מידע בסיסי לספק למשקיע

hatky

New member
מידע בסיסי לספק למשקיע

שמתי לב שיזמים רבים פונים בבקשה למימון ולא יודעים מה המידע המומלץ לספק. להלן רשימה מומלצת של מידע בסיסי בבקשה להשקעה, משקיע יצפה לקבל מידע כזה לפני פגישה וחתימה על הסכם סודיות (בטלפון או אימייל). יש לזכור שזהו תחום פתוח. אין חובה למלא את כל הסעיפים. רשימה זו היא המלצה בלבד. 1. סכום ההשקעה הנדרש - בסיסי והגיוני ועדיין ראיתי הצעות ללא סכום מדובר כלל. זהו סעיף הסינון הבסיסי שמשקיע יסתכל, 10,000 שקל או 500,000 דולר הם השקעות בדר"כ למשקיעים שונים. אין אפשרות לנחש את הסכום המבוקש מתאור הפרוייקט. משקיע יעדיף לבדוק סעיף עוד לפני הרעיון עצמו. 2. "מחפש..." משקיע/שותף - אני חושב שלכתוב "משקיע או שותף" זה הדבר הגרוע ביותר. או שאתה מחפש שותף כי אתה דורש בן אדם נוסף איתך כשותף באותו מצב. או שאתה מחפש משקיע, כלומר כסף בלבד ומצהיר שאתה מסוגל להרים את המיזם/העסק. כשאתה רושם אחד משניהם משקיע מקבל חשש שאינך חזק מספיק נפשית או מחוייב מספיק להרים את המיזם בעצמך. בדר"כ משקיע מעוניין להיות פסיבי והרעיון שאתה רוצה שותף מחשיד אותו שהוא ישמש אחד או שהמיזם לא יעבוד ללא זה. מה שאני אומר הצגה של חזון ברור והחלטי מצופה מהיזם ולא שלל אפשרויות (בשלב הצגת המיזם). *בנוסף אם אתה רושם "משקיע אסטרטגי" מומלץ לציין באיזה תחום אתה מעוניין שיהיה לו את הקשרים. 3. "מיזם חדש"/"הרחבת עסק קיים"/"קיים אב טיפוס" - מה המצב של הרעיון אם העסק קיים יש לתת מידע בסיסי על העסק הקיים. מספר עובדים? מחזור? למה מיועד הכסף של ההרחבה? 4. "קיימת תוכנית עסקית" - לא אין אפשרות אחרת כאן! משקיע מצפה לתוכנית עסקית! אין הכוונה בהכרך לתוכנית שנעשתה ע"י מומחים ועלתה לכם כסף רב. תעשו תוכנית בעצמכם לפי דוגמאות קיימות, זה מספיק טוב. ברוב המקרים משקיע רציני לא ירצה לדבר איתכם ללא תוכנית עסקית. למה? מבחינת משקיע תוכנית עסקית היא השעורי בית שהיזם צריך לעשות! אם אתם לא הולכים לעשות את שעורי הבית שלכם, את העבודה שמצופה, להקדיש את הזמן שלכם לתהליך, למה למשקיע לבזבז את זמנו איתכם? איך הוא יצפה שתרים עסק כשתהליך סטנדרטי כזה אין אתה טורח לעשות? 5. "החזר השקעה תוך שנה וחצי ורווח על השקעה של 60%" - כמובן שהמספרים פה מומצאים. א. משפט זה אמור להיות מבוסס על המספרים שקיימים בתוכנית העסקית ב. אין חובה על המשפט. ג. המשפט מבטיח למשקיע שתרחתם על התוכנית העסקית ואתם מבינים את המספרים שנמצאים שם. ד. אם אתם מגיעים ליותר משלוש שנים כדאי שתשנו את התוכנית. ה. אם אתם מגיעים להחזר פחות מ40% כדאי לחזור לתכנון. מקווה שזה יהיה שימושי למישהו. תודה על הקריאה, אופיר.

