מיומנה של ניצולה (עוד קטע)

מיומנה של ניצולה (עוד קטע)

לא מכבר דובר כאן בפורום על רצון כולנו להיות כמו בני דור הפלמ"ח ועל האנשים השקופים שבאו "משם" וניסו להשתלב (ללא הצלחה רבה - ברוב המקרים) בחברה הצברית "כאן". אחת ההאשמות הכבדות שנהגו להטיח בהורינו (אולי לא באופן ישיר אבל בודאי במרומז) היתה: "למה לא ברחתם? למה לא לחמתם? הרי לא היה לכם מה להפסיד." ובכן, זכות הדיבור לאמי ז"ל (קטע נוסף מיומנה, ממנו ציטטתי כאן כבר שני קטעים): "באושוויץ ביליתי 6 חודשים. סביבנו בערו יומם וליל כבשנים וריח של בשר ושיער חרוך שלט במחנה. ואנחנו לא ידענו. לא האמנו לשמועות ולמשפטים שנאמרו על ידי השומרות והקאפו: "... איפה אמא שלך?" "... את רואה את העשן הזה? זה אמא שלך". ואני חשבתי לעצמי: "איזו מכשפה רעה, רוצה להפחיד אותי". לא ידענו. לא האמנו. ואת המשפט הזה מאז שמעתי הרבה פעמים. גם אני לא ידעתי ולא האמנתי. מכונת ההשמדה היתה סודית ומאורגנת היטב. משומנת. לשמועות זוועתיות כאלה אי אפשר היה להאמין. חצי השנה באושוויץ עברה עלינו בטמטום חושים. לא חשבנו על מוות. חיכינו שפעם ייגמר ואף פעם לא חשבתי שאמות. התבוננתי ורשמתי הכל בזכרוני - אינני יודעת למה. ניסיתי ליצור נקודות אור באפלה. דיקלמתי שירים שידעתי בעל פה. גם חיי חברה היו לנו. בערבים, בדרגש של קומה 3 היתה נורה. התיישבנו מתחתיה והבילוי האהוב על כולם היו סיפורים על מתכוני בישול. בישלנו בדמיון שלנו, טעמנו, ליקקנו אצבעות וידענו מהו המתכון האהוב ביותר של כל אחד. אני הייתי המבדרת הראשית. סיפרתי סיפורים אופטימיים וורודים שכולם אהבה ורצון טוב."

EYהודית

New member
כל קטע נוסף מכיל התרגשות נוספת...

הכח הזה לשרוד. "להמשיך" את החיים, "כאילו" כלום לא קרה... כוחות בלתי נדלים יש לנפש האנושית. כוחה של ההכחשה, היא זו שנותנת לנו לפעמים את היכולת להמשיך לחיות. ושוב תודה שאתה משתף אותנו

1זהבה

New member
משפט מתוך עבודת "שורשים" כיתה ז´

קראתי פעמיים את המסר בחרתי משפט אחד מתוך עבודת "שורשים" שעושים בכיתה ז´ הבן שלי כתב : "הנקמה הכי גדולה בנאצים היא ההישרדות - וסבא משה שרד" ====================================================

צמרמורת. וזכרונות מסיפורי אמא

כן, גם לאימי הצביעו על עשן הארובה, כששאלה איפה המשפחות. אבל לקח לה ימים ספורים בלבד לקלוט את האמת. וזה אולי משום שהיא נטלה חלק בתעשיית המוות. באיסוף בגדי הנספים. וכנראה יצא לה גם להפשיט ילדים טרם רציחתם. (בררררר). בספר של עדויות הזונדר קומנדו קראתי על השיטות לעמעום את תחושת הסכנה של הנספים, ממש עד לדקות ספורות טרם רציחתם. למשל ידועה תפאורת המקלחות. טימטום חושים: ושוב עולה שאלת הברום: ניתן במזון או לא. אימי היתה משוכנעת כי הם קיבלו ברום במזונם לטימטום החושים. למניעת התקוממות. ענתה לי בזמנו לשאלה זאת אילנה, דומני, כי לא, כי ברעב שכזה לא היה צורך בשום ברום לטמטמן. אולם אימי יצאה לצעדת המוות בלי חבילת המזון שניתנה לכולן, ורעבה שבעתיים, והיא סיפרה לי, כי בצעדת המוות היא קלטה ממש, כנראה לראשונה, את גודל הזוועה. ונשבעה לא לסלוח לאומות העולם, שאיפשרו לדבר הזה לקרות. היא הסבירה לי את ההארה הזאת בכך, שללא כל מזון, היא לא היתה מושפעת גם מהברום. זלמן לייב, האם אימך מזכירה את עניין הברום? הווי ובידור: גם אמא, אופטימית חסרת תקנה, ובעלת חוש הומור מדהים וכוחות חייות בלתי נדלים, סיפרה, עוד בילדותי: "אל תחשבי, שכל הזמן היה לנו כל כך עצוב. גם שרנו. גם סיפרנו בדיחות". וגם סיפרו מתכונים. ועל כך הסיפור הבא: כל הזמן סיפרו מתכונים. ואימי, שבחיים לא בישלה דבר לפני המלחמה, שמעה בשקיקה. הגדילה עשות אחת הנשים, שהעלתה במיוחד את מיצי העיכול של המסכנות הרעבות. עם השחרור, כשלקחה החבורה מצרכים מבתי הגרמנים, הביאו לה לבשל (והרי היא אשפית המתכונים). ואז היא נאלצה להודות, כי היא המציאה את הכל, ואין לה מושג ירוק איך מבשלים. אימי סיפרה, כי בא לה לחנוק את אותה האישה. איך רימתה אותן באופן כה משכנע. אמא שלי שמתה. ככה סיפרה. זכרונה לברכה. מיכל.

בת יוסף

New member
תודה זלמן לייב - אני מדפיסה ונוצרת

בליבי... האמא המופלאה הזו שלך... ממלמלת לעצמי: השתגעת שוש??? את מאמצת לך אמא של מישהו אחר??? אפשר רק פה אל תגלה את סודי אני מזועזעת מעצמי... שוש בת יוסף ששתק ולא גילה את האמת שבליבו

למעלה