מיהו אנוס?

מתבי6

New member
מיהו אנוס?

המילה אנוס מוזכרת כאן הרבה במיוחד בהקשר לכמה מהחברים. אני רוצה הגדרה, קצת מדוייקת יותר, מה זה אנוס? הנה כמה אפשרויות. אדם חסיד חניוק, גבאי של בית הכנסת. יש לו בבית מחשב עם אינטרנט. הוא הולך להכניס את הבת שלו לבית הספר ואז מגיע תקנון עם הצהרה. אין לי מחשב בבית`. אז הוא כותב ככה. יש לי מחשב לצרכי עבודה (כדי לראות האח הגדול או כל בזבוז זמן אחר) וכמובן שהוא לא מחובר לנט. הנה אנוס! עוד דוגמא. האמא הולכת עם ביתה לקנות נעליים והילדה רוצה נעלים באמת יפות, ואפילו צנועות (מה כבר שייך צנוע שם, אבל שיהיה) ואז האמא אומרת, אסור לפי תקנון בית הספר. הנה עוד אחת שחיה בניגוד לרצונה האחרים מחליטים עבורה. בכלל, נשים שהולכות עם סוגי כיסויי ראש שמשפילים אותן (אם זה מרצונם, לא אמרתי כלום) בגלל הלחץ הסביבתי, אני לא מרחם על אף אחד בעולם יותר מהם. אני רואה בזה סוג של כלא. אני מכיר לפחות אחת כזאת שהמשפחה משפחת רבנים באמת חשובים ומובילים אבל מה לעשות שיש לה קצת רצון גם לחשוב לבד ואני מרחם עליה. בקיצור, דוגמאות לא חסר. אם תחשבו על זה, אני לא יודע למי קל יותר. מה שברור לי שאני נהנה מכל רגע (כמובן במה שקשור לזה כי בדברים אחרים יש מה לשפר

סוג ב

New member
אם אני לא טועה

ההגדרה הנכונה של אנוסים: זה יהודים בימי הביניים, שהוכרחו לקבל על עצמם את הנצרות. (עשיתי בירורים בזמן פתיחת הפורום..) האנוסים של ימנו, זה סוג של סלנג, חרדים שלא מאמינים אבל נשארים בחברה החרדית, כי אין להם אפשרות/כוח/יכולת לצאת. הגבאי של הבית כנסת שיש לו אינטרנט בבית, או האמא שקונה לבת שלה נעליים שלא בתקנון- זה יותר מקופפים או מזויפים או מה שתרצה. ברגע שאתה מאמין ברבנים המכתיבים לך את החיים אבל לא מסכים עם הכל- זה לא הופך אותך לאנוס. אולי יש כאן חברים עם הגדרות יותר פרטניות.... אני רואה את משימת הגמר של הישרדות

גנדרן

New member
הגדרה של אנוס היא

אז ככה אנוסים הם תואר, לאנשים יהודים, שנותרו בספרד ופורטוגל אחרי הגירוש, 1492 בספרד וכמה שנים אח"כ בפורטוגל הם קבלו את הנצרות רק למראית עין, כאשר בחדרי חדרים המשיכו לקיים מצוות, בשלב מסויים הכנסייה הבינה , שהם לא ממש נוצרים, והקימה את האינקווזיציה, שמטרתה הייתה לתפוס אותם ולשפוט אותם, במקרים רבים אנוסים הועלו על המוקד, או מתו מיתות משונות, כפי הדמיון הסדיסטי של הבישוף המקומי או עוזריו. למעשה אם היית אנוס היית חשוף כל רגע לתפיסה הלשנה או השד יודע מה, ואז לעינויי תופת כדי שתסגיר את שאר האנוסים, חלק מן האנוסים הצליחו להמלט ולחזור ליהדות, חלק נשאר, בספרד ופורטוגל והשתלב בשלטון הנוצרי כ- "נוצרים חדשים" היחס אליהם היה חשדני, והם סיגלו לעצמם שיטות להמשיך בפולחן היהודי למרות הנצרות. לא מזמן מצאו בקיר כנסייה בפורטוגל כשבאו לשפצו, סליק שלם של בית כנסת קטן מוסלק בתוך הקיר העבה, כאן החבר'ה מנסים לשוות צורה של אנוסים, בגלל החבר'ה החרדית שמצירה את צעדיהם, אבל ההבדל הוא, שלמעשה הם נשארים חרדים כלפי חוץ משיקולים אישיים כאלה ואחרים. אם יתגלה שהם לא חרדים, לא ישרפו אותם בכיכר העיר, מקסימום יהיה להם אי נעימות במשפחה או עם האשה.... אשר יכולה להזיק להם, ולכן הם כביכול אנוסים... אני הצעתי בבדיחות את השם "חרדים בלי ביצים" שנראה לי יותר הולם...