hatky

New member
הסבר נוסף לסעיף 5

סעיף 5 מדבר על הרווח העתידי שגזור מהתוכנית העסקית. עוד לפני שהכנסת אגורה בתוכנית עסקית אתה אמור לתכנן הכנסות ורווחים כמה שנים קדימה. אמורה להיות לך שם טבלה בסגנון של: מספרים דימיוניים באלפים שנה 2007 2008 2009 2010 הכנסות 1000 2000 3000 3000 הוצאות 800 1700 2600 2600 רווח 200 300 400 400 נניח שההשקעה היא 500,000, ולהרוויח את הסכום הזה לוקח לך שנתיים כמו בדוגמה. אז החזר ההשקעה הוא תוך שנתיים. והרווח על ההשקעה לאחר מכן הוא 400,000 לשנה מתוך השקעה של 500,000 400,000/500,000 = 0.80 שזה רווח על השקעה של 80% לשנה. בעיקרון ההחזר והרווח צריכים להיות מבוססים לא רק על הרווח של החברה אלה על החלק שהמשקיע מקבל מתוכה. אופיר.

shay6748

New member
את הקטע הזה הבנתי

מה שלא הבנתי הוא למה "אם אתם מגיעים להחזר פחות מ40% כדאי לחזור לתכנון" תשואות של 40%+ הן אסטרונומיות בכל קנה מידה.... אבל גם השקעה שתניב 20% שווה את הכסף.... אני מסכים שעל פחות מ-20% היום (דגש על היום) אין על מה לדבר, אבל לדחות כל השקעה מתחת ל-40 נשמע לי מעט קיצוני. אם לי היו השקעות של 80% תשואה תהיה בטוח שהייתי מגייס את הכסף ולא מכניס שום שותף, למה להתחלק בעוגה כל כך גדולה?

hatky

New member
עניין של סטטיסטיקה

א. משקיע צריך לקחת סטטיסטיקה מסוימת שאחוז מההשקעות שלו יכשל. אם חצי מההשקעות שלי יכשלו ואני רוצה להרוויח 20% אני צריך להשקיע בהזדמנויות של 40% ומעלה.... ב. "מרווח טעות", על תשכח שברוב המקרים המספרים הם פרי המצאה של היזם ללא בסיס, וגם עם יש בסיס, תראה לי מישהו שיתן תחזיות 3 שנים קדימה ב"מרווח טעות" של 10% ומטה ותמצא לך מגיד עתידות. אף אחד לא יאמין למספרים שיהיו בתוכנית באופן עיוור, אם תשים 40% אני יחפור ויראה טעות/חוסר אחד אני יניח 35% אחוז במקסימום... (שוב סתם מספר). ברוב המקרים המספר הזה יסמן את המקסימום הצפוי, ולכן במציאות הוא רק ירד, אם תגיד 20% שלדעתך הוא החזר סביר ומשם יש רק לרדת...... אתה צריך לזכור שהשקעה בעסק היא השקעה מסוכנת מאוד ועל כן התגמול הצפוי צריך להיות גדול. יש לקחת בחשבון גם את השלב של העסק, לגייס כסף לעסק קיים פחות מסוכן מגיוס לרעיון חדש. המספר הוא לא חוק ברזל רק הסתכלות אישית. בתוכנית הכרישים אם ראית, אחד התגובות היום "אם אתה לא מסוגל להחזיר את ההשקעה תוך שנה אתה לוזר", יכול להיות שאני מוציא מהקשר כי אני לא זוכר לאיזה עסק זה נאמר, אבל. לרוב 3 שנים להחזר (מתרגם ל33%) זו תקופה ארוכה מדי, אני מצפה שהתוכנית האופטימית שאתה מציג תגיע לבין שנה(100%) לשנתיים(50%), לא בהכרח אני יאמין שזה יקרה במציאות, אבל זה חלק ממשחק ההצגה/מכירה. אם מישהו ינסה למכור לך טלוויזיה ויתחיל ב"זה לא הדגם הכי חדש והאיכות גם לא כזו טובה..." וינסה למכור לך אותה בכל זאת. אתה לא מצפה שמישהו יקנה. תמיד מציגים באור הכי טוב האפשרי. משפט סיכום: קל להתלונן על מעשים ו/או רווחים של אחרים, אבל אין לך את הזכות, כי אין לך את ההבנה, עד שהיית מהצד השני. אופיר.

shay6748

New member
נו, ומה עדיף?

