מטבח פמיניסטי - גם לגברים

מטבח פמיניסטי - גם לגברים

בתכנון מטבח, דבר ראשון, שבודקים: איזה קשר-חלל מתאים לאנשים, הרוצים לגור בדירה. מטבח הפמיניסטי - הוא מרכז הבית, בלי בושה. כלל פינת האוכל, שעל השולחן אין סידור פרחים, מפתחות, תיקים, מעילים(צריכים לסדר להם מקום מתאים, באזור הכניסה) -לא כמו רוב הבתים הסטנדרטים. סימן ראשון, שיש בעייה פונקציונלית ביצירת החללים, שברגע כניסת הורח לא צפוי, כל המשפחה מתחיל לסדר דברים בבית. היפנים סמים דגש על כניסה הדרגתית לבית, אצלנו פותחים את הדלת, ונפתח מול עייני כולם, כל הסלון. והחפצים על שולחן האוכל (לשבת), כי אין להם מקום מתאים, כמו שצריך. שולחן הגדול, של פינת האוכל טוב להרבה מאוד דברים, חוץ מלאכול בשבת,(וכל השבוע, אוכלים על יד הדלפק). אם שולחן האכל גדול, מסיבי, לא דקורציה, שמחוסה במפות, אלא מסביבו זורם החיים. ילדים הקטנים יכולים לצייר, בכיתות הנמוכות יכולים להכין שיורי בית, מול עייניים של אמא/אבא. את זמן הקצר, שיכולים לבלות ביחד, בריצת היום-יום, עדיף לעשות מסביב השולחן, ולא מול הטלויזיה.( מול הטלויזיה,לא מסתקלים אחד על השיני, בעצם, גם לא ממש מקשיבים.) רוב חיי גידלתי לבד את הילדים, לאכול ביחד, לספר את הטוב, וגם את הרע, אי אפשר באינטימיות גדולה , כמו מסביב השולחן. בלי טלויזיה, בהקשבה טוטאלית אחד לשיני. השולחן הגדול זה, גם מזמיו השתתפות של כולם, לערוך, להכין את האוכל, להוריד את הכילים, ולשתוף אותם. אנחנו, כל הזמן הזה, מדברים, וכל אחד עושה משהו. במטבח הפמיניסטי, הפנים של העובד במטבח, לכיוון החלל הפתוח. הוא/היא לא בעונש, ששלחו לקצה השיני של הדירה (כמו בדור הקודם), אבל גם לא צריך לעמוד עם הגב, לכל ההתרחשות. המטח פמיניסטי לא גדול, מסודר בצורת "ח" או "ר"+ אי. בכל אופן, כמו בטנגו, 2 בעדים ימינה, 2 צעדים שמולה, אפשר להגיע לכל דבר במטבח. גם אין יות מידי חפצים. - כעולה חדשה, קניתי 4 סוגים שונים של סירים, ושני מגשים לתנור. 10 שנים השתמשתי בהם, אף פעם לא הרגשתי חסר. והבישול הונגרי לא הפשות ביותר.נכון,לא עמד סיר בכיור(המדיח הייה הבן שלי,מגיל 7) לא במקרר.- להגשת האוכל (צלחות, כוסות, סכום) אפשר לסים אפילו מחוץ למטבח, בארון נפרד, בפינת אוכל. בין הכיור לכריים אין שום צורך, במרחק גדול יותר, מאשר 60-70 ס"מ. המקום הזה ה"מבולגאן" ביותר. אם המרחק גדול יותר, הבלאגן גודל, יותר זמן לנקות. חמותי אמרה תמיד, שבסוף הבישול, כל המטבח צריך ליהיות נקי, פרט לסיר/ים, שבו האוכל מתבשל. זה במאת עובד, אם מתרגלים לסדר. במטבח טוב, את הסדר הקבוע מכיר כל בני משפחה . אין צעקות,"לאן סמת..." כי כל מטרתנו, לתכנן סביבה נעימה לאנשים, שמתרוצצים כל יום, שומעים חדשות מטורפות כל דקה, וזקוקים לפינה חמה, מוגנת, בבית. עכשיו, קבלן הרשום שלנו מתנגד, כי לדעתו, החשוב ביתר, איפו היאנסטלציה. זה במאת חשוב, מנקודת ראיה של הביצוע, אסור להתעלם מהבעייה, אם יש, אבל לא מתכננים מטבח מסביב הביוב, אלא מסביב הבן אדם. מניסיוני הדל, שני הדברים לא מסתדרים, אם המתכנן עובד בצורה נכונה. אז, אך עובד המטבח שלכם?
 
