מיטב המוחות מתבקשים לעזרה!!איך לספר לבן 5.5?

noaronen1

New member
מיטב המוחות מתבקשים לעזרה!!איך לספר לבן 5.5?

הי לכם,
אז הזזנו את הטיסה מיום רביעי הקרוב לעוד שבועיים.
עכשיו לגדול והאמצעית סיפרנו די בהרחבה על הכל.
לקטן לא סיפרנו כלום - הוא בן 5.5 ילד מאוד נבון ומחכה לטוס ביום רביעי.
אמא שלי אומרת לספר הכל בלי להיכנס יותר מדי בפירוט.
מה דעתכן/ם איך הייתם מסבירים את המציאות (כי יכול להיות שהוא יגיע ועוד יהיו אזעקות) ומצד שני לא גורמים לפחדים מיותרים?
אני מאוד מתלבטת..
אני צריכה לטפל בזה בזמן הקרוב, אז תודה לכל העונים.

mumfor4

New member
לא יודעת אם אני מיטב המוחות

אני בעצמי מאוד מתלבטת .
לא הזזנו את הטיסה שלנו ואנחנו טסים איה והלוואי שנגיע לשלום , ביום ראשון בצהריים .
לתאומים ( אוטוטו חמש ) לא סיפרתי כלום עדיין על מה שקורה בישראל , הם בהתרגשות עצומה לפגוש את כולם וכבר יומיים לא ישנים טוב וכואבת הבטן .
לגדולים סיפרתי אבל אני בחרדות בעצמי מה יהיה אם תהיה אזעקה כשאנחנו נוסעים צפונה .
הלוואי והיו לנו פתרונים , אם דחיתם אולי תחכי ותראי איך מתפתח המצב ואז סמוך למועד הטיסה אם תהיה רגיעה לא תגידי כלום ואם עדיין יהיו אזעקות , אני הייתי אומרת שהאזעקה נועדה להגן עלינו ( מפני מה לא יודעת לענות ) ושאנחנו נכנסים למרחב מוגן כדי להיות בטוחים . כשה אזעקה תסתיים נצא ונמשיך בשגרה ( זה לא נשמע לי הכי משכנע בעצמי ) .
שתהיה טיסה בטוחה .
דורית

mumfor4

New member
לגבי דחיית הטיסה

פשוט תגידי שלא היו מספיק מקומות על המטוס ואנחנו מחכים שיתפנו ... לא הייתי נכנסת לזה בכלל לפני שאתם מגיעים .

forglemmigej

New member
בצורה עדינה

תראי האמת זה די קשה להסביר למי שלא גדל במציאות הזו אבל בצורה ממש פשוטה: הפלשתינאים לא רוצים אותנו הישראלים במקום ולכן עושים המון דברים רעים לגרש אותנו כמו למשל שליחת רקטות ויתכן ונאלץ אף להסתתר במרחב מוגן או זה יתפוס אותנו ברחוב , אבל אני ואבא נשמור עליך טוב טוב .
יכול להיות שלא יהיו אנשים ברחובות כי כולם נשארים בבתים אז אולי לא נוכל להסתובב הרבה אבל יתכן ועוד שבועיים תהיה הפסקת אש ואז הכל ירגע

לספר את האמת לחסוך בפרטים

אני מאוד מקווה שעד שתגיעו לארץ המלחמה תסיים ותוכלו להנות מהחופשה והחתונה כפי שצריך. אבל קחי בחשבון שכל ה-aftermath וחשבון הנפש של הציבור יהיה ארוך, ותרצו או לא, תהיו חשופים לזה, בשיחות סלון, ברדיו, עם חברים. בנוסף, כתבת שהאחים שלו יודעים (ולאחרונה גילתי שגם בגיל צעיר אחים אוהבים לרכל ולחלוק אינפורמציה אבל זה כבר לפוסט אחר
), אז את לא יכולה להסתיר ממנו את הסיבה האמיתית לדחיית הנסיעה.

