מחשבות שמחכות להתפתח

Shlomkin

New member
מחשבות שמחכות להתפתח

אני מרגיש חוסר יציבות מסוים. בתור אדם אתיאיסט (הגדרה פוחזת), שלא ממהר בדר"כ להגדיר ולקבע תופעות כאלה ואחרות, החל מדברים קטנים ביומיום, גם בהגדרתי העצמית שלי ועד לחיפוש הסברים קיומיים בעולם, ברמה פילוסופית-אקזיסטנציאליסטית וכן ברמה מדעית – בתור אדם שכזה, קשה לי. מילים כמו: יציבות, חוסן, איתנות, ביטחון - מגדירות יפה את מה שחסר. אלה דברים שלא בהכרח נראים לעין, אבל גורמים לי להתבוסס בחוסר הודאות, בחולשה וברעיעות הזאת – בתוך תוכי. אני מנסה להתנחם בדברים קטנים. לחשוב לא גדול מדי ולא רחוק מדי. קשה לי להיות אופטימי ברמה הכללית. אני מרגיש שהכל, שוב, די רעוע אצלי. אני לא מבין גדול בענייני מדינה ושילטון, אבל אני כן מספיק מודע לבעיות שהמדינה שלנו נמצאת בהן. הן ברמה הביטחונית כמובן, והן בכאוס המשוגע, בהתנהלות המושחתת של המדינה ובחוסר הצדק והמוסריות הבוטה והמוגזם שקיים אצלנו. וזה לא רק ברמה השילטונית, אלא בחברה שלנו. בכל מקום. בכל גיל. אני מרגיש חוסר אמון בחברה שאני חי בתוכה. אני לא מאמין ולא סומך על אף איש ציבור, על אף דמות סמכותית, על אף מפקד (שיש לי כרגע, אני לקראת שחרור) או בוס שלא יהיה. יש כמה יחידי סגולה, שהם אנשים נחמדים שאני מכיר בחיי האישיים, ללא תפקיד ציבורי או מחוייבות חברתית כלשהי – שהם נקודות אור קטנות בחיי. אני לא רואה את עצמי חי בנפרד מהחברה, אני גם לא מעוניין. אני מרגיש חוסר אונים אחד גדול לגבי כל העניין. אני לא יודע מה נובע ממה, אבל כן מתלוות מחשבות ותחושות של חוסר משמעות כללית לחיים, חוסר תקווה, והנורא מכולם- חוסר עניין, כמעט טוטאלי, בכל דבר בעולם. אילו מילות קסם חושבים שתוכלו לנדב?
תודה לילה טוב, שלומי.

Shlomkin

New member
חשוב לי לחדד,

שחוסר האמון הוא בכלל בחברה ולא רק בשילטון. באנשים שסביבנו, ברחוב, ואלה שגרים בבית הסמוך. אנשים שלא ארצה לחיות במחיצתם. חלקם הגדול בגלל חוסר כבוד ומוסר בסיסי, בגלל וולגריות דוחה שבאה בשלל גוונים וצורות, שאני מאוד לא מסתדר איתה. חלקם כי הם פשוט לא מעניינים אותי. החיים השגרתיים שבני האדם מנהלים, בתחנות ה"קבועות", כמו בפס ייצור, הדברים היומיומיים שאנחנו מתעסקים בהם, שאנחנו חושבים עליהם, שאנחנו מתרגשים מהם - כל זה נראה לי כ"כ חסר טעם, כ"כ חסר משמעות, כמעט אינסטינקטיבי כמו בעל חיים שמקנן, כמו רובוט, כ"כ לא אינדיבידואלי, כ"כ לא מיוחד, כ"כ מוסכמתי ועדרי, כ"כ תבוסתני, כ"כ עיוור... גם ברובד ה"שיטחי" הזה אני לא מסתדר. אנחנו קדמונים בצורה אינטליגנטית להפליא, אנחנו מונעים ע"י אגו תובעני. אנחנו נתונים לכ"כ הרבה שטיפות מוח מכל כיוון אפשרי, אנחנו צורכים חינוך ותרבות עלובים ושפלים, גם ע"י אמצעים לא כ"כ איכותיים, כולל מורים למיניהם. אנחנו כ"כ חלשים וכ"כ כנועים למצב הזה. אנחנו כ"כ לא מודעים לחומרת המצב הזה אולי, או שיש לנו כושר הדחקה מעולה. או שאנחנו בכל זאת עשויים מחומר קצת יותר עמיד. אין לי מסגרת שאני מאמין בה. שאני מתחנך על-פיה (על ידי או ע"י גורם אחר)... אני מרגיש כאילו נפל עלי תיק למצוא את כל התשובות לכל השאלות בעולם. אני לא מוצא שום כיוון לחיים נוחים ואפשריים יותר מבחינתי, אלא רק להדחיק את המחשבות ברמות שיטחיות. קצת נסחפתי, כהרגלי...
לפחות חיוכים אין לי בעיה לחייך! ליל"ט.

