מידע מרוכז לגידול עיזים:

מידע מרוכז לגידול עיזים:

- דיר, מקום שיהיה לצאן לגור, במצב שאין מרעה צריך שיהיה מרחב, כדי שיהיה פחות חולי (אני אישית נגד גידול של צאן בלי מרעה). - מרעה, המרעה בארץ מצויין. יש מזג אוויר טוב (חוץ מאוקטובר נובמבר), צמחיה משובחת, ווייבים טובים. - במצב שיש מרעה לצאן, לא צריך להיות לחוצים לצפיפות של הצאן במכלאה, העיקר שיהיה להם מקורה, חם, ולא בוצי. - צאן צריך להיות במרעה בדרך כלל: קיץ- שעתיים שלוש, פעמיים ביום(6:00-9:00, 16:30-19:30), ובחורף לרב זה יוצא פעם אחת ביום בכל השעות שאין גשם. - גשם יוצר בוץ, שנאגר בטלפיים ויוצר דלקות קטלניות. - ובנוסף חשוב להסתכל על הטלפיים, שאין צמיחה יתרה. הטלפיים אצל צאן שלא זז הרבה גדל ומתעוות, דבר חשוב לדעת שבתוך הטלפיים יש גידים של דם, ולכן צריך לנקות ולקצץ אותם בזהירות. - בארץ העיזים מתייחמות באוגוסט וממליטות בינואר (במזל גדי). הייחום מושפע, כנראה, מהתקצרות היום בקיץ. ההמלטות בינואר כדי שלעיזים ההרות והמניקות יהיה מה לאכול (עשב ירוק וטרי). - האם מותר לעז להיכנס להריון מוקדם מ20-25 חודשים? + עז יכולה להיכנס להריון בגיל 9 חודשים, אבל מומלץ להמשך התפתחות בריאה לחכות עד שנה וחצי. - המלטה כל כך מוקדמת גורמת לעצירת פיתוח הפיזי של העיזה? + עז ממשיכה לגדול גם אחרי ההמלטה הראשונה. יתכן שהמלטה בגיל שנה, פוגעת בצורה זו או אחרת בעז, אך ברוב המקרים זה לא קורה. - האם באמת אין להם שיניים עליונות?? + לעיזים אין חותכות עליונות. זה נחמד שגדיים יונקים את האצבע (באזור השיניים החותכות), אבל מאוד לא נחמד שנמאס להם והם נוגסים עם הטוחנות. - עז מוכנה פיזית להיכנס לרעיון בגיל 8 חודשים, וכאשר משקל שלה מגיעה ללפחות 39 קילו, אבל הוכח שהמלטה כל כך מוקדמת גורמת לעצירת פיתוח הפיזי של העז. היא גודלת קטנה. ספרות מקצועית מציע הרבעה בייחום הבא, ז"א בגיל כ- עשרים חודשים. - ממליצים על הרבעה ראשונה בגיל 20 - 25 חודשים. זה נותן זמן לעז לגדול, להגיע לבגרות מלאה, והתוצאה היא כמות הרבה יותר גדולה של חלב.מצב אופטימלי גם לגידול לצורך ייצור חלב, וגם לבשר, למרות שברוב המקרים כמות החלב לא מושפעת, אך לגידולי בשר זה יותר משמעותי. - סוף שנה עיזים הן בתקופת ייחום ומאבדות חלב, או מייבשים אותם לתקופה של חודשיים אחרונים של הריון. - איך לשדך בין התיש לעיזים? + כדאי לשים את התיש ליד אבל לא במגע עם העזים - ליצור גדר הפרדה למשך שבוע -10 ימים כידי שיתחיל גירוי במשך הזמן הזה לתת לנקבות מנה גדושה יותר ב-30% של תערובת עזים שמכילה חלבון (11-16%) ובמקביל לתת לתיש שחת טובה - קש שנקצר חצי ירוק אחרי תקופה זאת הכנס את התיש לדיר ותוך 2-3 ימים תתחיל פעילות מינית שתרגע כעבור 3-4 ימים תמתין עוד כ12-15 יום אם הנקבות יהיו אדישות לתיש תספור 150 יום להמלטה.

GrimBoy

New member
יש לי כמה שאלות.

מאז ביקורי בספארי מאוד מאוד התלהבתי מהעזים שם. הגעתי למסקנה שאיפשהו בעתיד כשאגור במושב, אני ארצה לגדל עזים. אני מוצא שהמידע כאן מאוד חיוני אבל מעוניין לקבל מידע גם על התחומים הבאים: 1. מה הם השימושים העיקריים שאנשים עושים בשוק ה-"משק" בעזים? האם למשל משק בית פרטי יכול למכור חלב של עזים? אם כן, מה בעצם התהליך והביקוש בתחום הזה? אני יודע פשוט שלחלב עזים יש יכולות ריפוי. 2. מה הן העלויות והביקוש של עזים? 3. מה הן מחלות ידועות שיש לעזים והאם בעלי עזים נוטים להתמודד איתן ברמה האישית או שבדרך כלל מעורבים וטרינרים על כל סוגיה שהיא? (דוגמאות קיצוניות... כלבים בדרך כלל נלקחים לוטרינרים כשלמשל דגים לעולם כמעט אינם מטופלים אלא אם כן על ידי תרופות שמוגדרות כל אחת לבעיה שמתלווה אליה... אז אני שואל איפה העזים ממוקמות בסולם הזה..)

למעלה