לדעתי כדי ליזום שיחה תוך כדי פעילות, לא להושיב סתם בסלון כי זו סיטואציה שיכולה להלחיץ ואז הם עסוקים בלא להקשיב לנו אלא לקול הפנימי שלהם (עוד פיסת מידע מעניינת מאת בכורתי)
ולספר את הפרטים היבשים. כרגע יש בישראל מלחמה, זה לא קרוב לאיפה שהמשפחה גרה (אני מקווה) וכולם בסדר בזכות הצבא והחיילים האמיצים ששומרים על מדינת ישראל. אבל האויב של מדינת ישראל נלחם בו, לכן מדינת ישראל נאלצה לצאת למלחמה, אנחנו מקווים שהיא תסיים מהר ונוכל לנסוע לחופשה שלנו ולכן דחינו את החופשה בשבועיים. (אפשר גם לעשות הקבלה לפאואר ריינג'רס או פוקימון, עוד עצה מצויינת מאת בכורתי שהזכירה לאחותה את נשכחות המלחמה בישראל אחרי שהיא צוטטה לשיחה של הגדולים על המצב).
יכול להיות שהוא ימשוך בכתפיים וימשיך הלאה בחייו. יכול להיות שהוא יכעס וידרוש שתסעו עכשיו, ויכול להיות שיהיו שאלות המשך.
על שאלות המשך לענות, לסנן פרטים לא רלוונטים (מה זה חמאס, מנהרות, תיאורים גרפיים), נושאים פופלרים לשאלות ושיחות- מה זה אויב, איפה עזה ביחס למדינת ישראל, כיפת ברזל, טילים, חיילים אמיצים וגיבורים (שכמו גיבורים אמייתים לפעמים הם גם מתים בקרב), אזעקה (רעש חזק שקורא לכל האזרחים להכנס למרחב מוגן, האזעקה עוזרת לנו להתגונן וחשוב להכנס למרחב המוגן).
ועוד ועוד..... והכי חשוב, להגיד שאת דואגת ואת מפחדת אבל את סומכת על הצבא, על המשטרה ועל התושבים ובסוף הכל יהיה בסדר וישראל תנצח.

זהו בגדול. באמת שיהיה בסדר

alphadelta

New member
מאד מסכימה

כמו כל נושא, ההמלצה היא לספר לילדים את האמת אבל את המינימום. ולחכות לשאלות.
גם על השאלות לענות באותה טכניקה. את האמת, אבל בעדינות ובהתאם לגיל. ולתבל ב״מה אתה חושב״

לילדים יש נטייה להשלים פרטים אם לא מספרים להם. ומאחר והם רגישים לסביבה, הסיפורים שהם מספרים לעצמם לרב גרועים יותר מהמצב האמיתי. אנשים ידברו על זה מסביב. גם אם זה יגמר עד שתגיעו ( מקווה בשבילכם)

אגב, כשרצו לדבר בארץ בלי שהילדים יבינו עברו המבוגרים לאנגלית ( אנחנו גרים בארה״ב
)

אפשר להסביר למה האזעקה חזקה ( כדי שנשמע אפילו בלילה כשישנים) ומה תפקיד המרחב המוגן ( להגן)

בהצלחה

AlicePJ

New member
אני לא הייתי מספרת על המצב עדיין

אולי עד שתטוסו המלחמה תגמר ואז לא יהיה צורך. אם תראי שזה עדיין ממשיך וכנראה יהיה בזמן שתהיו שם, אז הייתי מתחילה לחשוב איך לספר.

עובדת עם צעירים יותר ואנחנו הסברנו להם

בצורה טכנית שכשיש אזעקה צריך מיד להגיע למבוגר ולהקשיב לו ושיורדים למקלט בצורה מסודרת כדי שלא נשמע חזק בומים שיש.
אצלי הם שואלים מי מפעיל את האזעקה אז הסברנו שזה החיילים והמדינה.

לדעתי, אל תספרי לו יותר מידי על זה למעט כך שהטיסה נדחתה לעוד שבועיים ואם זה יהיה רלוונטי תסבירי על זה שיש אזעקות לפעמים ואם יש אזעקה-צריך ללכת למקלט או ממ"ד יחד עם מבוגר שאתה מכיר.

אל תהי מופתעם עם הוא יודע
הילדים

שומעים ורואים המון דברים שאנחנו לא מעלים על דעתנו. פגשתי את הילדים שלך והם לא לפלפים

כן הייתי אומרת כבר עכשיו. להגיד שהטיסה נדחתה ל... לא צריך להסביר למה, במידה וזה יעלה תגידי משהוא כמו לא היתה לנו ברירה. להגיד שגם אותך זה מאכזב, לתת לזה מקום. ההתרגשות לפני נסיעה כזאת כל כך גדולה.

אני לא אומרת פלסטינאים או ערבים. אני לא רוצה שההגדרה הזאת תהיה בעיתית לבוני. אנחנו כן עוברים ליד ישובים ערבים או פוגשים ערבים ואני לא רוצה שהיא תפחד מערבים. אני אומרת שהחמאס הם אנשים שנמצאים בעיקר בעזה, שרוצים להשתלט על ישראלים ולגרש את כל הישראלים, גם אם זה אומר להרוג. כרגע הם יורים על ישראל ולפעמים גם לאזור בו נמצאים ....... במקרה כזה נשמעת אזעקה ויש לנו..... זמן להגיע למקום מוגן.
בהנחה שזה לא יגמר עד שאתם באים, תדאגי לדעת לאן את צריכה ללכת בכל מקום שתהיו.