אני אעשה לך את החיים יותר קשים דווקא

אתה אתאיטס? אוקיי. אז אתה לא מאמין באיזה סבא גדול בשמים שנותן פרסים למי שילד טוב ועונשים למי שילד רע, אבל אתה בטח מכיר בכך שלטבע יש חוקים. לא? איך יכלו להיווצר בטבע חוקים? באופן מקרי? אתה בטוח בזה? איך אתה יודע את זה? האנשים עדריים? וואלה? ומה איתך? אתה אינדיבדואליסט? האם אתה בטוח שחוקי החברה לא שולטים עליך כמו שהם שולטים עליהם? לפי מה שאני מבין ממה שכתבת אתה גם מציית לחוקים של החברה, משרת בצבא ופועל בתוכה אז החוקים שלה פועלים גם עליך. מה זו חברה בכלל? מי קובע את החוקים האלה שאתה מציית להם? הם רעים, וולגרים וכו...האם יכול להיות אחרת? למה הם כאלה? מה גורם להם לפעול ככה?

Shlomkin

New member
...

בנוגע לסבא הגדול, בוודאי שאני לא יודע ולא מכיר שום דבר. לא למיקריות של דברים ולא לתיכנון מקדים של יישות כלשהי. כשאני אומר שאנשים עדריים, אני מתכוון שהם במידה מסויימת, אולי לא הכי מודעים להליכה בתלם הזאת. לי זה נראה אבסורד החוסר מודעות הזה, אבל אני תוהה לפעמים אם זה נכון. אני בהחלט מציית לחוקי החברה. אך אני עושה זאת מתוך בחירה מודעת. אני עושה זאת כי זה לא נוח וקל ללכת בדרך אישית שלי, שאצטרך לפתח בעצמי. שאצטרך לשלב אותה בחברה הקיימת ויהיה לי טוב איתה. אני הולך בה כי לפעמים אני גם נשאב לזרם הזה בטבעיות, ומתנחם בו שיש איזשהי מסגרת של חוקים ומוסכמות מוכרות שקיימות סביבי. אני חושב שחוקי החברה כרגע מתקיימים מאליהם, מכוח האינרציה וההרגל, מכורח הקיום הרב זמני שלהם. וכן כי גם אם החברה לא מתפקדת באופן אופטימלי, היא אכן מתפקדת איכשהו. זה לא פשוט לשנות סידרי עולם, לא מעט אנשים ואירגונים למיניהם מחאו וניסו לשנות לא מעט. אך לא נראה לי שקיים מישהו שניסה לשנות ממש הכל, חוץ מהיטלר אולי. והוא לא דוגמה לשינוי לטובה. ולמה כולם וולגריים? כי הם מתחנכים ככה. כי זו הסביבה שלהם. כי קל להם להיות כאלה. כי החזק שורד, לא?

ניטשה דווקא טען הפוך

לא שהחזק שורד, אלא שהאספסוף הוא זה ששורד עם הזמן והחזקים הם אלה שלא שורדים. תראה, אני מתנצל מראש שאני לא נחמד כלפיך, אבל נראה לי שאתה עושה לך את החיים קלים. במקום לשנות את עצמך ולהיות עצמאי אתה פותר את עצמך ב"אני עושה זאת כי זה לא נוח וקל ללכת בדרך האישית שלי". מי אמר שזה נוח וקל? מי אמר שהחיים צריכים להיות נוחים וקלים? אתה עצלן אז אתה בוחר בדרך הקלה בדיוק כמו כל השאר. ככה זה נשמע. אתה צודק שלמרבה הצער כל הניסיונות שהיו עד עכשיו לשנות את החברה והעולם נחלו מפלה צורבת וגרמו לסבל איום ובלתי יתואר כמעט למיליונים של אנשים, אבל הדרך של מהפכה אישית אמיתית עדיין לא נוסתה כמעט, ורוב האנשים חושבים שהם אינדיבידואליסטים, אבל כשאתה קצת בוחן אותם, אתה רואה שהם זורמים עם העדר בדיוק כמו כל השאר והם רק מדמיינים לעצמם שהם מיוחדים.