שיבוא יזם ויציג לך תשואות של 120% על הנייר סתם כי רק זה מה שאתה אוהב לשמוע (בתכלס שניכם יודעים שזה לא ריאלי...) 20% זו תשואה יפה שמגלמת בתוכה סיכון גדול 40% זו תשואה מ ד ה י מ ה שמגלמת סיכון עצום לגבי הכרישים, ברגע שראו עסק טוב הם פחות התעסקו עם הצד של תוך כמה זמן כסף חוזר הביתה... אגב, אל תשכח שהכרישים הם גימיק. זמן החזר ארוך לא מעיד על מוצר/רעיון/מיזם נחות. אני לא מתלונן בכלל על רווחים של הצד השני ולא מסתכל לדשא של השכן אבל להגיד שמתחת לזמן החזר של שלוש שנים אין על מה לדבר זה מעט קיצוני/תלוש. אם אתה בתור משקיע מחפש רק תרנגולות שמטילות ביצים של זהב (או מתיימרות להיות כאלו) זה אחלה אבל אין פסול בביצי כסף, או בביצים רגילות...

קרלטון

New member
לא יודע מי אלה הכרישים האלה...

אבל ממה שאני מכיר, מפרוייקטים אמיתיים בשטח שקמו והרוויחו, עם מחזור מכירות בסדר גודל של כ-5 מיליון שקלים בשנה, אז אם פרוייקט באמת מחזיר את ההשקעה תוך שלוש שנים הוא נחשב מאוד מאוד מאוד מעניין וכדאי. אני מדבר על נתונים אמיתיים ולא על נתונים למטרת "מכירה". יותר מזה, אם יזם יגיע אלי עם מספרים של החזר ההשקעה תוך שנה או שנתיים לפרוייקט עם מחזור כזה, הוא צריך להתכונן לחקירה נוקבת לגבי מאיפה בדיוק הגיע למספרים שלו. ככל שהמספרים גבוהים יותר קח בחשבון שהגבות של המשקיעים יתרוממו גבוה יותר - "איך בדיוק אתה מתכוון לעשות את זה". כל משקיע כבר עבר מספיק חבר'ה כאלה עם הבטחות בשמיים. לפני כמה שנים הגיע לקבוצה שהייתי קשור אליה בחור עם "אחלה רעיון", עם תוכנית עסקית מפורטת להחזר כספי תוך 3 שנים במחזור גדול יחסית. גם זה נראה לנו יותר מדי אופטימי. אחרי קצת בדיקות וחקירות הגענו למסקנה שההחזר האמיתי יהיה אחרי כ-7 שנים והבחור קיבל בעיטה בתחת. אז גם כדאי לא לחשוב שהמשקיעים הם כאלה טמבלים שאפשר למכור להם כל מספר. נכון, אני מסכים אתך שצריך להציג תמונה אופטימית, אבל עוד יותר גרוע מתחזית נמוכה זה אם המשקיע יראה שהתוכנית שלך יותר מדי דימיונית. לי יהיה הרבה יותר חשוב לראות על מה היזם מתבסס, איזה בדיקות הוא עשה, ומאיפה באמת הגיעו המספרים, כי אם אין להם שום בסיס הגיוני, בכלל לא מעניין אותי אם כתוב שם 20%, 40% או 100%.

ETAI2005T

New member
יש משו במה שאתה אומר.

אני מאמין שישנם פרוייקטים שכן ניתן לסיים בשנתיים זה תלוי מה אתה מרים.
המאמר. שהוא רשם הוא כללי לגבי יזמות, אל תתפס בפרטים.
אבל טוב ששיתפת.לידע הכללי.

למעלה