מילון חזותי ליפנית - הזמנה לאתר חדש

המובלעת

New member
מילון חזותי ליפנית - הזמנה לאתר חדש

שלום לכולם,

בתור קורא סמוי עם ותק של כמה שנים בפורום, רציתי להזמין אתכם ראשונים לאתר חדש שפתחתי - מילון חזותי ליפנית, בשם מיהוֹנגוֹ (見本語).

הרעיון הוא להשתמש בחומר חזותי - תמונות, ציורים וכו' - כדי להראות את משמעותן של מילים ייחודיות לתרבות היפנית, כאלה שערך מילוני רגיל לא יכול לתאר ביעילות ושאי-אפשר לתרגם באופן מדויק. בקיצור, דברים שחייבים לראות כדי להבין.
זה צורך שהתעורר אצלי תוך כדי לימוד, ואז התברר לי שאין בשום מקום מילונים חזותיים שנותנים מענה למילים מהסוג הזה. יש רק מילונים חזותיים שנותנים את הגרסה היפנית למילים אוניברסליות, למשל ציור של כלב ולידו המילה 犬; או מילונים רגילים שכוללים גם איורים פה ושם.

כרגע יש במילון כמה מאות ערכים, ואני מרחיב אותו בהדרגה. אפשרויות החיפוש בו די בסיסיות, כי הוא בנוי בעצם על פלטפורמת בלוגים, אבל אפשר למצוא הכל בקלות גם ככה. מאחר שרוב המילים הייחודיות ליפן קשורות לתרבות המסורתית ולא לזו המודרנית, יש לא מעט ערכים אזוטריים שאפילו יפנים לא מכירים. אבל יש גם הרבה כאלה שמי שלומד את השפה, בכל רמה, בהחלט עשוי להיתקל בהם ולגלות שמילון רגיל לא ממש מסביר לו את המשמעות שלהם בצורה מספקת.
האתר כולל גם הגדרות קצרות באנגלית, רובן לצורך תיאור כללי ולא יותר מזה, כי התמונה היא שמספקת את המידע החשוב באמת. ככה בעצם לומדים שפה באופן טבעי כשנמצאים בסביבה שבה היא מדוברת: רואים בשטח, שוב ושוב, למה מתייחסות מילים מסוימות ולומדים לקשר בינן לבין הדבר שהן מייצגות, בלי תיווך של הסברים עקיפים.

הכתובת היא:
[URL]http://mihongo.wordpress.com[/URL]

אגב, אני מחפש תמונות לערכים עכשוויים יותר, כמו סוגים של אוכל. אם יש למישהו מכם תמונות שיכולות לשמש להצגת ערכים (כלומר כאלה שבהן ניתן לראות בבירור את משמעותן של מילים מהסוג שהמילון עוסק בו), אשמח אם תיצרו איתי קשר דרך טופס יצירת הקשר באתר. תמונות שיישלחו ויתאימו לשימוש בערך חדש במילון, יפורסמו עם קרדיט.
מעבר לזה, אתם מוזמנים לכתוב לי הערות והצעות שיפור, וכל פידבק אחר, דרך האתר עצמו.

אני מקוה שהמילון יהיה שימושי עבורכם, ולהתראות שם!
 

herouth

New member
וואו.

כל כך הרבה מושגים שאין לי מושג מה הם...
הסתכלתי קצת ב־あ וב־ち, ורק מילה אחת הכרתי.

כל הכבוד על ההשקעה. מאיפה כל האיורים? הם קודמים לתקופה שנכנסה הכתיבה המערבית משמאל לימין.
 

המובלעת

New member
תודה לכולם

תודה על התגובות, אני שמח שזה מוצא חן בעיניכם. אם אתם מכירים אנשים אחרים (בארץ או בעולם) שיכולים להיעזר באתר, בבקשה העבירו הלאה גם להם.

אכן, יש המון מושגים שגם אני לא הכרתי, והרבה מהם הם כאלה שאין הרבה סיכוי להיתקל בהם אי-פעם ביומיום. כמו שכתבתי, גם יפנים לא מכירים הרבה מהם - לפחות לדבריה של יפנית עם תעודות שביקרה באתר. אבל בשביל הסיכוי שמישהו יום אחד יחפש אותם, ובשביל הרחבת הדעת, הכנסתי גם כאלה.
לא היה לי מושג, למשל, שיש כל-כך הרבה סידורים שונים למדפים שליד הטוקונומה, ושיש לכל אחד שם משלו...

