מיקום העבירה

מיקום העבירה

ראובן יושב בישראל וכותב באתר WIKIPEDIA, בחלק העברי שלה. שרתי WIKIPEDIA נמצאים בארה"ב, והגוף המפעיל את המיזם מאוגד אף הוא בארה"ב. ראובןי ביצע עריכות שאינן לרוחם של חלק מהמפעילים ושמעון, בעל דרגת "מפעיל" בWIKIPEDIA העברית, הזהיר אותו לבל ימשיך בעריכותיו, אחרת יאלץ לפנות לסעד שמעמיד לרשותו חוק המחשבים (הישראלי). האם יש ממש באיום הזה?
 
תשובות

א. זה לא איום. ב. אם אכן יש בעריכה או בפרסום תוכן מסויים משום עבירה, ניתן לפנות למשטרת ישראל ולקוות שהמשטרה תעשה את תפקידה ותחקור. ג. כתיבה האתר כמו ויקיפדיה עלול להוות גם עוולה שתצמיח עילת תביעה שניתנת לבירור בבית משפט ישראלי. ד. אין מספיק פרטים כדי לדעת אם אותה עריכה עלולה להוות עבירה על חוק המחשבים.
 
OK. נגיד שהעריכה היא במובהק מהווה עבירה

על חוק המחשבים, איך זה שהמקרה בתחום השיפוט של החוק הזה? הרי מחשבי החברה לא נמצאים בישראל וגם החברה עצמה לא מאוגדת בישראל. ומה במקרה שראובן בכלל יושב במדינה שלישית. ראובן בספרד, המחשבים והארגון בארה"ב. רוב הכותבים אמנם בישראל והאתר בעברית, האם זה נותן למשטרת ישראל איזה נגיעה בעניין? גם הדומיין, אגב, לא רשום בישראל.
 
כיוון ש...

ישנם כללי סמכות בינלאומית רבים באינטרנט, אולם הכללים שהולכים ותופסים את מרבית הפססיקה לאחרונה הם הכללים (כלל אצבע לא מדוייק) של המקום בו האתר "עושה עסקים", ובדרך כלל המקום הזה הוא המקום בו נמצא גולש שיוצר אינטראקציה עם האתר. זה הסבר מאוד כללי ולא מדוייק, אבל גם בארץ הוא התקבל (אם כי במקרה ובנסיבות ספציפיות).
 
בסדר, נגיד

אם ראובן יושב בספרד והוא נכנס לחומר מחשב בישראל או בארה"ב, ומדובר במקרה חמור, יש להניח שתועבר בקשת חקירה למשטרת ספרד. הרי מה שאתה רוצה הוא להבין, אז אתן לך דוגמא, את המקרה המכונה "אנלייזר". העבריין ישב בישראל ונכנס למחשבי הפנטגון שבארה"ב. החקירה בוצעה ע"י משטרת ישראל על יסוד בקשה של רשויות החוק בארה"ב. החשוד אותר, נחקר ובסופו של דבר, נשפט וגם נענש בישראל. ברור שיש מקרים רבים בהם שום משטרה לא תטפל,בגלל חוסר עניין לציבור. אבל זה לא נוגה בכלל לדין המהותי או הדיוני.
 
למעלה