכלל, כל חזרה שלהן לדגור. לפעמים הן בכלל היו מטילות בצמחיה (זה עוד לפני שהן חיסלו את הצמחיה) ובכלל שוכחות מהביצים.
מה שכן, אפשר לשים גם ביצי דמה. אנחנו עשינו את זה כשהן ניסו לנקר את הביצים שלהן (אני מניח שבגלל מחסור בסידן לפני שתוספנו את האוכל שלהם בסידן). זה יכול לעזור גם לסטרס אם אכן קיים אחד כזה.

לגבי פתיחת הלול, אנחנו חייבים לסגור בלילה, אחרת יטרפו אותן והנוהל הוא לפתוח להן מוקדם על הבוקר. הן שבות בעצמן אפילו אם אין אור בלול, ואז סוגרים להן לקראת החושך. רק לזכור לפתוח להן על הבוקר. זה אמנם נדיר, אבל אתמול שכחתי לפתוח והן בילו את כל היום בלול. לא נעים.

למעלה