כמה שזכור לי את לא מהאנשים ההיסטרים וזה מה שחשוב. כאשר המבוגרים בשליטה ואומרים לילדים מה לעשות בזמן אמת, לא צריך לדעתי לתת להם הוראות מראש. אולי לא תפגשו את זה ואין צורך להכניס להם "סרטים" לראש, שגם ככה יש שם סלט שלם.

לגבי להראות מפה בשביל להסביר או להראות שזה רחוק, לדעתי זה מאוד בעייתי ונראה מאוד קרוב. אני לא השתמשתי בזה.

אני כן אומרת שהצבא הישראלי הוא אחד הצבאות הכי טובים בעולם (אפשר לה, הוסיף שזה בגלל שהם מגינים על הבית שלהם, אבל זה פרט שיכול להיות מיותר) ושהם שומרים על תושבי ישראל. להסביר איך "כיפת ברזל" עובדת. זה נותן לבוני המון ביטחון. זה ממש מדע בדיוני

ואני חייבת להגיד שכל מי שחושב שחיילים מפעילים אזעקות. זה כבר לא קיים. אזעקות מופעלות ע"י מחשב, ע"י פיקוד העורף. הכל ממוחשב היום
כולל הדיווח הגרפי בטלביזיה. שומעים אזעקה, מיד רואים בטלביזיה, על פס כתום בצד המסך איפה יש אזעקות, ויש אנשים שמקבלים גם דיווח על אזעקות באזור שלהם לטלפון הנייד שלהם.

איזה מצב מחורבן
המון בהצלחה
וסליחה על החפירה.

noaronen1

New member
דיווח מהשטח - הלכתי עם האמת

טוב... אז ישבנו במטבח בזמן שהוא אכל snack והוא דיבר איתי על הציור עם המטוס שהוא הכין. ואמרתי לו שיש לי משהו לספר.
סיפרתי בלי הרבה פרטים אבל הלכתי עם האמת, כי תחושת הבטן שלי שהסיפור הזה לא יסתיים בקרוב בכלל. אני צופה שהסיפור הזה הולך להיות ארוך מאוד.
אבך וכמו שאמא שלי הציעה לי: לכי עם האמת בלי יותר מדי פרטים ואל תתפלאי אם יהיו לא אינסוף שאלות אז תעני על מה שהוא ישאל.
זה מה שאמרתי בגדול:
בגדול הסברתי שעזה וישראל לא חברות כרגע. שעזה שולחת טילים על ישראל והמדענים בישראל (הוא אוהב science) פיתחו את כיפת ברזל שמפוצצת את הטילים באויר. אבל ישראל כועסת שהם שולחים טילים אז הם שלחו את הצבא לשמור על האנשים בישראל. וקצת לא נעים להיות בארץ כי כל פעם שעף טיל זה כמו fire drill צריך ללכת לחדר מיוחד ששומר שהאנשים לא יפגעו וזה אומר שלא נוכל לעשות הרבה כיף בישראל כרגע.
הייתי בטוחה שהוא יבכה על דחיית הטיסה, הוא היה קצת מאוכזב אבל הסברתי לו שאם ניסע נצטרך להיות בבית של סבתא ולא לעשות יותר מדי. וכאן יש לו חברים ובריכה ונוכל לעשות קיטנת אמא ביחד והוא הכין כבר דפים ועט וכותרת ואנחנו עובדים על קיטנת אמא.
שאלות שהוא שאל: (הוא בן 5.5):
איך בונים טילים?
מה יש בתוך הטילים שמפוצץ אותם?
אם נטוס במטוס אז הטילים לא יכולים לפוצץ את המטוס?
איך כיפת ברזל עובדת (אבא היה בפטריוט אז העברתי את השאלה לאבא בערב)
מה קורה כשטיל נופל על בית? הסברתי לו שיש חדר מיוחד שעשוי מבטון וגם אם כל הבית יהרס החדר הזה לא נפגע אז אין מה לפחד.
לעזה יש צבא? כן יש אבל לא גדול וחזק כמו הצבא של ישראל
אז כן נשמעתי קצת כמו משרד החוץ וההסברה. אבל זה מה יש....
מסקנה - אני הולכת עם אמת שמותאמת לגיל... בכל אופן אנחנו נוסעים לחתונה, אז אני לא יכולה למרוח אותו.

למעלה