Shlomkin

New member
מהי הדרך הקלה הזאת?

ולמה בדיוק משתנים? ואיך בדיוק, ומה זה בדיוק, להיות עצמאי?! אני מרגיש שאתה קצת ממהר לנתח ולקבוע דברים, במקום לנסות להבין קצת יותר, או לפתח עוד קצת את דבריי. אתה כאילו סוגר את המחשבות והבלבולים, וחותם עליהם בקביעה של: אתה עצלן, אתה כנוע, אתה חלש. יש בזה משהו ברוטלי ומאוד לא מפרגן. אני בכל מקרה גם כן מרגיש כך, אבל אני לא מסכים עם החד משמעיות של דבריך...

אני פתחתי את ההודעה שלי

במילים: "אני מתנצל מראש שאני לא נחמד אליך". כבר קיבלתי את ההתנצלות מראש.

Shlomkin

New member
כן, קיבלתי את ההתנצלות.

היא לא מצדיקה או מבארת משהו. שיהיה לילה טוב...

אני ממליץ על ספר

במקום לצפות לתשובות מקלדת (חלקן חכמות!). קח לך ספר מונומנטלי, נניח מלחמה ושלום מאת טולסטוי בתרגומה המופתי של לאה גולדברג. שקע בספר הזה וראה: הוא דן אודות עולם ומלואו, ובתוכו- הפלא ופלא- מגוון ענק של טיפוסים. חלקם אינדיבידואליסטים כמוך. קרא בו בנחת. שב בבית קפה נעים. התעמק בו. הידעת? תשובות רבות באות אל האדם החושב והמתלבט והמתייסר אגב עיסוק בדברים אחרים.

לי דווקא נראה שעדיף להציע קצת סאראמגו

נראה לי ששלומקין יקבל שם מנה מזוקקת ביותר של מה שהוא מרגיש בצורה מנוסחת היטב, שתבהיר לו את הדברים. מצד שני, אלה אולי שני הספרים המדכאים ביותר שנכתבו אי פעם, אולי חוץ מספריו של תומאס ברנהרד, אז אולי עדיף שלא.

לא כתבתי את שמם של הספרים...

חשבתי וחשבתי על הניסוח. בסוף לא כתבתי את שמות הספרים. התכוונתי ל"על העיוורון" ו"על הפיקחון"...

מה זה סאראמגו

מוטי יקירי,, מה זה הדווקא הזה...? מה, סאראמגו זה לא ספר? זה חביתה? זה רהיט גינה? זה בריכת שחיה? זה מסלול רכיבה? זה פלסטר מצוייר? זה מקרר נו-פרוסט? זה מעטפה מבויילת? זה חוג למלאכת יד? זה הליכה בגשם שוטף בירושלים? זה קורנפלקס? זה פרחים באגרטל? זה גליל נייר סופג? זה שקית ניילון מן הסוג המתכלה? זה תריס שנפתח ונסגר ואז שב ונפתח? זה שוטר תנועה שרושם דוח על חריגה מנתיב הנסיעה? זה מרכך כביסה בריח לבנדר? זה סוכר לבן ארוז בידי חברת סוגת? זה שוק מחנה יהודה? זה גג רעפים? זה רחוב ביאליק ברמת-גן? זה טיול מאורגן להונדורס? זה דף ציור לבן שילד שירבט עליו לבבות?

../images/Emo6.gif ישראל- אני בסוף לא לומד תואר שני

אז לא חייבים להקפיד איתי על כל מלה. זה פורום באינטרנט- מותר לכתוב כאן כל דבר, שעולה על ראשנו. ואם אנחנו מתחרטים על משהו, אז בקלות אפשר ללחוץ על כפתור הdelete. (אם זה האיות הנכון של המילה "מחיקה" באינגליש) הנה, אתה למשל יכול להוריד את המלה:" דווקא", שאכן לא הייתה במקום, מהכותרת וגם למחוק את ההודעה שלך שכתבת בתגובה וגם את התגובה הזו הנוכחית שלי אם תרצה. אלה פלאי המאה העשרים ואחת ולכן אני בעצמי לא כותב בדם, כי זה לא הזמן והמקום לזה.