יש כמה סוגים של מקורות שנמצאים בשימוש באתר.
האיורים הסרוקים (אלה עם הכתיב הישן מימין לשמאל) הם מתוך מילון בשם 大日本国語辞典, שהיה בעצם המילון המודרני הראשון ביפן בהיקף כזה. ויש בו עוד מאות איורים שלא הכנסתי, בגלל שהם באמת לא יהיו שימושיים אפילו ללומדים פנאטיים במיוחד.
המילון הזה נמצא בשלמותו באתר של ספריית הדיאט (הפרלמנט), ועכשיו הוא כבר ברשות הרבים. אבל הסריקות הן באיכות גבוהה והם מבקשים לא להשתמש בחומר מהאתר שלהם בלי רשות, ולכן פניתי אליהם וקיבלתי אישור להשתמש בסריקות אצלי.
יש גם תמונות שאני צילמתי, ועכשיו אני מעלה בעיקר ציורי 浮世絵 (הדפסי עץ מתקופת אדו), שהם מקור כמעט אינסופי לתמונות של דברים מסורתיים.
 

ortolan

New member
תודה, יפה

יש מקרים שהיו יכולים להרוויח מקצת מידע לא ויזואלי -

למשל מי יודע שאנקו הוא שד הים, או שאיו הוא דג נהרות קטן שמסמל במידה רבה את שינויי העונות המתוקים-מרים בין האביב לקיץ, בין החיים והמוות ומי ילמד את זה מהאיור? או שסוזומה הוא דרור?

אבל יופי.
 

המובלעת

New member
אכן, יש מקרים כאלה

בהחלט יש הרבה מידע נוסף שאפשר היה לכלול, אבל העדפתי להתמקד בצד הויזואלי, כי פרטים מהסוג הזה אפשר למצוא די בקלות במילונים או בוויקיפדיה. ההנחה היא שמי שמחפש מילה מצא אותה בהקשר מסוים, שבו כבר היה מידע כזה או אחר ומה שחסר הוא רק האפשרות לראות במה מדובר.
ההתמקדות הזו היא גם משיקול של נוחות השימוש באתר, אבל אולי בגלגול עתידי שלו יהיה אפשר גם להוסיף יותר אינפורמציה על כל ערך.
 
מאוד יפה!! זה קצת פחות בשבילי

כיוון שאני ברמה נמוכה יחסית של השפה, אז אני צריכה להתרכז במילים פשוטות ויומיומיות יותר, אבל שמרתי את האתר שלך.

תודה על הלינק
 

המובלעת

New member
תודה!

בינתיים מצאתי עוד מקור מוצלח מאוד לחומרים שאפשר להשתמש בהם, אז צפויה התרחבות משמעותית, בהדרגה כמובן.
 

BALEDIN

New member
אני לא יודעת אם זה עוזר אבל יש יותר מאתר

אחד שנותן גרפיקה או איורים בחינם לשימוש מסחרי.
זה יכול להיות מאוד שימושי למה שאתה מתאר, אני מכירה אחד גדול https://openclipart.org/ אבל אם קצט חיפוש תמצא עוד כאלו.
רק שים לב שיש כאלה לשימוש פרטי וכאלה לשימוש מסחרי וכאלו שהאתר רושם שאין לו שום אחריות אליהם (בעיברית גנוב ממקום זה או אחר מהסוג שכל אחד יכול לסים מה שבה לו).
ולכן מאוד חשוב למצאו את המקום שהאתר רושם את תנאי השימוש.
באתר שנתתי לך בדקתי והוא חוקי לשימוש מסחרי.
 

המובלעת

New member
תודה על הרעיון

אני באמת מחפש גם באתרים כאלה. יש במקומות שונים באינטרנט הרבה חומרים מתאימים שמותר להשתמש בהם, וזה חוסך המון עבודה על חומרים שאחרת הייתי צריך להכין/לצלם בעצמי.
 

המובלעת

New member
אתר

יש אתר מעולה שגיליתי רק לאחרונה, שמאפשר לחפש הדפסי עץ (浮世絵):

[URL]http://ukiyo-e.org[/URL]

האתר קיים בגרסה יפנית ואנגלית, מחפש במקביל בהרבה מאגרים של סריקות אוקיו-א, ומראה גם קבצים שונים של אותו הדפס אם הם קיימים בכמה מקומות בו-זמנית (זה שימושי, למשל, כשהצבעים לא נראים טוב בסריקה אחת ובאחרת כן.)

מעבר לזה, האתר הזה לא שולח אותך לאתרי המקור אלא אוגר את החומר בעצמו, כך שהגישה לקבצים נוחה מאוד.
בעיקרון כל הדפסי האוקיו-אה מתקופת אדו הם כבר לשימוש חופשי, בגלל שעברו מספיק שנים ממות האמן. אבל שימי לב - האתר מראה גם הדפסים של אמנים מתקופות יותר מאוחרות, ואם הגעת אליהם דרך חיפוש רגיל (ולא דרך הקטגוריות המסודרות לפי תקופה), לא תדעי שהם עדיין מוגנים בזכויות יוצרים.
לכן, אם מוצאים שם סריקה שרוצים להשתמש בה, כדאי מאוד לברר בנפרד מתי האמן חי כדי לא להשתמש בטעות במשהו מוגן.
אפשר למנוע את הבעיה הזאת מראש על-ידי חיפוש רק לפי תקופות יותר מוקדמות או תחת שמות של אמנים שידוע לך שפעלו מספיק מזמן.
 
למעלה