מים רותחים- קופאים מהר יותר?

keton13

New member
מים רותחים- קופאים מהר יותר?

יצא לי לראות תכנית בטלוויזיה("חכם בלילה" בערוץ דיסקאברי נראה לי), והראו שם שמים רותחים שהוציאו מקומקום, קופאים מהר יותר ממים מהברז. הם לא הסבירו למה ואיך זה יכול להיות, וזה מאוד עניין אותי. איך מים רותחים שמכניסים לפריזר יקפאו מהר יותר ממים בטמפרטורת החדר? יש למישהו מושג?
 

niv1990

New member
רעיון

מאחר וכנראה המים הם אותם מים, מים שהרתיחו ואז עיבו הם מזוקקים, בניגוד למי ברז. כלומר הם לא מכילים כל מיני מלחים או מומסים אחרים שנמצאים אולי במי הברז והופרדו בהתאדות ומורידים את טמפ' הרתיחה.
 
אפקט מ'פמבה

אכן יש מקרים בהם מים חמים יקפאו/יתקררו קצת יותר מהר ממים קרים. זה משהו שקשה לשחזר והוא תלוי מאד בתנאי הניסוי. למרות שזה נשמע מאד משונה, בעצם יש הסברים פשוטים למדי. למשל, מים חמים יתאדו בחלקם ולכן נפח המים שצריך להקפיא קטן יותר. החלק הכי מעניין, לדעתי, הוא מקור השם. אפקט מ'פמבה נקרא על שם תלמיד תיכון טנזני, שגילה אותו בטעות. כשפרופסור לפיזיקה ביקר אצלהם בכפר הוא סיפר לו על התופעה המוזרה. הפרופסור, במקום לבטל את הדברים, בדק ומצא שלפעמים אפשר לראות את האפקט. בקיצור, גם בכפרים נידחים בטנזניה עושים פיזיקה
 

milloarnon

New member
הנה כמה הסברים

זה קישור לאתר עם מבנה המים - דף על אפקט מ'פמבה (Mpemba effect) דרך אגב אני ממליץ על האתר הזה בכל שאלה הקשורה לאנומליות של מים.
 
למעלה