הכתיבה התכוונה להיות מבודחת

ולא פוגענית או מקנטרת או לעגנית או מנמיכה . אם היא לא נקראה ככזו- אמחק אותה!

מאוד אהבתי את התגובה

ומאוד נהניתי ממנה. ממש צחקתי במשך כמה דקות... לעומת זאת, נראה לי ששלומקין מאוד נפגע ממני וזה קצת חבל כי לא התכוונתי לפגוע בו, אלא חשבתי שמה שאני אכתוב יעזור לו, אז אולי תמחק את תגובתי לשלומקין שפגעה בו כל-כך עד כדי כך שהוא לא הסכים אפילו שההתנצלות שלי מראש תתקבל ככפרה על הפגיעה הזו.

חדוה ושלומקין

מוטי, נניח שבאמת פגעת, נניח שהיית "רע"- מה, המחיקה תחזיר את גלגלי הזמן לאחור? היא תמנע את הפגיעה? אם היית כותב דברים בוטים- כי אז יכול הייתי להניח שהמילים שמישהו ישוב ויקרא בהם יהוו תמונה מתמשכת של פגיעה. אבל אין זה המצב. מה שכתבת אינו גס, בוטה או נעדר כוונה טובה.

לפני הכל- המשך לחייך... ../images/Emo13.gif

שלומקין יקירי, כל-כך הרבה הקצנות והכללות שליליות שיבצת במעט המילים שכתבת כאן... מן מוד שכזה...?! חביבי, הבה נעשה כיוונון קל למשקפת שהבטת דרכה בשעת כתיבת השורות הללו; רשום בבקשה כל אחת מן הטענות שטענת בדבריך וכתוב לה טענת נגד הגיונית (אל תעשה לעצמך חיים קלים- התאמץ למצוא אחת כזאת! ואם לא תמצא- המצא אחת), ממש כאלו היית עורך-הדין הבא להפריך טענותיו של התובע במשפט. לעבודה, איש! רשום מהי מידת שביעות הרצון שאתה חש לפני תחילת המשימה, ומה מידת שביעות הרצון שלך- לאחר סיומה. ארצה, כמובן, לשמוע עדכון... להתראות במהרה ובימינו...
גילת

Shlomkin

New member
גילת, ../images/Emo51.gif../images/Emo23.gif

התחלתי את המשימה אתמול... אך עדיין לא סיימתי. אני מודה, הייתי סקפטי ולא האמנתי יותר מדי במשימה. התייחסתי לדברים שכתבתי כאילו נכתבו ע"י מישהו אחר, ואילצתי את עצמי לסחוט את מוחי כדי למצוא טענות נגד, מפריכות... או לפחות מתונות יותר. ולמרבה ההפתעה הצלחתי, והתחלתי לשקוד על שלילת דבריי הפסימיים. התרגיל הזה בעצם אילץ אותי לחשוב. מקודם התבוססתי בעיקר בעצב שהדברים המוכרים והידועים לי גרמו לי. לאחר מחשבות קדחתניות הצלחתי להרחיק קצת את התפיסה מנקודת הקיצון ששכנה בה. הדברים אמנם עוד לא מגובשים דיו, והספקטרום עדיין מפגין שלל צבעים, אך הראייה אכן מתחדדת ויודעת להתפקס בצורה חכמה ובריאה יותר. מה שהכי אהבתי בתרגיל, הוא שאני בעצם עוזר לעצמי בכוחות עצמי. יש הרגשת סיפוק עצומה בחיפוש ובהתמודדות העצמית הזאת. ועל כן, שפע תודות לך גילת על הכלי היעיל והנהדר. פילוסופיה היא עולם מעניין, אך יש לפעמים כח ותועלת רבים בדרכים קצת יותר פרקטיות... תודה!

שלומקין ../images/Emo92.gif ../images/Emo24.gif

שלומקין יקירי, אני שמחה לשמוע כי שינסת מותניים ונרתמת למשימה שהצעתי לך- שמחה מאד שהרגשתך השתפרה. הכלי הקוגניטיבי שהצעתי לך הוא להטיל ספק בטענות שהעלית- להפריכן באמצעות טענות נגד. הטלת ספק היא אחד הכלים בהם עושה שימוש הפילוסופיה היישומית, כך שלמעשה לא ממש הרחקנו מהפילוסופיה... בכל אופן, התחלת במשימה- ולכן גם תסיים! חזור למלאכה, חביבי...
שיהיה לך יום מקסים ומחוייך, גילת

למעלה