moshe010

New member
אתה או תמים או רשע

אני מניח שאתה נמצא בהגדרה הראשונה ופשוט לא מכיר את הציבור החרדי כשם ששריפה בכיכר בעיר נקרא אונס למרות שטכנית לא אונסים כמו כן הרעת התנאים הכלכלים והחברתיים והריגשיים בצורה קימונית נקראת אונס כמו כן לא מן הנמנע שהיוצא בשאלה יקבל אלימות פיסית כמו כן במידה מסוימת האונס של הציבור החרדי גרוע מהאונס של האינקוזיציה או אירן כי באונס של הציבור החרדי אי אפשר כביכול לבוא בטענות אליהם או להתלונן בחוץ עליהם כיוון שהם כביכול לא מכריחים אותך להשאר בפנים אבל המבין בסוצאולוגיה או מי שחי בפנים יודע שאונס שייך גם בלי אונס פיזי

גנדרן

New member
לא זה ולא זה

תאמין לי אני אדם מאוד נחמד וגם גנטלמן, אבל כמו שאומרים אם אתה או את רוצים שיתנהגו אלייכן כגנטלמן תהיינה ליידי או גנטלמן בעצמך... כבר הסברתי למה זה לא אונס, אתן לך דוגמא פשוטה, נוספת האם בחורה(נקבה) יכולה לאנוס גבר(זכר) התשובה היא בדרך כלל לא. למעט מקרים חריגים, לא רק בגלל הכוח שהיא צריכה להפעיל שלא מצוי... מבחינה פיזית אם גבר לא ירצה לא יהיה נקודה... לכן אם גבר יאמר שאשה אנסה אותו לא ייתייחסו אליו ברצינות,.... אם יאמר שאשה פיתתה אותו זה בוודאי קיים אבל זו גם בעיה שלו בסך הכול.... רוצה לומר כיוון שאתה נשאר בסביבה ולא מנתק מגע אינך אנוס אם בחורה מנהלת יחסים עם גבר מוכר לה, ובאמצע הסקס, היא רוצה להפסיק והגבר לא יכולכי הוא כבר בתוך העניין (נדיר אבל קורה) לדעתי זה לא אונס, כי אם היא לא הייתה רוצה אותו, אז למה היא התחילה לעשות עמו אהבה(אני לא מדבר על מנייאקים, שפוגעים בבנות הזוג שלהם תוך כדי מעשה או משפילים אותן). אז היא רצתה ולפתע לא, אז זה אונס? ואם היא ממשיכה אח"כ לשכב עמו ולא בורחת מהחדר זה אונס וודאי שלא... מי שנאנס או נאנסת מנסה בדרך כלל לברוח מהאנס, ולא להמשיך בשיגרה..... כך דרכו של עולם הציבור החרדי דורש ממך להחליט הלנו אתה אם לצרינו(דרישה לא פיירית בנסיבות) מצידם תלך לדרכך ותעזוב אותם בשקט.. כמובן כשמדובר בנשים הסיפור אחר לגמרי, משום שהרבה יותר קשה לנתק בת או אשה ממשפחתה.....ויש לזה השלכות שמזעזעות את הקהילה. הציבור החרדי לא אונב אותך לבוא להתפלל, לברך ברכת המזון, או לא לעשן בשבת , הוא רק אומר לך לא אצלינו..... כשיש ברירה זה לא נקרא אונס

