תשובות
קודם כל, בכיף, תרגיש חופשי.
אני אנסה להסביר לך בדיוק איך בנויה הבחינה וגם את מה כדאי ללמוד (אני אישית למדתי לבגרות לבד בעזרת המיקוד של רכס והבגרות עברה מעולה):
היחידה הרביעית נחלקת לשתי קבוצות:
1) בקבוצה הראשונה יהיה עלייך לענות על שאלה אחת מבין הנובלות/קומדיה של שייקספיר. על הנובלות (הגלגול, האף, מיכאל קולהאס וכו') תהיה שאלה ספציפית ואילו על קומדיה מאת שייקספיר תינתן שאלה פתוחה וכללית שאליה תצטרך להתאים את היצירה אותה למדת. לפני שניגשתי לבגרות הסתכלתי על המון בגרויות עבר, ובכולן (או לפחות ב-95% מהן) השאלות התייחסו על אותן נובלות שציינתי ושמפורטות במיקוד, כך שעצה שלי היא ללמוד נובלה אחת בעיון וקומדיה אחת בעיון על מנת לכסות את כל האפשרויות. אישית אני למדתי בעיון את "האף" ואת "מהומה רבה על לא דבר" (של שייקספיר), ולגיבוי (ברפרוף) למדתי את מיכאל קולהאס, ולבסוף עניתי על "האף" כי השאלה הייתה יחסית פשוטה.
2) בקבוצה השנייה יהיה עלייך לענות על שתי שאלות. השאלה הראשונה (לפי המיקוד הנוכחי) תהיה על "דון קישוטה" ואילו שאר השאלות על השירים (תעיף מבט במיקוד, שם מפורטים כל השירים, וגם תשווה מול בגרות קיץ תשע"ג, כי סביר להניח שעל השירים שנשאלו ב-2013 לא ישאלו גם ב-2014). ממליץ לך בחום ללמוד את "דון קישוטה", ולגבי השירים ממליץ לך ללמוד כמה שיותר.
ביחידה החמישית, כמו שכבר ציינת, יהיה עלייך לבחור שני נושאים. אישית אני בחרתי את הנושאים שציינת (גם מכיוון שאלו הנושאים שמופיעים במיקוד של "רכס"). על כל נושא תתבקש לענות בסה"כ על שאלה אחת, אבל השאלה היא כללית מאוד, ויהיה עלייך לענות עליה בעזרת מספר יצירות (לדוג', יכולים לדרוש ממך לענות על שאלה בעזרת רומן + שני שירים/שני סיפורים קצרים). תשובה מספקת לשאלה כזו, היא במינימום שלושה עמודים, על כן ממליץ לך לקרוא קצת רקע על הנושא הספציפי (למשל, בנושא השואה ללמוד על העליות השונות, היחס שקיבלו הניצולים בהגיעם לארץ וכו') על מנת ליצור מבנה של פתיחה, גוף התשובה (בהתבסס על היצירות שלמדת) וסיום.
לגבי בחירת היצירות, בלינקים ששלחתי לך מפורט לכל ז'אנר את היצירות אותן תוכל לבחור (שים לב שישנה הבחנה בין יצירות חובה ליצירות הרחבה). בגדול, לגבי רומנים הייתי ממליץ לך ללמוד בנושא "להיות ישראלי להיות יהודי" את "ארבעה בתים וגעגוע", ובנושא השואה את "מומיק" ואת "הזהו אדם". לגבי שירים וסיפורים זה נתון לשיקול דעתך ולהעדפה אישית.
מצטער אם העמסתי, ומקווה שהצלחתי לעזור. במידה ותצטרך סיכומים או עוד הכוונה תרגיש חופשי.
שבת שלום
מתן