מיידע על ארגון בשם Armia Krajowa

מיידע על ארגון בשם Armia Krajowa

שלום רב לכל ההיסטוריונים בינכם אני עושה עכשיו עבודת חקר על השואה ואני צריך מיידע על ארגון זה. סופק המידע מידי סבתא שלי ש A.K armia krajowa הםכו להיות אנטישמים גדולים לאחר ששוחררו על ידי הרוסים ורצו לגרש את כל היהודים והגרמנים מפולין בניגוד למידע אשר קיבלתי, ולאחר חיפוש באינטרנט מצאתי שהארגון דווקא עזר ליהודים ואפילו סיפק תחמושת לגטו וורשה.... השאלה שלי היא האם מה שסבתי סיפרה לי הוא טעות או אמת לא הצלחתי למצוא עוד חומר על הארגון לאחר הששחרור הרוסי לא הרבה לפחות האם משהו יכול לעזור לי???

masorti

New member
תשובה...

גם אתה וגם הסבתא צודקים. ה- AK הוקם ע"י חוגים שהשתייכו לימין הפולני, ואכן רווחה שם האנטישמיות. לכן הארגון קיבל לשורותיו מעט מאוד יהודים באופן יחסי. עם זאת, משיקולים פרקטיים המדיניות הרשמית אסרה אנטישמיות. (בין השאר משום שזו היתה זרוע צבאית של הממשלה הגולה של פולין, וממשלה זו נזקקה להכרה של בנות הברית ולתמיכה לוגיסטית מהן.) לכן היה שיתוף פעולה מוגבל עם היהודים, כולל עזרה לגטו ורשה. ממילא מרד היהודים השתלב באינטרס הפולני הכללי. לקראת סוף המלחמה הרוסים הקימו ארגון פולני מתחרה בחסותם (Armia Narodowa), והצרו את צעדי ה- AK שהיה אנטי-קומוניסטי. רבים טוענים גם שהרוסים עמדו מהצד במתכוון בזמן המרד הפולני של ורשה בסוף 1944, וזאת כדי לאפשר לגרמנים לכתוש את האליטה הצבאית והפוליטית הפולנית הלא-קומוניסטית (קרי: ה- AK שניהל את המרד). בצורה כזו יוכלו הרוסים להשתלט אחרי המלחמה על פולין בלי התנגדות מקומית. בתחילת 1945 פירקו הרוסים את ה- AK כששחררו את פולין, ולכן אינך מוצא עליו חומר לאחר תקופה זו. במקום אנשיו, השליטו הרוסים על פולין את נאמניהם שהיו קומוניסטים פולנים ששהו ברובם בזמן המלחמה בברה"מ. נ.ב. את הרוב אני כותב מהזכרון. אני מקווה שלא טעיתי בעובדות.

למעלה