moshe010

New member
שוב פעם הוכחת שאתה לא מבין וכנראה לא תבין אף

שוב פעם הוכחת שאתה לא מבין וכנראה לא תבין אף פעם, הציבור החרדי דורש ממך להחליט הלנו אתה אם לצרינו(דרישה לא פיירית בנסיבות) מצידם תלך לדרכך ותעזוב אותם בשקט.. גם בספרד לא אנסו הם רק דרשו להחליט הלנו אתה אם לצרינו(דרישה לא פיירית בנסיבות) מצידם תלך לדרכך ותעזוב אותם בשקט, והיות שהיו כמות מסוימת של יהודים שלא רצו לצאת מספרד זה בעיתם האישית הציבור החרדי לא אונס אותך לבוא להתפלל, לברך ברכת המזון, או לא לעשן בשבת , הוא רק אומר לך לא אצלינו..... כשיש ברירה זה לא נקרא אונס דבר ראשון הם כן אונסים גם כשמישהו רוצה לצאת הם מפעילים לחצים ומחבשים אדירים על מנת למנוע ממנו את הצעד החל מפגישות רבנים ומרצים ועד הטלת רגשי אשמה עד כמה הוא מזיק למשפחה ולהורים ולשידוכים של האחים ואחיות דבר שני הציבור החרדי עושה כל טצדקי בכדי שלצעיר הפרטי לא תהיה אפשרות לצאת בשאלה הם חוסמים את האינטרנט הם לא מאפשרים לו להתחבר עם חילונים ואי אפשר מבחינה רגשית לקפוץ מפלנטה אחת לשני בדרך כלל אדם שמשנה מעמד כגון חילוני חוזר בתשובה או דתי חוזר בשאלה זה קורה בשלבים הוא מתחיל להתרועע אם אנשים מהצד השני של המתרס הוא מתחיל לקלוט את התרבות והניאונסים ולאט לאט היא מרגיש נוח עם העולם החדש ואז הוא יכול לחצות את הגשר ואפילו אם זה כרוך בשריפת הגשרים לעומת זאת הצעיר החרדי אין לו את הפריוילגיה של שלבי ביניים והוא חייב לקפוץ מפלנטה אחת לפלנטה אחרת שזה מאוד מאוד קשה מנטלית

גנדרן

New member
גדולים הגששים הא?

אין עליהם גדולים הגששים... עוד לא נולדתם אבל כבר אז צחקו...

אני לא מבינה את ההבדל

בין אלו שלא מאמינים בכלום ומתנהגים כחרדים כי הם חיים שם לבין אלו שכן מאמינים בתורה ובמצוות אבל לא בכל התוספות הקיצוניות שהם נאלצים לחיות על פיהם כי הם חים בחברה החרדית. כל כפיה זה אונס ברמה כזו או אחרת.

גנדרן

New member
תראי פוסקת

תראי פוסקת, אם באנשים בוגרים עסקינן אף אחד לא יכול להגיד לך מה ואיך לשמור, המדינה לא איכפת לה כל זמן שאת לא עוברת על החוק... החרדים רוצים ליצור חברה אחידה, שבה כולם יראו אותו דבר ויחשבו אותו דבר(מה שבפועל לא יתקיים וגם בעצם מעולם לא היה גם בתקופות שרוב העם היה דתי) הכפיה החרדית היא עלייך כי את רוצה לחיות בחברה הזאת, ואינך רוצה לשלם מחיר ההתנתקות.... אבל את החלטת שזה כדאי לך בגלל סיבות כאלו ואחרות..... אם למשל תחליטי אחרת מחר, להפוך למשל למזרוחניקית, מישהוא יפריע לך? אם בעלך יסכים, הדרך פתוחה ואם לא נשאר לך להחליט מה יותר חשוב לך. גם החרדים למעשה לא מחזיקים אותך שם בכוח, לגביהם דין אחד לכל בין שזה מעיקר הדין או סתם המצאה(יש שם המון המצאות, שאף אחד לא יודע מי בכלל המציא אותן) לא כל כפיה היא אונס למשל בעלך יכול לכפות עלייך ללכת למקווה בכל מיני אמצעים, אבל אם ממש לא תרצי ללכת אני מניח שתמצאי את הדרך לא לעשות כן, אבל את לא אנוסה ללכת למקווה..... וכן הלאה,

כן???