גם אני מאד אהבתי את מה שכתבת, וגם

שמחתי לגלות שהתכנון שלי למטבח קרוב מאד למה שהמלצת. אני אנסה לתאר את המיטבח, כי אין לי עדיין סורק
אז ככה: המיטבח שלנו הוא בגודל 3 על 3.5 מטרים, פתוח לסלון בגודל 5.4 על 4.5, כשהצד הארוך יותר הוא זה שרואים מהסלון, והצד הקצר יותר הוא כאילו הצד של הדלת שממנה ניכנסים לסלון. אנחנו מתכננים גם אי בגודל של 1.2 על 1 מטר, אשר יעמוד כאילו לא לרוחב המיטבח אלא לאורכו, כלומר, הצד הצר של האי הוא זה אשר יפנה לסלון, עם כוורת ושני מדפים פתוחים. כל זה מתוכנן להיות מעץ (פורניר4 כנראה) בצבע כהה יחסית עם גוון אדמדם, ושיש בהיר. יש במיטבח המון מקום לאחסון, כי גם האי הוא בעל ארון גדול יחסית וועגלת בקבוקים. על האי לא יהיה כיור או כיריים, כך שהוא יהיה נייד יחסית - מה שימנע ממנו לזוז זה המישקל שלו... מה דעתכם?
 

amonit

New member
יעל יש חיפויי לאי?

שיש מונח על האי? אתם מתכוונים לאכול שם? מה מטרתו ? באי יש מדפים נשלפים? במטבח כולו? האם תכננת מקום במטבח גם ל:ספרי בישול,טלפון, ניירת? היכן את מתכננת להניח כוסות? באיזה גובה התנור ביחידת הבילט אין? יש נטיה היום לשים אותו ממש נמוך וזה יוצר בעיה עם ילדים קטנים.... אני ממליצה לשבת בשקט מול המטבח הקיים ולעשות רשימת פונקציות, במה את משתמשת, מה האביזרים החשובים לך ולמה את באופן אישי זקוקה בכדי להרגיש נח במטבח. כמו כן לעשות רשימת מגרעות שמהן את רוצה להמנע. ורק אחר כך לסגור עם חברת המטבחים את העיצוב הסופי.
 
הי אמונית, ולשאלותייך:

יהיה שיש על האי. אנחנו מתכוונים לאכול שם - רק שני אנשים, לארוחות קלות. יהיה גם שולחן אוכל בסביבה, אבל לא קרוב מידי. מטרתו של האי הוא להיות יפה, לאחסן דברים ( יש באי עגלת בקבוקים ומדף תבלינים, ארון של 60X60X90, כוורת ליין ושני מדפים פתוחים לואזות או סלסלות וכו´). יש מקום לספרי בישול. הטלפון יהיה בסלון, שנמצא באותו חלל. בשביל ניירת יש לנו את כל הסלון ואת חדר העבודה. כוסות יהיו בקלאפה שנימצאת בחלק העליון של המיטבח (כלומר - ארון עליון) הבילט אין הוא בגטבה די גבוה - כך שאני צריכה להתקופף טיפ טיפה בשביל לראות מה קורה בתנור - ממש לא נמוך... לגבי הלשבת בשקט - עשיתי את זה, וגם שאלתי חברות על מגרעות שש להן במיטבחים - או מקודות חיוביות. בכל אופן, אני לא בשלנית דגולה, ואין לי הרבה ניסיון, כך שאני לא יכולה להגיד מה ממש מפריע לי - לא ניתקלתי בכזה. בכל אופן, האי מגדיל את שטח האיחסון של המיטבח.
 
גם אני בונה בית ומטבח

ויש כמה דברים שחברות אמרו לי שכדאי לתכנן במטבח וזה מאוד נראה לי: * משטח עבודה יותר נמוך מהשיש, בערך בגובה של שולחן אוכל, לרידוד בצק ולעבודה בקערה גבוהה. אני ממליצה לך לחשוב על גובה האי המתוכנן... * לתכנן מגירונים (מגירות קטנות) לכל הדברים שמסתובבים בבית ובמטבח (מספרים, גפרורים, מוצצים ופטמות בקבוקים לתינוק, פקקים וכו´) * לתכנן את מיקום הקומקום ולידו כוסות לשתיה חמה ומקום לכלים עם הקפה, תה, סוכר וכו´. המיקום צריך להיות לא רחוק מדי אך גם לא צמוד לכיור. * ביחידת הבילטאין, מתחת לתנור לתכנן מדף נשלף ומאחוריו שקע חשמל. על המדף להניח את המקסר, הבלנדר ושאר הכלים החשמליים. * ליד הכיריים, מגירה המיועדת לכלי העבודה בבישול - כפות עץ, כפות טיגון, מועך תפו"א לפירה ועוד. * אלמנט עיצובי - אם הכיריים בפינה לתכנן קיר שיקטום את הפינה ולצפותו בקרמיקה עד למעלה. על קיר כזה ניתן להתקין קןלט אדים רגיל שהוא זול בהרבה מהקולט הפינתי. בהצלחה.
 
תודה על העצות. את רובן כבר לקחנו

בחשבון, ועל חלקן נחשוב ... דווקא ראיתי אצל חברה מין ארונית עם דלת שלבים כזו - כמו של הכלי ללחם... שמסתירה מאחוריה כלי עבודה שונים, כמו הטוסטר, המיג´ימיקס וכו´. נראה לי שלשים את הכלים האלה מתחת לתנור זה מאד לא נוח, כי אז אין לך מקום לעבודה מסביבם - הם באויר כזה... מגירונים - אמרו לי שהם ממש לא שימושיים, כי אין מקום לשים בהם כלום, חוץ ממוצצים...
 
למעלה