אם אאיים על אשתי שאם לא תשכב איתי - אמנע ממנה לראות את משפחתה, זה אונס. וזה בדיוק מה שאנו יודעים שיקרה אם נעזוב - נתק עם כולם. אגב, יתכן שזה קורה גם הפוך, כלומר מי שרוצה לחזור בתשובה ומתקשה בכך כדי לא להינתק ממשפחתו. באל בדרך כלל, חילוניים הם הרבה יותר סובלניים, ולכן לבחירה האישית יש משמעות, הרבה יותר מעשית מאשר אצלינו, החרדים. ובכן, במילים אחרות ובפשטות: אתה מנסה לומר שאנחנו בכלל לא אנוסים וכל זה, שאנו רק פחדנים והכל בבחירה שלנו. וכו'. האמת היא הפוכה לחלוטין: שום דבר אינו נתון בידינו, ובגלל שאנו אחראים, וכן, מה לעשות, גם בני אדם שאוהבים את משפחותיהם וסביבתם הטבעית, מאוד קשה לנו - להתחיל לחיות כמו שאנחנו רוצים וחושבים, ואפילו להביע דעתינו אינני יכולים. נכון, ברוב המקומות לא מאיימים במכות. אז אצלך רק איום במכות נחשב אונס? אוקיי אז זה לא אונס. זה סתם חרא של חברה מחורבנת שאצלה חזות הכול היא הקהילה, שאין בה מקום לאינדיבידואם. הוי, כמה הייתי רוצה להיוולד בחברה מודרנית, פתוחה וסובלנית...

גנדרן

New member
בוא נחדד

בוא נחדד את העניין, ניקח את הדוגמא שנתת, אם תאיים על אשתך, שאם היא לא תשכב אתך תעשה לה סנקציות. עדיין נותרת לה הבריירה ללכת לבית הוריה או אחותה או חברה שלה, ולהגיד לך מותק "חפש אותי בסיבוב". אם היא נכנעה לך בכל אופן, זה אמנם לא יפה וחזירי וכ"ו וכ"ו אבל אונס זה לא. כי לא הפעלת סנקציה או כוח שאין לה ברירה.... נשארת לה הברירה להסכים או לא אכן גם לא בכוח נחשב לפעמים אונס, אבל אז אין לה ברירה, למשל המתיישבים בגוש קטיף לא כולם פונו בכוח משם, אבל גם אלה שעזבו מרצון לא הייתה להם ברירה להשאר..... אז הם היו אנוסים לעזוב את ביתם... וכן הלאה, אתה אמנם נולדת חרדי וחי כחרדי, ואם תפרוש לדרכך משפחתך תנתק קשר.... יש לא מעט חבר'ה שעושים זאת... אם לא עשית זאת זה לא בגלל שאין לך אופציה כזו אלא שזו אופציה גרועה יותר מהמצב הנתון.... אתם לא פחדנים, זה לא אמרתי, אבל אין לכם עדיין מספיק אומץ וכוחות לחיות את חייכם כרצונכם, אינני מזלזל בשיקולים שלך להיפך אני מכבד אדם שלא ישר קופץ וזורק הכול. אבל אנוס אתה ממש לא דרך אגב אני לא יודע איזה חילוניים פגשת, לא כולם סבלניים, אם אתה לא בדעה שלהם(נגיד שדעותייך בעניניי פוליטיקה שונות צפה חוסר סובלנות ממש כמו אצל החרדים) אני מכיר חבר'ה שחזרו בתשובה, והמשפחה ניתקה עמם קשר לזמן מאוד ארוך.... כך שזה קורה לכולם, רק שאצל החרדים מתווספת אלימות, ובערות לעניין.

אני חושב

שההבדל הוא לא מהותי גם אם זה לא אנוס זה סוג של בית כלא מסוים רק שלדעתי בכל מקום זה קיים במדה כזו או אחרת וזה צודק כי זה אנחנו ואם לא מתאים לך תעזוב והשאלה היא רק למה אתה קורא חריגה ומה לדעת החברה יזיק למרקם החברתי

moshe010

New member
ניתוק מהמשפחה זה לא האישיו לפחות מבחינתי

אני היתי מוכן לאבד את הקשר עם המשפחה אבל לא לאבד את הקשר עם העולם ואני אמחיש את זה אדם חילוני שחוזר בתשובה התחנך כל ימיו כאדם אינדיוידואלי בעל יכולת בחירה הוא קיבל את הביטחון העצמי לחיי עצמאות הוא קיבל את כושר ההשתכרות הוא קיבל השכלה מינמלית של ידע אקדמאי וידע חברתי וידע כלכלי בקיצור הינו אדם בוגר בנפשו ולכן גם אם הוריו ינתקו איתו מגע למרות שזה כואב לא חרב עליו עולמו עצמאותו לא נפגעה, כמו כן חבריו גם אם לא ימשיכו להתחבר אתו מחוסר ענין הם לא יחרימו אותו כל זה נכון פחות או יותר גם לחוזר בשאלה מהחברה הדתי לאומי ולכן לא תמצא שם כזה דבר דתי בעל כורחו אבל חרדי ממוצע כל המערכות גם הכלכליות וגם הנפשיות והחברתיות הם בנויים בתוך החברה החרדית פנימה, הוא חי בגטו וירטואלי מכריחים אותו להתחתן בגיל 18 שהידע האישי לגבי מה זה אומר הוא פחותמאשר לילד חילוני בן 8 ואז אחרי כמה שנים הוא מוצא את עצמו עם כמה ילדים אז איך אתה רוצה שיצא בשאלה: כשברגע שיעשה זאת יתחייב לספק מזונות פי 3 ממה שהוא יכול להשתכר ובנוסף לזה הוא חייב לספק לעצמו קורת גג ומזונות וביגוד לעצמו כמו כן בו ברגע כל מכריו ינתקו אתו מגע, וימצא את עצמו בודד לגמרי מבלי יכולת למצוא מקום לישון בלילה הקרוב מבלי יכולת להשיח את צערו לנפש מסוימת מבלי כישוריים חברתיים להסתדר בעולם החיצוני , מבלי כישוריים חברתיים למצוא בת זוג, מבלי כישוריים השכלתיים מבחינות רבות זה דומה לילד בן 7 שרוצה לצאת בשאלה ואתה תגיד לו שביכולתו לצאת לבד

גנדרן

New member
מבחינתך לא

אבל מבחינת אחרים כן, תשמע בוא אל תספר לנו מה קורה עם החרדים, לא נולדתי אתמול, מי שרוצה מוצא הדרך החוצה. יש כאלה שמתגייסים לצבא ומשם דרכם לעולם החילוני סלולה, יש הרבה עבודות שלא צריך שום השכלה... אתה יכול לרכוש מקצוע במימון הצבא וגם בגרויות אם תרצה. מבחינה זאת לגברים הצבא הוא דלת החוצה.... בשביל להיות שליח פיצה אינך צריך בגרות וגם לא בשביל להיות קופאי בסופר... ובשביל להיות נהג משאית או נהג אגד אתה צריך לעבור מבחן נהיגה ולא פסיכומטרי. בשביל להיות שיפוצניק או מכונאי אינך צריך תואר ראשון. בשביל לשמוא בכניסה לבנק אינך צריך לדעת חשבון ולא אנגלית... מי שרוצה מוצא הדרך החוצה, גם עולה חדש נתקל בהמון קשיים בייחוד אם בא מאתיופיה למשל... אז מה הם לא משתלבים מי שרוצה משתלב...

moshe010

New member
דבר ראשון נגעת רק בפן הכלכלי

שזה נכון חלקית ביותר הטווח הגיל של אדם שיכול ללכת לצבא ולהיות שליח פיצה זה טווח קטן מאוד מגיל 18 עד גיל החתונה אבל רוב המוחלט של האנוסים מטעמי חוסר אמונה(לאפוקי מטעמי תאווה) מתגבש אצלם החוסר אמונה בגיל יותר מאוחר כשיש להם כבר כמה ילדים לפרנס ואז אם הם יצאו ויהיו שליח פיצה הם יצטרכו לישון ברחוב כי כל הכסף ילך למזונות לגרושה וכלל לא נגעת בתחום הפסיכולוגי והרגשי שזר לא יבין זאת אבל מי שבפנים מרגיש ויודע שאין לו את האומץ ליישר עיניים לאשתו ולהגיד לה אני הולך לחזור בשאלה זה ממש לא מקביל לחילוני שיאמור לאשתו אני הולך לחזור בתשובה שאם כל הכעס והעצב היא מבינה שזכותו של בעלה לבחור את בחירתו כמו כן לא נגעת בחלק החברתי אפשר ללכת לצבא וכו' איך הוא השתלב שם כשכולם מגיעים מהתיכון מגובשים עם קודי התנהגות וניאונסים שונים אמנם האתיופי גם קשה לו להשתלב אבל עדיין הוא עלה בדרך כלל עם קרובי משפחה וחברים כדוגמתו המקילים את ההשתלבות ואת הבדידות לעומת החוזר בשאלה הפונטציאלי שהוא ממש לגמרי לבד מול כל איתני האתגרים המחכים לו בחוץ הלוואי שמספר החוזרים בשאלה יהיה כמספר האתיופים בארץ ואז אכן יהיה הרבה יותר קל לצאת כמובן שיש אנשים בעל חוסן נפשי חזק או לחילופין אנשים שכ,כ רע להם שאין להם כבר מה להפסיד או כאלה שיצרם תוקפם ולא חשבו מה יהיה והם חזרו בשאלה אבל להרבה אחרים קשה עד בלתי אפשרי לצאת מהכלא הכי גדול ואכזרי הקיים בעולם המערבי

גנדרן

New member
תראה יקירי

הכל תלוי בך.... איך שתעמיד את הדברים ככה הם יהיו, נכון שליח פיצה יכול ויכולה רק צעירים, אבל להיות מכונאי רכב אתה יכול גם בגיל שלושים, גם נגר, רצף, טייח, צבעי, דוכן פלאפל, חומוסיה פיצויצה, חנות מכולת וכ"ו וכ"ו לא דורש הכשרה ויכול להכניס הכנסה קבוע, לגבי העולים החדשים , הם לא מתגייסים יחד, ועוברים משבר מאוד גדול בארץ. הצבא קצת עוזר אבל אפילו את השפה שלהם והמנהגים לא יודעים כאן, היה לי חייל כזה מאוד ניסינו לעזור לו, וזה שהייתה לו משפחה לא בדיוק עזר כי הוא נקרע בין הצורך לעזור בפרנסת הבית(כי ההורים לא עבדו) לבין חייו שלו. אז לך יש את השפה שבלעדיה זה כמו משקפפןר בלי משקפיים, אי אפשר להסתדר... אני משוכנע שאם בשלב ראשון תגיד לאשתך תשמעי אני רוצה לצאת לעבוד(אל תאמר יותר מזה) היא תקבל זאת, יש מכוןנים להכשרה מקצועית לחרדים, וקדימה אחרי שתלמד מקצוע ותהיה לך פרנסה קבועה, תבדוק מה כדאי ותציע לאשתך בואי נעבור למקום אחר(שכונה יותר פתוחה מעורבת וכ"ו) למה שהיא תתנגד? ואם היא תתתנגד כבר תהיה לך עבודה ותוכל ללחוץ עליה וכ"ו אם היא תרצה טוב אם לא פפתוחה הדרך לפנייך אם תרצה ללכת לצבא ואתה כבר יותר מבוגר , יש מסלולים מקוצרים, בהם תוכל להשתלב, אתה לדעתי כמו הרבה חרדים אחרים תלמד מאוד מהר איך להסתדר בצבא, וכך תלמד על החברה הישראלית ומה קורה כאן..... לגבי אשתך תשמע אני מניח שהיא כבר יודעת בעצמה שאתה כבר לא לגמרי פרום... ואם עוד לא הבינה תתחיל לתת לה רמזים אל תפיל עליה את זה ביום אחד, וגם אל תסתיר ממנה (למעט מה שמסכן אותך) סמוך עליה היא כבר תבין לבד..... ואז פשוט תשב איתה על כוס קפה או מיץ(או יין לבן אם אתה רוצה רומנטיקה) תקח לה את היד תסתכל לה ישר בעיניים ותשאל אותה "מה את חושבת עליי " אתה גם יכול לעשות לה פרצוף של "מאמי זה לא נגדך" אם יילך לך אחלה אם לא סע לשלום המפתחות בפנים....

למעלה